ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ (1564 - 1616)

Διάσημος Άγγλος συγγραφέας, δεσπόζουσα μορφή στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:56, 18/6/2009

Διάσημος Άγγλος συγγραφέας, δεσπόζουσα μορφή στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Τα θεατρικά έργα που άφησε, αποτελούν αιώνια κειμήλια πολιτισμού είτε κωμωδίες είναι είτε τραγωδίες.

Αυτή ακριβώς η ικανότητα του Σαίξπηρ να κινείται με απαράμιλλη δεξιοτεχνία ανάμεσα στο διεισδυτικό χιούμορ και τον συναισθηματικό σπαραγμό ήταν και το κυρίαρχο στοιχείο της πένας του, που τον κατέστησε μοναδικό. Φανέρωσε έναν βαθύ γνώστη της ανθρώπινης φύσης και αρχιτέκτονα της έκφρασής της.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις δημιουργίες του που μεταφράστηκαν σε όλες τις γλώσσες και παίζονται σε όλες τις θεατρικές σκηνές του κόσμου εδώ και τέσσερις αιώνες: Τρικυμία, Πολύ Κακό για το Τίποτα, Όνειρο Θερινής Νυκτός, Ο Έμπορος της Βενετίας, Τέλος Καλό Όλα Καλά, Δωδεκάτη Νύχτα, Το Ημέρωμα της Στρίγγλας (κωμωδίες), Μάκβεθ, Άμλετ, Οθέλλος, Βασιλιάς Ληρ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Αντώνιος και Κλεοπάτρα, Κοριολανός (τραγωδίες).

Την αγάπη του και κυρίως το ταλέντο του να «γράφει» θέατρο, ο Σαίξπηρ τα ανακάλυψε ώριμος, παντρεμένος και αναζητώντας δουλειά ηθοποιού στα θέατρα του Λονδίνου.

Εκεί, λοιπόν, την τελευταία δεκαετία του 16ου αιώνα χρειάστηκε να βοηθά συγγραφείς συμπληρώνοντας ατάκες στα σενάριά του. Η παιδεία του στα Λατινικά και η επίδρασή του από τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και κωμωδίες που διάβαζε μικρός, ανέδειξαν τα κοιτάσματα του ατόφιου ταλέντου του.

Έγραψε, λοιπόν, το πρώτο δικό του έργο:  «Αγάπης Αγώνας Άγονος» - κατόπιν το «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» και όλα πήραν το δρόμο τους. Ποιητικές συλλογές, όπως «Σονέτα», «Ο βιασμός της Λουκρητίας», «Αφροδίτη και Άδωνις» και ιστορικά έργα πάνω στη βιογραφία βασιλέων της Αγγλίας (Ριχάρδοι και Ερρίκοι) κάλυψαν επίσης την υπόλοιπη πλούσια συγγραφική του δραστηριότητα.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ