ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΣΙΚΩΣΤΑΣ

«Η τηλεόραση σήμερα μοιάζει με... αυτοκίνητο χωρίς φρένα»

Aνήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που όταν αποφασίζουν να απομακρυνθούν από το προσκήνιο και να σιωπήσουν, η απουσία τους είναι αισθητή και η σιωπή τους θορυβώδης! Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων των οποίων η φωνή σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε, επιβάλλεται να ακούγεται, επιβάλλεται να βγαίνει προς τα έξω... Γιατί αυτή η φωνή δεν είναι καμία άλλη φωνή, παρά η φωνή της σάτιρας. Ο λόγος για τον Γιώργο Μητσικώστα! Ο Γιώργος μας μιλάει για τη νέα ραδιοφωνική του εκπομπή στον ΑΝΤ1 FM, την τηλεόραση, τη σάτιρα και μας εκμυστηρεύεται ποιες εκπομπές θα ήθελε να κάνει! 

  • TV EΘΝΟΣ
  • 12:19, 14/6/2011

- Μετά χιλίων κόπων και οικονομικών βασάνων η φετινή τηλεοπτική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Με δυο-τρεις κουβέντες πώς θα χαρακτήριζες αυτή τη χρονιά ως παρατηρητής;

Αν λάβω υπόψη μου και τα τελευταία σοβαρά γεγονότα στο Alter, τη φετινή χρονιά θα τη χαρακτήριζα σαν τη σεζόν των απόλυτων ανατροπών ή τη σεζόν της... αστάθειας! Αυτό που ζήσαμε και σε τηλεοπτικό επίπεδο ήταν απίστευτο.

- Με τι θα παρομοίαζες την τηλεόραση του 2011; Με... αυτοκίνητο χωρίς φρένα και με οδηγό μεθυσμένο!

- Η τηλεόραση πληρώνει αυτή τη στιγμή και την... απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας της; Θέλει και ρώτημα;

Εννοείται! Ηταν πολλές, όλα αυτά τα χρόνια, οι υπερτιμημένες τηλεοπτικές αξίες... Είκοσι χρόνια τώρα που υπάρχει στη ζωή μας και η ιδιωτική τηλεόραση, έχουμε δει πολλούς ανθρώπους υπεραξιολογημένους και υπερτιμολογημένους!

- Και; Εφτασε η ώρα της αλήθειας; Εφτασε η ώρα της εξισορρόπησης και ο καιρός για να ξεχωρίσει το στάρι απ’ το κριθάρι...

Οι εποχές που ζούμε δεν σηκώνουν άλλους... τηλεοπτικούς μεσσίες!

- Αλήθεια, ύστερα από δύο χρόνια που βρίσκεσαι εκτός τηλεόρασης, ένιωσες να σου λείπει καθόλου;

Η τηλεόραση μου λείπει ως μέσο επικοινωνίας με τη μεγάλη μερίδα του κόσμου, όμως ανά τακτά διαστήματα τυχαίνει και μένω μακριά της και όταν αυτό τυχαίνει, δεν έχω πρόβλημα. Ξέρω ότι είναι κι αυτό μες στο πρόγραμμα. Και στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 έμεινα μακριά από την τηλεόραση, γιατί τότε κυνηγιόντουσαν οι σατιρικές εκπομπές όσο δεν πήγαινε και, όπως καταλαβαίνεις, εκείνες τις εποχές δεν έβρισκα δουλειά, γιατί έκανα σατιρική εκπομπή.

- Πιστεύεις πως επειδή τώρα ζούμε για ακόμα μία φορά δύσκολες εποχές και σαφέστατα η σάτιρα μπορεί να μην αρέσει, οι σατιρικές εκπομπές απειλούνται;

Πιστεύω πως δεν διώκεται η σάτιρα, αλλά το γέλιο γενικότερα. Αν θεωρηθεί ότι η σάτιρα είναι νούμερο ένα εχθρός των καταθλιπτικο-φαρμάκων και κάποιοι διαπιστώσουν ότι το γέλιο είναι φάρμακο, γιατί διώχνει τη θλίψη, διώχνει την κατάθλιψη και κάνει αισιόδοξους ανθρώπους και άρα τους κάνει και πιο... διεκδικητικούς και πιο... αγανακτισμένους (λέξη της εποχής...), ε ναι τότε θα υπάρξει πρόβλήμα. Ομως το γέλιο και τη σάτιρα δεν μπορεί κανείς να τα σταματήσει και να τα φιμώσει. Η τεχνολογία προχωρά με απίστευτους ρυθμούς και οι διέξοδοι για να μπορέσεις να επικοινωνήσεις με τον κόσμο είναι πια πάρα πολλές. Μπορεί να σου κόψουν π.χ. την εκπομπή σου στην τηλεόραση και εσύ να τη βγάλεις στον αέρα μέσω Διαδικτύου και web-tv!

- Η σάτιρα έχει γίνει περισσότερο της... μόδας τα τελευταία χρόνια;

Η σάτιρα πάντα είναι της μόδας, απλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα βρίσκονται κάποιοι που την κάνουν ακόμα περισσότερο της μόδας, ανάλογα με το ρεύμα της εποχής. Και μάλιστα προσωπικά πιστεύω πως η μεγάλη κέντα στη σάτιρα έγινε την εποχή από το 1997 μέχρι και 2000, την εποχή που η αξέχαστη Μαλβίνα Κάραλη «κεντούσε»! Και μετέπειτα φυσικά ο Λάκης Λαζόπουλος με το «Τσαντίρι» του, το οποίο είναι κάτι που γίνεται και με την παρουσία κόσμου.

-Αν σου γινόταν μία νέα τηλεοπτική πρόταση, θα έλεγες και πάλι το «ναι» στην tv;

Φυσικά, αρκεί βέβαια να μπορούσα να έχω τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις πως θα μπορώ να κάνω τη δουλειά μου, με όσο το δυνατόν λιγότερες... παρεμβάσεις!

- Εχει περάσει ποτέ από το μυαλό σου να επιστρέψεις στην τηλεόραση κάνοντας κάτι εντελώς διαφορετικό;  Και αν όντως έχεις σκεφτεί κάτι τέτοιο, τι θα ήθελες να κάνεις;

Αυτό που λες το έχω σκεφτεί και μου αρέσει σαν ιδέα... Μου αρέσει σαν ιδέα να κάνω και κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό. Τρελαίνομαι για τις ταξιδιωτικές εκπομπές... Θα ήθελα να κάνω μια ταξιδιωτική εκπομπή και να φτάσω όπου υπάρχουν Ελληνες. Μου αρέσει να ανακαλύπτω τις ρίζες μου, γι’ αυτό και βλέπω φανατικά και το «Κυριακή στο χωριό» και το «Αυτοί που πήραν τα βουνά». Επίσης μου αρέσει πάρα πολύ και η εκπομπή της ΕΡΤ «Σπάνια επαγγέλματα». Και αυτή είναι μία εκπομπή που θα μπορούσα να παρουσιάσω με τον δικό μου φυσικά τρόπο. Φαντάζομαι πως θα την έστηνα πιο... κινηματογραφικά.

- Και μπορεί να μην έχουμε να κάνουμε ακόμα με την τηλεοπτική επιστροφή σου, έχουμε να κάνουμε, όμως, με τη ραδιοφωνική... Πλέον βρίσκεσαι κάτω από τη στέγη του ANT1 FM κάθε μέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι και τις 12.00 το μεσημέρι.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που το ραδιόφωνο βρίσκεται και πάλι στη ζωή μου. Το ραδιόφωνο για μένα, όπως και το γέλιο, είναι τρόπος ζωής. Είναι ένα μέσο που κουβαλά μία διαχρονική μαγεία και η μαγεία αυτή χρειάζεται στη ζωή μας. Οσο για τα τηλεοπτικά; Εχω μάθει να κρατάω μικρό καλάθι... Αν είναι κάτι να έρθει, καλώς να έρθει.

Νάνσυ Νικολαΐδου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ