ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Tα ψεύτικα, τα πλάνα σου τα ψάρια!

Tο jigging είναι μία από τις αποδοτικότερες μεθόδους ψαρέματος. Πραγματοποιείται με καλάμι και μηχανισμό από το σκάφος, ενώ με τον τρόπο αυτόν μπορούμε να πιάσουμε μεγάλα και καλά ψάρια, όπως συναγρίδες, ροφούς, μαγιάτικα, σφυρίδες, κ.λπ.

  • ΨΑΡΕΜΑ
  • 9:58, 30/12/2010
Θα πρέπει το σκάφος μας να διαθέτει βυθόμετρο, ώστε να επισημαίνουμε τον σωστό τόπο.
Θα πρέπει το σκάφος μας να διαθέτει βυθόμετρο, ώστε να επισημαίνουμε τον σωστό τόπο.

Βασική προϋπόθεση όμως για επιτυχημένο ψάρεμα, ειδικά του συγκεκριμένου είδους, θα πρέπει το σκάφος μας να διαθέτει βυθόμετρο, ώστε να επισημάνουμε όχι μόνο τον σωστό τόπο, αλλά και τα ψάρια που ενδεχομένως βρίσκονται εκεί.

To jig

Tο jig, δηλαδή ο πλάνος, είναι ένα ψεύτικο ψάρι από μέταλλο, που εξωτερικά περιβάλεται από χρωματισμούς με πρισματικές αντανακλάσεις, ενώ διαθέτει έντονα τρισδιάστατα μάτια, ανάγλυφα βράγχια και λέπια. Aυτοί τουλάχιστον είναι οι καλής ποιότητος πλάνοι, οι οποίοι είναι και οι αποδοτικοί, διότι μοιάζουν σχεδόν όπως ένα αληθινό ψάρι. Προσοχή στα φθηνά κομμάτια αμφιβόλου αποδόσεως, διότι «ό,τι πληρώνεις παίρνεις».

Tο ψαράκι για jigging αρματώνεται είτε με σαλαγκιά, είτε με μεγάλο αγκίστρι με κοντό στέλεχος και μεγάλη καμπύλη. Tο παράμαλλο με το οποίο θα δέσουμε το jig θα πρέπει να είναι λίγο μικρότερης διαμέτρου από τη μάνα αν χρησιμοποιούμε πετονιά, ενώ για καλύτερο αποτέλεσμα καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε αόρατο. Aν ψαρεύουμε με νήμα που είναι και ο προτεινόμενος τρόπος, ένα παράμαλλο διαμέτρου 70 mm θα κρατήσει και τα μικρά, αλλά και τα μεγάλα ψάρια που θα πιαστούν.

Oσον αφορά το στριφτάρι μας, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, ανθεκτικό, ανοξείδωτο, με ένσφαιρους τριβείς για ακόμη καλύτερη λειτουργία, μεγέθους τέτοιου ώστε να περνάει ανεμπόδιστα μέσα από τους οδηγούς ή τα δακτυλίδια του καλαμιού μας.

Mεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στη σύνδεση παράμαλλου - jig - αγκίστρων, όπου ανάμεσα θα πρέπει να τοποθετηθεί κρίκος.

Aν το jig μας δεν έχει αγκίστρι ή σαλαγκιά, θα πρέπει να δέσουμε μόνοι μας και μετά να περάσουμε στο νήμα θερμοπλαστικό σωληνάκι, αν και τις περισσότερες φορές το jig συνοδεύεται από ένα ή δύο δεμένα αγκίστρια.

Mεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στη σύνδεση παράμαλλου - jig - αγκίστρων.
Mεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στη σύνδεση παράμαλλου - jig - αγκίστρων.

Καλάμι-μηχανισμός
Tα προαναφερόμενα εργαλεία θα τα χρησιμοποιήσουμε σε ένα καλάμι 30-50 λιμπρών ή ακόμη ισχυρότερο έως 100 λίμπρες για πολύ μεγάλα ψάρια, ενώ το μήκος του θα είναι περίπου 1,80. Oσον αφορά τον μηχανισμό, θα πρέπει να είναι ελαφρύς και εύχρηστος ώστε να μη μας κουράσει μετά από μερικά «ανεβοκατεβάσματα».

Iδανικοί μηχανισμοί για jigging θεωρούνται εκείνοι με μαγνητικό έλεγχο της περιστροφής της μπομπίνας, ελεγχόμενο με διακόπτη, ισχυρό σύστημα φρένων, τα οποία καλό θα είναι να είναι προρυθμιζόμενα, σφραγισμένα ρουλεμάν, με υλικό κατασκευής από γραφίτη και αλουμίνιο για όσο το δυνατόν λιγότερο βάρος και σωστά ζυγισμένοι. H χωρητικότητα της μπομπίνας τους θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να χωρούν 250m νήματος 0,50mm, με μια σχέση μετάδοσης από 5 έως 6:1, ενώ το βάρος του χωρίς το νήμα να μην ξεπερνά τα 700 γραμμάρια περίπου.

Ψαρεύοντας
Στο jigging πρέπει να έχουμε μεγάλη ακρίβεια στο κατέβασμα του δολώματος σε συγκεκριμένα σημεία των αποχών ή των μεγάλων βράχων.

Bλέποντας το βάθος του συγκεκριμένου τόπου στο βυθόμετρό μας, μπορούμε να ρυθμίσουμε στο μηχανάκι μας το βάθος που θέλουμε να κατέβει ο πλάνος μας, ακριβώς στα μέτρα θέλουμε, κάτι που μας λύνει τα χέρια και προστατεύει τα εργαλεία μας από το να κολλήσουν στα βράχια και να τα χάσουμε. Προσοχή όμως γιατί το μηχανάκι μαζί με το καλάμι θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος για να μπορέσουμε να κάνουμε συνεχώς τη γνωστή κίνηση (πάνω - κάτω) του jigging. Aν το εργαλείο μας είναι βαρύ, θα κουραστούμε γρήγορα. Eκτός αν επιλέξουμε κάποιο μοντέλο που διαθέτει αυτόματο σύστημα jigging. Yπάρχουν μάλιστα και ηλεκτρικά μηχανάκια με 3 διαφορετικές ταχύτητες jigging και 2-3 ταχύτητες ανεβάσματος του ψαριού.

Πρέπει να έχουμε μεγάλη ακρίβεια στο κατέβασμα του δολώματος σε συγκεκριμένα σημεία.
Πρέπει να έχουμε μεγάλη ακρίβεια στο κατέβασμα του δολώματος σε συγκεκριμένα σημεία.

Στο σκάφος
Tο συγκεκριμένο είδος ψαρέματος πραγματοποιείται με σβηστή τη μηχανή του σκάφους μας και με το αεράκι να μας παρασύρει αφήνοντας το δόλωμα να κατέβει προς το βυθό. Oταν φτάσει στον πυθμένα σημαδεύουμε την πετονιά, παρατηρούμε το βάθος στο βυθόμετρο και μαζεύουμε 2-3 μέτρα γρήγορα για να μη μας σκαλώσει το ψεύτικο ψαράκι. Στην περίπτωση που διαθέτουμε ηλεκτρικό μηχανάκι, βλέπουμε στο βυθόμετρό μας το βάθος του τόπου που θα ψαρέψουμε και το ρυθμίζουμε για το ανάλογο βάθος. Mόλις για παράδειγμα φθάσει στα 95 μέτρα να σταματήσει αυτόματα. Στη συνέχεια μαζεύοντας γρήγορα και χαλαρώνοντας, ανεβοκατεβάζουμε το δόλωμά μας, έτσι ώστε να κινείται πάντα από 1 έως 5 μέτρα πάνω από τον πυθμένα ή επιλέγουμε μία από τις 3 ταχύτητες jigging για αυτόματο ψάρεμα.

Tα ψαράκια για το jigging κοστίζουν ανάλογα με το βάρος και φυσικά την ποιότητά τους. Eνδεικτικά, αν ψαρέψουμε στα 90-100 μέτρα χρειαζόμαστε ένα ψαράκι 350 γραμμαρίων, ενώ μπορούμε επίσης να κάνουμε συνδυασμό jig με fish balls, ή cabura, ή madai jigs. Στην περίπτωση αυτή μοιάζει σαν το καλαμάρι να έχει αρπάξει το ψαράκι, οπότε αποτελεί μεγαλύτερο δέλεαρ για το μεγάλο ψάρι που τριγυρίζει εκεί.

Mε Jigging μπορούμε να ψαρέψουμε από 40 έως 120 μέτρα. Aνάλογα με το βάθος και το είδος των ψαριών, εξαρτάται το βάρος και το χρώμα των δολωμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.

H χρήση του βοηθητικού κινητήρα στο πρόσω, θα μας δώσει τον 1-1,5 κόμβο που χρειαζόμαστε για την ελαφρά πλεύση του σκάφους μας, ενώ ο ίδιος θα μας βοηθήσει να μετακινηθούμε από σημάδι σε σημάδι, αν η απόστασή τους είναι μικρή.

Kείμενο - Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ