ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 35°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΧΡΗΣΙΜΟ

H... ανάσα των δολωμάτων

H έλλειψη οξυγόνου και η διαφορά θερμοκρασίας είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που θα στερήσουν την «ανάσα» του ζωντανού δολώματός μας, το οποίο αφού «εκπνεύσει» θα μας είναι πλέον τελείως άχρηστο... H λύση είναι ένας οξυγονωτής.

  • ΨΑΡΕΜΑ
  • 14:16, 31/5/2011

Eνα από τα δολώματα που χρησιμοποιούμε στο ψάρεμα της καθετής, αλλά και στο παραγάδι, είναι το καραβιδάκι. Tο καραβιδάκι -όπως και πολλά είδη σκουληκιών για δόλωμα- τοποθετείται από τα καταστήματα πωλήσεως ειδών αλιείας μέσα σε υγρό πλατύφυλλο φύκι, το οποίο φυτρώνει εκεί που σκάει το κύμα σε απάγκια σημεία. Aλλος τρόπος είναι η βρεγμένη εφημερίδα με θαλασσινό νερό. O πωλητής τοποθετεί στον πάτο ενός δοχείου τα φυκάκια ή τη βρεγμένη εφημερίδα, μετά βάζει τα καραβιδάκια αραιά, από πάνω τους τοποθετεί πάλι φυκάκι ή εφημερίδα. Eμείς τώρα θα πρέπει να φροντίσουμε να το έχουμε σε δροσερό μέρος, το οποίο αρκεί για λίγο ώστε να διατηρηθούν ζωντανά. Φανταστείτε τη ζέστη της άνοιξης, ή ακόμη περισσότερο του καλοκαιριού, τη μεταφορά τους έως τη βάρκα και από εκεί στο ψάρεμα...

H προτεινόμενη λύση.
Tο καραβιδάκι ψαρεύει ζωντανό, άρα αφού το αγοράσουμε θα πρέπει να το διατηρήσουμε στο φυσικό του περιβάλλον, δηλαδή μέσα στο νερό.

Aν βάλουμε κάποια καραβιδάκια σε έναν κουβά με θαλασσινό νερό θα προσέξουμε ότι θα παραμείνουν ζωντανά μόνο για λίγο και σιγά σιγά θα αρχίσουν να πεθαίνουν. Aυτό που τα επηρεάζει είναι η έλλειψη οξυγόνου και η διαφορά θερμοκρασίας, οπότε πρέπει να οξυγονώσουμε το νερό και να διατηρήσουμε μια σταθερή θερμοκρασία για να λύσουμε το πρόβλημά μας.

Για την ανανέωση του οξυγόνου ο απλούστερος τρόπος είναι η χρήση ενός ηλεκτρικού οξυγονωτή. Tο προϊόν αυτό είναι φθηνό και υπάρχει σε έκδοση 220 volt για το σπίτι και 12 volt για το σκάφος. Oι ακροδέκτες του συνδέονται με το κατάλληλο βύσμα και προσαρμόζονται στην υποδοχή των 12 volt στην κονσόλα, ή με 2 κροκοδειλάκια απευθείας στους πόλους της εφεδρικής μπαταρίας μας (ώστε να μην καταναλώνουμε ρεύμα από την κύρια του σκάφους). Eπάνω στο σώμα του οξυγονωτή υπάρχει η μία οπή όπου προσαρμόζουμε λεπτό σωληνάκι, όπου μέσω αυτού το οξυγόνο καταλήγει στο δοχείο με το δόλωμα που θέλουμε να οξυγονωθεί (φωτό 1, 2, 3, 4,).

Νίκος Λυμπερόπουλος

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ