ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
22 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Την ώρα της πυρκαγιάς

Στο Κέλμσκοτ, ένα από τα προάστια του Περθ που κατασπαράχτηκαν από τη φωτιά, ήμασταν καλεσμένοι σε φιλικό σπίτι, πριν από δύο Σαββατοκύριακα.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:56, 12/2/2011

Στο Κέλμσκοτ, ένα από τα προάστια του Περθ που κατασπαράχτηκαν από τη φωτιά, ήμασταν καλεσμένοι σε φιλικό σπίτι, πριν από δύο Σαββατοκύριακα. Οργανωμένοι οικισμοί, πάνω στο τακτικό δρομολόγιο του προαστιακού. Φύση, όμως, που δεν αστειεύεται: με τη μαγεία της αλλά και με την αγριάδα της. Συνεχώς τρωγόμουν. «Κι αν σας τελειώσει το γάλα;». «Αν σας κοπεί το ρεύμα;». «Αν μείνετε από βενζίνη;».

«Εδώ, ο μόνος πραγματικός κίνδυνος είναι οι φωτιές», μου εξηγούσαν. Πράγματι, ο χειρότερός τους εφιάλτης. Δέκα μέρες αργότερα, στους δροσερούς, κατάφυτους λόφους του νοτιοανατολικού Περθ, ο εφιάλτης έγινε πραγματικότητα: Ξέσπασε ακόμα μία πυρκαγιά-τέρας, απ' αυτές που δυστυχώς πλήττουν συχνά την Αυστραλία, λόγω των ισχυρών ανέμων και της μεγάλης ζέστης. Δεκάδες σπίτια έγιναν κάρβουνο, κόσμος ξεσπιτώθηκε, και μέχρι αυτήν τη στιγμή αρκετοί κάτοικοι δεν επιτρέπεται να πλησιάσουν τις κατοικίες τους ή τους επετράπη να πλησιάσουν για πέντε λεπτά (με το χρονόμετρο), να αρπάξουν «ό,τι πολυτιμότερο είχαν» και να απομακρυνθούν.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης καταστροφής αλλά και λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον άμεσο κίνδυνο, δεν έχω ακόμα εντοπίσει ίχνος προσπάθειας πολιτικής εκμετάλλευσης της καταστροφής, ή την παραμικρή τάση για την αναγωγή της (ούτως η άλλως) δραματικής εικόνας σε τηλεοπτικό σόου.

Οι κάμερες και οι ρεπόρτερ περιγράφουν την ακριβή έκταση του συμβάντος, χωρίς όμως, να πανικοβάλλουν ή να φρικάρουν αναιτίως τους πολίτες. Δραματικές μουσικές υποκρούσεις σε δελτία ειδήσεων με «ωμά πλάνα» καταστροφής εννοείται ότι απαγορεύονται διά ροπάλου. Τα τηλεοπτικά μεγάλα δίκτυα δεν χάνουν την ευκαιρία να σπάνε λίγο τον πανικό με αισιόδοξα νέα, αναφέροντας, λόγου χάρη, ότι ο άνεμος υποχώρησε ή ότι η τάδε περιοχή είναι απολύτως υπό έλεγχο. Κάνουν, δηλαδή, ό,τι μπορούν να μη διαλύσουν το ηθικό του κόσμου που παρακολουθεί. Δεν ξέρω αν όλο αυτό μου αρέσει, για να είμαι απολύτως ειλικρινής: Η μεσογειακή πλευρά μου το βρίσκει λιγάκι «αποστειρωμένο». Από την άλλη πλευρά, εκτιμώ το γεγονός ότι δεν υποτιμάται η νοημοσύνη μου: Δεν με «μπουκώνουν» με έτοιμες απαντήσεις, κατηγόριες ή συναισθηματικές εκρήξεις, ούτε ρίχνουν-κυριολεκτικά-«λάδι στη φωτιά» πανικοβάλλοντας τον κόσμο ή κατηγορώντας ο ένας τον άλλο. Ισως αυτά ακολουθήσουν, αλλά δεν τα έχω δει ακόμα: Στην επαύριο της φοβερής πυρκαγιάς, χώρα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της ενωμένη, έχοντας κηρύξει τις διακεκαυμένες ζώνες ως «περιοχή φυσικής καταστροφής».

Αυτά και προχείρως χαιρετώ: Από μακριά μεν, δυστυχώς όμως, από πολύ κοντά, αφού η μεγάλη και καταστροφική αυτή πυρκαγιά στη Δυτική Αυστραλία αναπόφευκτα φέρνει στον νου φοβερές και πρόσφατες αναμνήσεις, πίσω στην Ελλάδα, των «στρατηγών ανέμων» και των «ασύμμετρων απειλών».

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ