ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΛΠΙΔΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ, ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ, ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Ενα χάπι για πολλές ασθένειες

Οι επιστήμονες προσπαθούν να παρασκεύασουν θαυματουργό «πολυχάπι» που θα καταπολεμά τις βλαπτικές συνέπειες των φλεγμονών του εγκεφάλου

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 26/7/2012
Θεραπεία σε ένα μεγάλο εύρος ασθενειών του εγκεφάλου αναζητούν οι επιστήμονες
Θεραπεία σε ένα μεγάλο εύρος ασθενειών του εγκεφάλου αναζητούν οι επιστήμονες

Ενα και μόνο χάπι ίσως και να μπορεί να θεραπεύσει το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και τη σκλήρυνση κατά πλάκας! Οπως υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience», τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών τους για την κατασκευή μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων που θα καταπολεμούν τις νευροεκφυλιστικές νόσους είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν στο Σικάγο προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα «πολυχάπι», το οποίο θα καταπολεμά τις βλαπτικές επιδράσεις που προκαλούν στον εγκέφαλο οι φλεγμονές. Οπως επισημαίνεται, η επιστημονική κοινότητα θα είναι σε θέση να κρίνει την αποτελεσματικότητα του χαπιού μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των πρώιμων κλινικών δοκιμών φάσης 1 σε ανθρώπους, ενώ τα πειράματα σε ποντίκια πυροδοτούν προσδοκίες ότι η θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική ενάντια σε ένα μεγάλο εύρος νόσων του εγκεφάλου, όπως η νόσος των κινητικών νευρώσεων, το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, η γεροντική άνοια αλλά και διάφορες επιπλοκές που προκαλούνται από τραυματισμούς του εγκεφάλου.

Επιπλέον, η πειραματική θεραπεία φαίνεται πως μπορεί να δώσει ελπίδα και στη μάχη κατά άλλων νευροεκφυλιστικών διαταραχών, στις οποίες παίζουν ρόλο οι φλεγμονές του εγκεφάλου, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα φάρμακα αυτά φαίνεται να προλαμβάνουν την επιβλαβή υπερπαραγωγή καταστρεπτικών πρωτεϊνών του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται «προφλεγμονώδεις κυτοκίνες». Οι τελευταίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση πολλών και διαφορετικών εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Σικάγο, οι οποίοι συνεργάστηκαν με το Κέντρο για τη Γήρανση Σάντερς-Μπράουν στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, πρόκειται για μια νέα θεραπευτική προσέγγιση, η οποία διαφέρει πολύ από τις υπόλοιπες που ακολουθούνται για παράδειγμα στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ. Οπως επισημαίνουν, η θεραπεία του Αλτσχάιμερ βασίζεται σήμερα στη χορήγηση φαρμάκου που «πολεμά» τη συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές στον εγκέφαλο, μιας πρωτεΐνης που θεωρείται ότι αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της νόσου.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ