ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μέσα σε έναν μήνα η σύνταξη από την Εθνική Τράπεζα

Απλούστερη διαδικασία, λιγότερα δικαιολογητικά και ταχύτερη απονομή της σύνταξης απολαμβάνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι της Εθνικής σε σύγκριση με τους υπόλοιπους μισθωτούς ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, αν και το Ταμείο τους έχει πλέον απορροφηθεί από το Ιδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης. 

 • Συντάξεις
 • 11:52, 15/4/2011

Απλούστερη διαδικασία, λιγότερα δικαιολογητικά και ταχύτερη απονομή της σύνταξης απολαμβάνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι της Εθνικής σε σύγκριση με τους υπόλοιπους μισθωτούς ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, αν και το Ταμείο τους έχει πλέον απορροφηθεί από το Ιδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το πρώην ΤΣΠ - ΕΤΕ (Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας) έχει συγχωνευθεί με το ΙΚΑ από τον Αύγουστο του 2008, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας να υπάγονται σταδιακά στις διατάξεις του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ).

Πιο συγκεκριμένα, με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο του 2010, οι τραπεζοϋπάλληλοι της Εθνικής διαχωρίζονται επί της ουσίας σε δύο μεγάλες κατηγορίες. «Κερδισμένοι» είναι όσοι έχουν ασφαλιστεί πριν από την 1/1/1983, για τους οποίους διατηρούνται οι καταστατικές διατάξεις του ΤΣΠ - ΕΤΕ (όπως αυτές είχαν τροποποιηθεί με τους διαδοχικούς ασφαλιστικούς νόμους, εκτός από τον τελευταίο 3863 του 2010) ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και τις προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος.

Οι υπόλοιποι, δηλαδή όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1983, συνταξιοδοτούνται με τις γενικές διατάξεις του ΙΚΑ, όπως αυτές έχουν οριστεί με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο του 2010. Σε κάθε περίπτωση, οι ασφαλισμένοι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας, που φτάνουν τους 11.100, ενημερώνονται για τον χρόνο κατά τον οποίο θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το Ταμείο τους, που αποτελεί πλέον τομέα του ΙΚΑ.

Από τη στιγμή που φτάνουν στον επιθυμητό χρόνο εξόδου, το πρώτο βήμα για να προχωρήσουν τη διαδικασία συνταξιοδότησης είναι η παραίτησή τους από την τράπεζα.

Ο υπάλληλος υποβάλλει την παραίτησή του στον διευθυντή του υποκαταστήματος όπου εργάζεται, αυτή μεταβιβάζεται στη Διεύθυνση Προσωπικού της Τράπεζας και γίνεται αυτοδίκαια δεκτή.

Ο υπάλληλος δηλώνει στην παραίτησή του την ημερομηνία από την οποία επιθυμεί να λύσει την εργασιακή σχέση του με την τράπεζα. Από την ημέρα εκείνη, κατά την οποία η σύμβασή του λύεται μονομερώς, θεωρείται συνταξιούχος και αρχίζει να μετράει η καταβολή της σύνταξής του. Οπως τονίζουν συνδικαλιστικά στελέχη του κλάδου, η παραίτηση μπορεί να υποβληθεί ακόμη και την προηγούμενη ημέρα από την επιθυμητή ημερομηνία εξόδου.

Το επόμενο βήμα του εργαζόμενου στην Εθνική είναι να υποβάλει στο Ταμείο του την αίτηση συνταξιοδότησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητά το ΙΚΑ. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους μισθωτούς, ο τραπεζοϋπάλληλος δεν καταθέτει αποδεικτικά για τον εργασιακό - ασφαλιστικό και μισθολογικό του βίο, καθώς αυτά φτάνουν στο Ταμείο από την τράπεζα υπηρεσιακώς.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη της ΕΤΕ, ο φάκελος του υποψήφιου συνταξιούχου, με όλα τα υπηρεσιακά και μισθολογικά στοιχεία του, φτάνει στο Ταμείο 3-4 ημέρες μετά την υποβολή παραίτησης και τη μονομερή λύση της εργασιακής σύμβασης.

ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗ
Τουλάχιστον 10 χρόνια ασφάλισης πρέπει να έχει ένας τραπεζοϋπάλληλος ώστε να έχει δικαίωμα για να λάβει αναπηρική σύνταξη. Για να ξεκινήσει η διαδικασία, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει την ειδική αίτηση του ΙΚΑ στο Ταμείο του, μαζί με όλα τα ιατρικά στοιχεία που υποστηρίζουν το αίτημά του. Το Ταμείο παραπέμπει τον φάκελο σε υγειονομική επιτροπή και καλείται ο ενδιαφερόμενος να εξεταστεί από ομάδα γιατρών του ΙΚΑ. Το ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας που πρέπει να καταλογιστεί στον εργαζόμενο, ώστε αυτός να λάβει αναπηρική σύνταξη -έστω και μειωμένη- είναι 50%.

Ο φάκελος του ασφαλισμένου θα κάνει περίπου 2 μήνες να επιστρέψει από την υγειονομική επιτροπή στο Ταμείο, αφού ολοκληρωθούν οι εξετάσεις. Από το σημείο αυτό και μετά ακολουθείται η ίδια ακριβώς διαδικασία και απαιτούνται τα ίδια δικαιολογητικά που χρειάζονται και για τη σύνταξη γήρατος. Αν ο ασφαλισμένος δεν ικανοποιηθεί από τον βαθμό αναπηρίας που του καταλογίσει η πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή, υποβάλλει ένσταση και περνά από δευτεροβάθμια. Εφόσον απορριφθεί η σύνταξή επειδή δεν του έχει δοθεί συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας από την υγειονομική ή δεν τον ικανοποιεί το ποσοστό αναπηρίας που του καταλογίστηκε, μπορεί να προσφύγει μετά την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης σε τοπική διοικητική επιτροπή του ΙΚΑ.

Η διαδικασία και όλα τα δικαιολογητικά

Ενας μήνας συνήθως απαιτείται για την έκδοση της σύνταξης των τραπεζοϋπαλλήλων της Εθνικής. Στην παρούσα χρονική στιγμή, λόγω του έντονου κύματος φυγής -λένε στελέχη του Ταμείου- ο χρόνος απονομής της σύνταξης έχει... επιμηκυνθεί αγγίζοντας τους τρεις μήνες (και πάλι πολύ μικρότερος από τον μέσο όρο του ΙΚΑ). Οπως λένε συνδικαλιστές του κλάδου, το κύμα εξόδου επιτείνεται από τα σενάρια περί συγχώνευσης τραπεζών, αλλά και από τον φόβο των περισσοτέρων πως θα χάσουν με νέες ρυθμίσεις το δικαίωμα στην αποζημίωση που λαμβάνουν μέχρι τώρα με τη λύση της σύμβασης, με δικαστική απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, αφού παραιτηθεί ο εργαζόμενος, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να απευθυνθεί στο Ταμείο του και να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση της σύνταξης. Γι’ αυτό χρειάζεται να επισκεφθεί το Ταμείο (πρώην ΤΠΣ-ΕΤΕ) που στεγάζεται στην οδό Μαυροκορδάτου 1-3 στο κέντρο της Αθήνας ή να στείλει ταχυδρομικώς στην ίδια διεύθυνση τα απαιτούμενα δικαιολογητικά:

 • Αίτηση συνταξιοδότησης (πρόκειται για το κλασικό έντυπο που χορηγείται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τη σύνταξη γήρατος των μισθωτών).
 • Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
 • Φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας.
 • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον δήμο.
 • Ληξιαρχική πράξη γάμου, εφόσον ο/η σύζυγος δεν εργάζεται και δεν συνταξιοδοτείται.
 • Πιστοποιητικό σπουδών για τα παιδιά που είναι μέχρι 24 ετών, εφόσον σπουδάζουν σε ΙΕΚ, ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
 • Φωτοτυπία πρώτης σελίδας τραπεζικού βιβλιαρίου, για τον λογαριασμό όπου επιθυμεί ο συνταξιούχος να κατατίθεται η σύνταξή του.

Οσοι επιθυμούν να συνυπολογίσουν χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ, οφείλουν να προσκομίσουν και τις πρωτότυπες καρτέλες των ενσήμων τους. Λόγω της συγχώνευσης του ΤΣΠ-ΕΤΕ με το ΙΚΑ, ο συνυπολογισμός ενσήμων του Ιδρύματος με τον χρόνο εργασίας στην Τράπεζα δεν εμπίπτει στις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Παρόλα αυτά ο χρόνος έκδοσης παρατείνεται σε αυτή την περίπτωση.

Στις διατάξεις της διαδοχικής εμπίπτουν όσοι επιθυμούν να συνυπολογίσουν χρόνο ασφάλισης σε άλλα Ταμεία (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.λπ.). Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται αίτηση του ασφαλισμένου, συνοδευόμενη από τις αντίστοιχες βεβαιώσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων, ενώ η διαδικασία καθυστερεί περισσότερο, αγγίζοντας ή υπερβαίνοντας το 6μηνο.

Το ποσό της βασικής σύνταξης προσαυξάνεται με οικογενειακό επίδομα, κατά 10% για τη σύζυγο ή τον σύζυγο και 5% για κάθε παιδί (οι ασφαλισμένοι μετά το 1993 έχουν άλλον τρόπο υπολογισμού), εφόσον είναι ανήλικα ή κάτω των 24 ετών και σπουδάζουν σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, είναι άγαμα και δεν εργάζονται ή δεν λαμβάνουν σύνταξη από δική τους εργασία. Ανεξαρτήτως ηλικίας, τα παιδιά λαμβάνουν σύνταξη μόνον εφόσον είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία (γνωμάτευση από υγειονομική επιτροπή) και για όσο χρόνο παραμένουν ανίκανα.

Οταν εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση, ο δικαιούχος ενημερώνεται με συστημένη επιστολή, ενώ η σύνταξη και τα αναδρομικά του κατατίθενται σε λογαριασμό του στην Εθνική Τράπεζα (εν ευθέτω χρόνω, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν τη σύνταξή τους από όποια τράπεζα επιθυμούν).

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Οι αλλαγές και ο χρόνος αναμονής για την έκδοση

Με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο του 2010, το ταμείο κύριας σύνταξης των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος (Ταμείο Σύνταξης Προσωπικού Τραπέζης Ελλάδος) ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΙΚΑ και εντάχθηκε στην ΤτΕ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η Τράπεζα της Ελλάδος επωμίζεται την υποχρέωση για την καταβολή των συντάξεων του προσωπικού της.

Οπως αναφέρεται στη ρύθμιση του 2010, ισχύουν οι καταστατικές διατάξεις του πρώην ΤΣΠ-ΤΕ και οι γενικές διατάξεις των νόμων για τον καθορισμό του χρόνου ασφάλισης, το είδος και το ύψος των παροχών, το ύψος των εισφορών, τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, ο κανονισμός του Ταμείου προβλέπει ηλικιακά όρια υποχρεωτικής εξόδου από την Τράπεζα.

Οι υπάλληλοι διαγράφονται αυτομάτως από την υπηρεσία στις 31/12 του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν τα προβλεπόμενα εκ του κανονισμού ηλικιακά όρια.

Αν κάποιος συμπληρώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης πριν φτάσει στο εκάστοτε προβλεπόμενο όριο ηλικίας, πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του στη Διεύθυνση Διοικητικού η οποία γίνεται αυτοδικαίως αποδεκτή.

Στην αίτηση ο υπάλληλος αναγράφει την επιθυμητή ημερομηνία εξόδου. Το αργότερο μέσα σε έναν μήνα -τονίζουν συνδικαλιστικά στελέχη του κλάδου- η διοίκηση υποχρεούται να απαντήσει στο αίτημα.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος λειτουργούν τμήμα απονομής και τμήμα καταβολής συντάξεων. Οι εργαζόμενοι που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν καταφεύγουν εκεί για να υποβάλουν την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οπως τονίζουν στελέχη των τμημάτων αυτών, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση σύνταξης γήρατος είναι τα ίδια με αυτά που πρέπει να προσκομίσουν και οι τραπεζοϋπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας.

Τα υπηρεσιακά, μισθολογικά τους στοιχεία υπάρχουν στον φάκελό τους στην ΤτΕ και ο υπάλληλος πρέπει να επισυνάψει στην αίτησή του -αν δεν υπάρχουν στον φάκελό του- φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας και εκκαθαριστικού σημειώματος, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικά σπουδών για τα παιδιά που είναι μέχρι 24 ετών.

Οι υπάλληλοι της ΤτΕ εμπίπτουν στις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης αν επιθυμούν να αναγνωρίσουν χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ, αφού το Ταμείο τους αποσχίστηκε από το Ιδρυμα.

Κατά τα λοιπά, ισχύουν και γι’ αυτούς οι ίδιες διαδικασίες και τα ίδια δικαιολογητικά με τους συναδέλφους τους στην Εθνική. Λαμβάνουν επίσης οικογενειακό επίδομα όπως οι υπάλληλοι της ΕτΕ.

Οι χήρες/οι και τα ορφανά δικαιούνται σύνταξης θανάτου με τις ίδιες προϋποθέσεις και τα ίδια δικαιολογητικά που ισχύουν και για τους υπαλλήλους της ΕτΕ. Οσον αφορά τις αναπηρικές συντάξεις, προς το παρόν η διαδικασία είναι σε μεταβατικό στάδιο στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού μέχρι πρότινος οι υποθέσεις παραπέμπονταν σε υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ, ενώ αναμένεται και η σύσταση του Κέντρου Πιστοποίησης Συντάξεων. Η απονομή της σύνταξης γίνεται μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή του αιτήματος.

Η σύνταξη κατατίθεται στον λογαριασμό μισθοδοσίας του ασφαλισμένου, ή σε όποιον άλλον εκείνος επιθυμεί, αρκεί να τον δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση.

ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑΝΑΤΟΥ
Σύνταξη θανάτου λαμβάνουν η/ο χήρα/ος και τα ανήλικα παιδιά ή τα παιδιά μέχρι 24 ετών, εφόσον σπουδάζουν. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, η/ο χήρα/ος δικαιούται σύνταξης εφόσον έχει κλείσει 3 χρόνια γάμου σε περίπτωση θανάτου εν ενεργεία ασφαλισμένου και 5 χρόνια γάμου, εφόσον απεβίωσε συνταξιούχος. Τα παιδιά πρέπει να είναι ανήλικα ή μικρότερα από 24 ετών αλλά να σπουδάζουν σε ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ΙΕΚ, να είναι άγαμα, να μη δουλεύουν και να μην εισπράττουν σύνταξη από άλλον φορέα.

Για την καταβολή της σύνταξης πρέπει να υποβληθούν στο Ταμείο:

 • Εντυπη αίτηση όλων των δικαιούχων (χορηγείται από το Ταμείο).
 • Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας όλων των δικαιούχων.
 • Φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος όλων των δικαιούχων. Τα ανήλικα παιδιά ή άλλοι δικαιούχοι που δεν έχουν ΑΦΜ πρέπει να βγάλουν, ώστε να τους καταβληθεί η σύνταξη.
 • Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
 • Πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών από τον δήμο, όπου θα φαίνονται τα πρόσωπα που άφησε στη ζωή ο θανών, το έτος γέννησής τους και η προσωπική τους κατάσταση (έγγαμα ή άγαμα παιδιά, χήρα/ος που διατελεί ακόμη σε χηρεία, ότι ο γάμος δεν λύθηκε μέχρι την ημέρα θανάτου του συνταξιούχου).
 • Πιστοποιητικό περί μη λύσεως του γάμου από το Πρωτοδικείο, το οποίο πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την ημερομηνία θανάτου (αν δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών).
 • Πιστοποιητικά σπουδών για τα παιδιά αν είναι μέχρι 24 ετών και φοιτούν σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ.

Χρήσιμες πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες για την Εθνική Τράπεζα στα τηλέφωνα: 210 - 3302131, 210 - 3302158, 210 - 3302151, 210 - 3302156, 210 - 3307244 και στις ιστοσελίδες www.otoe.gr , http://www.otoe.gr/asfalistiko  και www.ika.gr . Για την Τράπεζα Ελλάδος στα τηλέφωνα 210 - 3204803 και 210 - 3204804.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ