ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κλειδί για το εφάπαξ στο ΤΣΑΥ η 15ετία

Βοήθημα δύο ταχυτήτων για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους 

  • Συντάξεις
  • 12:05, 1/11/2011

Εφάπαξ βοήθημα «δύο ταχυτήτων» χορηγεί σε γιατρούς (μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες), φαρμακοποιούς, οδοντίατρους και κτηνίατρους το πρώην ΤΣΑΥ, που είναι πια τομέας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων. Το έκτακτο βοήθημα διαφοροποιείται σημαντικά ανάμεσα σε παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, καθώς διαφοροποιούνται αντιστοίχως και οι εισφορές που καταβάλλουν για τον κλάδο πρόνοιας οι ίδιες κατηγορίες εργαζομένων. Και για τους δύο, ωστόσο, τα χρόνια ασφάλισης δεν μπορούν να υπερβαίνουν στον υπολογισμό τα 39. Το πλαφόν για τους παλαιούς (όσους πρωτοασφαλίστηκαν πριν από την 1/1/1993), το ανώτερο δηλαδή ποσό που μπορούν να εισπράξουν ως «εφάπαξ» είναι 3.371 ευρώ. Οι νέοι έχουν υψηλότερες εισφορές και «εφάπαξ».

Σε αυτούς το έκτακτο βοήθημα μπορεί να φτάσει τα 23.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες (με 39 χρόνια στην υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία) ή τα 82.000 ευρώ για τους μισθωτούς (με 39 χρόνια και 3.000 μισθό τελευταίας 5ετίας).

Οι δύο βασικές προϋποθέσεις για να εισπράξει κανείς το «εφάπαξ» είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον 15ετίας με πληρωμένες εισφορές στον κλάδο πρόνοιας του ΤΣΑΥ και η δικαίωση κύριας σύνταξης από το ίδιο ταμείο (ΤΣΑΥ). Σε περίπτωση που δεν συμπληρώνεται 15ετία, ο ενδιαφερόμενος παίρνει έντοκη επιστροφή εισφορών. Καλό είναι ο ασφαλισμένος να υποβάλει αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βιβλιάριο προνοίας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, φωτοτυπία τραπεζικού βιβλιαρίου) ταυτόχρονα σε κλάδο πρόνοιας και κύριας σύνταξης. Σήμερα για την πληρωμή του «εφάπαξ» απαιτούνται περίπου 7 μήνες από την έκδοση της κύριας σύνταξης.

Η διαφοροποίηση των εισφορών ανάμεσα σε παλαιούς και νέους ασφαλισμένους είναι χαοτική, αντίστοιχη με τη διαφορά του δικαιούμενου «εφάπαξ». Οι παλαιοί ασφαλισμένοι καταβάλλουν εισφορά 35,16 ευρώ τον χρόνο για τον κλάδο πρόνοιας, δηλαδή 2,93 ευρώ τον μήνα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 τους δόθηκε η δυνατότητα να πληρώσουν 1.800 δρχ. επιπλέον για κάθε έτος που είχαν πριν από το 1980, ώστε να υπολογιστεί το «εφάπαξ» τους με τη μέγιστη τιμή.

Οσοι τότε είχαν πληρώσει και «εξαγοράσει» αυτή τη δυνατότητα, υπολογίζουν σήμερα το εφάπαξ τους με 86,45 ευρώ για κάθε έτος ασφάλισης. Οι υπόλοιποι υπολογίζουν τα χρόνια πριν από το 1980 με 5,76 ευρώ κατ’ έτος και τα χρόνια μετά το 1980 με 86,45 ευρώ κατ’ έτος. Στους νέους ασφαλισμένους ο τρόπος υπολογισμού του «εφάπαξ» και η καταβολή εισφορών διαφοροποιούνται ανάμεσα σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι μισθωτοί πληρώνουν το 4% του βασικού τους μισθού υπέρ του κλάδου πρόνοιας και υπολογίζουν το «εφάπαξ» τους ως εξής: το 70% των συντάξιμων αποδοχών της τελευταίας 5ετίας επί τα χρόνια ασφάλισης στον κλάδο πρόνοιας. Συντάξιμες αποδοχές είναι ο μέσος όρος των μεικτών αποδοχών της τελευταίας 5ετίας, χωρίς να υπολογίζονται τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εντάσσονται σε ασφαλιστικές κατηγορίες και πληρώνουν αντίστοιχες εισφορές (27,70 ευρώ η πρώτη και υποχρεωτική και 93,30 ευρώ η ανώτερη) ενώ υπολογίζουν το «εφάπαξ» τους ως εξής: το 85% των αποδοχών που αντιστοιχούν στην εκάστοτε ασφαλιστική κατηγορία επί τα έτη ασφάλισης στον κλάδο πρόνοιας.

Σημειώνεται πως τα χρόνια που μετρούν για το «εφάπαξ» είναι αυτά με πληρωμένες εισφορές στον κλάδο πρόνοιας, που μπορεί να διαφοροποιούνται από τα χρόνια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΤΣΑΥ.

Αν κάποιος δεν συμπληρώνει 15ετία, μπορεί να πληρώσει και να αναγνωρίσει μόνο τα τρία τελευταία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση. Παλαιότερα χρονικά κενά στον κλάδο πρόνοιας, για τα οποία δεν υπάρχουν πληρωμένες εισφορές, χάνονται (εκτός από τη στρατιωτική θητεία).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ