ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΔΟΛΩΜΑ

Τσιπούρες με καβουράκι

Γνωστό και σχετικά εύκολο δόλωμα με μεγάλη αποτελεσματικότητα, ειδικά για τσιπούρες που τρελαίνονται για το ζωντανό καβουράκι.

  • ΨΑΡΕΜΑ
  • 14:16, 31/5/2011

Στην προκειμένη περίπτωση μας ενδιαφέρουν τα μικρά καβουράκια, τα οποία μπορούμε να τα περάσουμε εύκολα στο αγκίστρι μας.

Τα καβουράκια αυτά θα τα βρούμε είτε στα βραχάκια της ακτής, είτε σε ρηχές αμμουδιές, ή με βοτσαλάκι. Τα καβουράκια που βρίσκονται στα βραχάκια της ακτής μπορούμε να τα πιάσουμε με μια απόχη. Επειδή όμως την ημέρα είναι αρκετά δύσκολο, γι' αυτό προτιμούμε να τα αναζητήσουμε το βράδυ, όπου τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα, αφού με έναν φακό μπορούμε να μαζέψουμε αρκετά κομμάτια.

Η περισυλλογή του καβουριού
Για τα καβουράκια που βρίσκονται σε ρηχές αμμουδιές θα χρειαστούμε μάσκα, το οποίο σημαίνει ότι θα τα αναζητήσουμε κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που τα νερά είναι ζεστά.

Το μέρος που θα τα τοποθετούμε μέσα αφού τα συλλέξουμε, μπορεί να είναι ένα μπουκάλι με μεγάλο στόμιο, ή άλλο δοχείο με μικρές τρύπες, ώστε κάθε φορά που πιάνουμε ένα καβουράκι να το τοποθετούμε στο μπουκάλι, ώστε να το διατηρούμε ζωντανό.

Το καβουράκι λόγω του μεγέθους του το πιάνουμε με γυμνά χέρια, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γάντια.

Συνήθως τα βλέπουμε να χώνονται στην άμμο και κάνοντας μία με τη χούφτα μας τα πιάνουμε, ενώ άλλες φορές είναι κάτω από πέτρες που θα χρειαστεί να τις σηκώσουμε για να τα βρούμε, εφόσον θα τα αναζητήσουμε ημέρα.

Tεχνική
Η δόλωση του καβουριού

Τα καβουράκια δολώνονται ολόκληρα και ζωντανά σε ανάλογο αγκίστρι με το μέγεθός τους. Αν πρόκειται για τα καβουράκια της ακτής που οι δαγκάνες τους είναι επικίνδυνες, τότε μπορούμε να τις αφαιρέσουμε κατά τη διάρκεια του πιασίματός τους, ώστε να μη μας δυσκολεύουν στο δόλωμα, αλλά και για να μη φοβάται το ψάρι.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος δολώματος είναι να περάσουμε το αρπάδι από το πάνω μέρος του κάβουρα και να το βγάλουμε στην κάτω μεριά της κοιλιάς του, ενώ θα πρέπει να προεξέχει για να καρφώσει το ψάρι που θα τσιμπήσει. Το αγκίστρι μας καλό είναι να έχει σκουρόχρωμο χρώμα και να μην είναι ασημένιο ή χρυσό, ώστε να ταιριάζει με το σκούρο του καβουριού και η τσιπούρα να υποψιαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο.

Ενας τρόπος δόλωσης του καβουριού είναι να το σκοτώσουμε πρώτα με ένα χτύπημα ανάμεσα στα μάτια και στη συνέχεια να το δολώσουμε. Αυτό γίνεται για να μην τρυπώσει κάτω από τα βράχια κι έτσι δεν ψαρεύει. Αυτό συνιστάται όταν ψαρεύουμε πατωτά σε μέρος που έχει πέτρες. Οταν όμως ο βυθός είναι αμμουδερός ή ψαρεύουμε λίγο πιο πάνω από τον βυθό, αυτό δεν ενδείκνυται, γιατί τότε το δόλωμά μας παύει να δουλεύει ως ζωντανό.

Οταν σκοτώσουμε το καβούρι μας, τότε καλύτερος τρόπος είναι να το δολώσουμε περνώντας το αγκίστρι πλάγια και βγάζοντας την ακίδα του ανάμεσα στα πόδια του.

Ετσι καλύπτεται όλο σχεδόν το αγκίστρι και δεν πονηρεύει το ψάρι.

Το καβούρι όμως μπορεί να δολωθεί και ζωντανό, αφού του αφαιρέσουμε πόδια και δαγκάνες, αφήνοντας μόνο 1 έως 2 από τη μια πλευρά και αυστηρά ένα από την άλλη. Ετσι θα ψαρέψει ζωντανό, δεν θα έχει τη δυνατότητα να κρυφτεί κάτω από κάποια πέτρα, ενώ αποτελεί ευκολότατη λεία.

Νίκος Λυμπερόπουλος

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ