ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

H μεγάλη προπόνηση της Κυριακής

Οπως και στο τρέξιμο, έτσι και στην ποδηλασία οι ερασιτέχνες αθλητές αφιερώνουν μία ημέρα την εβδομάδα -συνήθως την Κυριακή επειδή υπάρχει περισσότερος χρόνος- για τη μεγάλη προπόνηση. 

  • Runner
  • 7:10, 18/3 , ενημερώθηκε
Ενα γκρουπ 3-5 ποδηλατών βοηθά ώστε η βόλτα-προπόνηση να είναι πιο ευχάριστη και ασφαλής
Ενα γκρουπ 3-5 ποδηλατών βοηθά ώστε η βόλτα-προπόνηση να είναι πιο ευχάριστη και ασφαλής

Και όταν μιλάμε για μεγάλη προπόνηση, ειδικά με ένα ποδήλατο δρόμου, θα πρέπει να υπολογίζουμε τουλάχιστον 50 με 60 χιλιόμετρα, με κάποιους λίγο πιο προχωρημένους να καλύπτουν αποστάσεις ακόμη και πάνω από 100 χιλιόμετρα μέσα σε λίγες ώρες. 

Η μεγάλη προπόνηση-βόλτα με το ποδήλατο προκειμένου να είναι ευχάριστη για τους αθλητές, και να μην έρθουν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις, θα πρέπει να έχει οργανωθεί σωστά και να έχουν ληφθεί υπόψη διάφορες παράμετροι, όπως: οι καιρικές συνθήκες, τα υψομετρικά της διαδρομής, η σωστή ενυδάτωση αλλά και η τροφή που θα έχουμε μαζί μας, ο απαραίτητος εξοπλισμός, όπως σαμπρέλες, τρόμπα, αντιανεμικό-αδιάβροχο, και η ύπαρξη λίγων χρημάτων για παν ενδεχόμενο. 

Η προετοιμασία
Η σωστή προετοιμασία για τη μεγάλη κυριακάτικη βόλτα ξεκινά λίγο πριν από την προπόνηση με τους απαραίτητους ελέγχους στο ποδήλατο και αφού, ιδανικά, έχουμε καταφέρει να βρούμε παρέα, ώστε να φτιάξουμε ένα γκρουπ 3 έως και 5 ποδηλάτων που θα μας βοηθήσει να κάνουμε πιο ευχάριστη και ασφαλή τη βόλτα μας.

1. Φροντίζουμε πριν βγούμε είτε για μια χαλαρή βόλτα είτε για μια κανονική προπόνηση να έχουν τα ελαστικά τη σωστή πίεση, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες για το λεγόμενο «φούιτ», το τρύπημα δηλαδή της σαμπρέλας που μπορεί να μας χαλάσει όλη τη διάθεση κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Εκτός από τα λάστιχα φροντίζουμε να είναι καθαρά και με το απαραίτητο λιπαντικό τα γρανάζια και η αλυσίδα. Οσο πιο καθαρό είναι το σύστημα μετάδοσης τόσο λιγότερες τριβές έχουμε.

2. Τόσο την περίοδο του χειμώνα όσο και την άνοιξη, ο καιρός σε πολλές περιπτώσεις είναι απρόβλεπτος. Ειδικά όταν ξεκινάς την προπόνηση και απομακρύνεσαι από το σπίτι 50 ή και παραπάνω χιλιόμετρα και μετά έχεις την επιστροφή, καλό θα ήταν αν αλλάξει ο καιρός (αέρας ή βροχή) να έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ενα καλό αντιανεμικό ή ένα αδιάβροχο, όταν υπάρχει πιθανότητα βροχής, μπορεί να μας σώσει. Ειδικά το αντιανεμικό μπορεί να αποβεί σωτήριο μετά από μια παρατεταμένη ανηφόρα με πολλά υψομετρικά, όπου το σώμα θα έχει ιδρώσει. Ετσι κι αλλιώς ο χώρος που πιάνει το αντιανεμικό ή το αδιάβροχο είναι ελάχιστος, αφού χωράει στη μία από τις τρεις τσέπες του jersey με το οποίο ποδηλατούμε.

3. Ενα χαρτονόμισμα ή 2-3 κέρματα των δύο ευρώ είναι αρκετά και μπορεί να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Ενας κακός υπολογισμός της διαδρομής, η κούραση που ίσως να μην είχαμε υπολογίσει, και η ανάγκη για λίγο φαγητό, κάποιο ενεργειακό ποτό ή ένα μικρό διάλειμμα με την παρέα για έναν καφέ είναι μερικοί από τους λόγους που μπορεί να μας φανούν χρήσιμα λίγα ευρώ.

4. Δεν φεύγουμε ποτέ για προπόνηση, ειδικά όταν είναι πολλών χιλιόμετρων, χωρίς να έχουμε στο τσαντάκι της σέλας σαμπρέλα, μία μίνι τρόμπα και δύο λεβιεδάκια για να βγάζουμε τη σαμπρέλα από το λάστιχο. Επειδή πολλοί ποδηλάτες «την έχουν πατήσει» όχι μία, αλλά δύο φορές στη διάρκεια μιας προπόνησης, κάποιοι επιλέγουν να κουβαλούν μαζί τους δύο σαμπρέλες. Ακόμη και αν δεν χρειαστεί σε σένα, μπορεί να φανεί χρήσιμη σε κάποιον άλλο ποδηλάτη. Μάλιστα έχει συμβεί αρκετές φορές κάποιος με το ποδήλατο να πέφτει σε λακκούβα και να σκάνε ταυτόχρονα μπροστινό και πίσω λάστιχο ή να προσπαθεί να φουσκώσει τη νέα σαμπρέλα και να σπάει η βαλβίδα.

5. Πάρτε μαζί φαγητό, νερό και ηλεκτρολύτες. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ειδικά όταν διαρκεί από 1,5 έως και 4 ή 5 ώρες (για όσους δηλαδή καλύπτουν 100+ χιλιόμετρα), η σωστή ενυδάτωση αλλά και η τροφή είναι το Α και το Ω. Μπανάνες και παστέλια είναι δύο από τις τροφές που μπορείτε να φάτε άφοβα εν ώρα προπόνησης. Θα σας δώσουν ενέργεια και δεν θα επιβαρύνουν το στομάχι σας. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τζελάκι πλούσιο σε υδατάνθρακες. Εκτός όμως από το φαγητό θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που ιδρώνουμε περισσότερο. Στις προπονήσεις από δύο ώρες και πάνω θα βοηθούσε αν εκτός από το νερό είχαμε μαζί μας και ένα αναβράζον δισκίο με ηλεκτρολύτες. Το ρίχνουμε σε μισό λίτρο νερού και μας βοηθά να ανακτήσουμε τη χαμένη ενέργεια.

6. Ενα μίνι φαρμακείο για τις πρώτες βοήθειες είναι απαραίτητο. Αν δεν πέσεις δεν θα καταλάβεις τη χρησιμότητά του. Ιδανικά πρέπει να έχουμε μαζί μας betadine, γάζα και επίδεσμο για τα μικρά πεσίματα που συμβαίνουν συχνά. Εκτός από το μίνι φαρμακείο, ένα πολυεργαλείο είναι απαραίτητο για να σφίξουμε κάποια βίδα που έχει χαλαρώσει ή να κάνουμε μια ρύθμιση πάνω στο ποδήλατο.

7. Εχετε μαζί σας φώτα (μπρος - πίσω). Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλατε να κινείστε στους ελληνικούς δρόμους ενώ έχει νυχτώσει και να είστε «αόρατοι» από τους οδηγούς των οχημάτων. Και βέβαια δεν είναι ανάγκη να σκοτεινιάσει τελείως για να καταλάβετε ότι τα αυτοκίνητα δεν σας βλέπουν στον δρόμο. Ακόμα και όταν σουρουπώσει, η ορατότητα μειώνεται σε μεγάλο βαθμό στον δρόμο και ενώ εμείς πιστεύουμε ότι μας βλέπουν, συμβαίνει εντελώς το αντίθετο. Οι ειδικοί συνιστούν να έχετε κόκκινο φως για το πίσω μέρος του ποδηλάτου και λευκό για το μπροστινό, όπως δηλαδή στα αυτοκίνητα και στις μηχανές. Εκτός από το φως που τοποθετείται στο πίσω μέρος του ποδηλάτου, μπορείτε να έχετε και μια «ψείρα» που τοποθετείται στο κράνος.

8. Οργανώστε τη μεγάλη βόλτα μαζί και με άλλους ποδηλάτες. Αν βρεθείτε μια Κυριακή πρωί στην παραλιακή, θα δείτε μικρά γκρουπ ποδηλατών να πηγαίνουν με κατεύθυνση το Σούνιο ή να επιστρέφουν από Σαρωνίδα, Ανάβυσσο κ.ά. Το να ποδηλατείς με γκρουπ σε βοηθά σε πολλά επίπεδα, ώστε να είναι η προπόνηση πιο ασφαλής, πιο ξεκούραστη και με λιγότερα απρόοπτα. Ενα γκρουπ από 4 με 5 ποδηλάτες γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό από τους οδηγούς των οχημάτων, παρά αν ποδηλατούμε μόνοι μας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της προπόνησης οι εναλλαγές στη διάταξη των αναβατών μας βοηθούν στην εξοικονόμηση δυνάμεων, παράγοντας που είναι πολύ σημαντικός σε μια μεγάλη προπόνηση. Τέλος, εάν μας συμβεί κάποιο απρόοπτο, θα το αντιμετωπίσουμε ευκολότερα.

9. Πάντα πρέπει να βλέπουμε την πρόγνωση του καιρού πριν από τη μεγάλη προπόνηση. Μπορεί ο καιρός να είναι ηλιόλουστος στις 10 το πρωί από την περιοχή που ξεκινάμε, αλλά δύο ώρες αργότερα, και αφού έχουμε διανύσει 50 με 60 χιλιόμετρα, πιθανότατα να έρθουμε αντιμέτωποι με βροχοπτώσεις.

10. Φεύγουμε πάντα με φορτισμένο το κινητό τηλέφωνο. Μια πτώση που μπορεί να αχρηστεύσει το ποδήλατο (π.χ. σπασμένος τροχός) ή ένας τραυματισμός που δεν θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να ποδηλατούμε, είναι οι δύο σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους δεν θα πρέπει να διακινδυνέψουμε να μείνουμε χωρίς μπαταρία στη μέση του πουθενά.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ