Συνταγές |ICookGreek

Πασχαλινές συνταγές - Το γλυκανισάτο ψωμί της Λαμπρής

© ICookGreek

Εκτέλεση

  1. Σ' ένα μεγάλο, άνετο μπολ ρίχνετε τη μαγιά κομματιασμένη με το χέρι, λίγο χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε να λιώσει η μαγιά και αφήνετε για 10'-20'.
  2. Προσθέτετε το γλυκάνισο και σιγά σιγά το αλεύρι με το αλάτι. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και αρχίζετε το ζύμωμα. Καθώς ζυμώνετε ρίχνετε λίγο λίγο και το λάδι και συνεχίζετε μέχρι η ζύμη σας να το πιει όλο. Αφήνετε τη ζύμη 1 ώρα σκεπασμένη.
  3. Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αποσπάτε από τη ζύμη δυο μικρά κομμάτια. Σχηματίζετε μια κουλούρα με το μεγάλο κομμάτι και με τα δύο μικρότερα έναν σταυρό τον οποίο τοποθετείτε πάνω στην κουλούρα. Αλείφετε με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζετε με άφθονο σουσάμι. Διακοσμείτε με κόκκινο αυγό. Αφήνετε για 30' ακόμη στην άκρη.  
  4. Ψήνετε για 40’-50’ στους 200 °C ή μέχρι να δείτε ότι πήρε όμορφο χρώμα και ότι αν βυθίσετε μέσα ένα μαχαίρι, το μαχαίρι βγαίνει καθαρό και στεγνό. 

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
© ICookGreek
200'
6

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι, σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
  • 1-2 κύβους μαγιά νωπή (ανάλογα τη συσκευασία, γύρω στα 40-50 γρ.)
  • 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 3-4 κουταλάκια γλυκάνισο
  • 500 ml χλιαρό νερό
  • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
  • 1 μικρό ποτηράκι νερό ανακατμένο με 1 κουταλάκι του γλυκό ζάχαρη
  • 1 βρασμένο αυγό για τη διακόσμηση