ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Fake news» αλά ελληνικά

  • 19/3

Την παγκόσμια προσοχή συγκεντρώνουν το τελευταίο διάστημα τα «fake news» (και ευρύτερα «hoaxes»). Ελληνιστί οι κατασκευασμένες ή ψευδείς ιστορίες. Στα καθ’ ημάς, δεν έχουμε ακόμη αναλυτικές μελέτες για τον ρόλο τους. Αν και βλέπουν το φως επιμέρους αναφορές. Το γενικό ερμηνευτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται διεθνώς, με επίκεντρο τις εκλογικές επιδράσεις τους, δεν καλύπτει τις ελληνικές ιδιαιτερότητες. Μία από αυτές είναι ότι τα κοινωνικά δίκτυα συμπρωταγωνιστούν όχι σπάνια με παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μάλιστα ενώ τα τελευταία εξ ορισμού θα αναμενόταν να βρίσκονται απέναντι από τα «fake news», τροφοδοτούν τα πρώτα. Οπως και αντιστρόφως, διαγράφοντας, έτσι, επάλληλους φαύλους κύκλους. Το ζήτημα είναι σύνθετο. Ανάμεσα στα άλλα, όμως, έχει και σαφή πολιτική πτυχή. Με την έννοια ότι δεν χρησιμοποιούνται μόνο για να εντυπωσιάσουν, να προκαλέσουν συζητήσεις κ.ο.κ. Αλλά ότι έχουν πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς. Πριν απ’ όλα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Προσωπικά τον πρωθυπουργό, υπουργούς και στελέχη. Με απόπειρες ή και συντελεσμένες «δολοφονίες χαρακτήρων».

Εδώ λόγος δεν γίνεται για την άσκηση κριτικής στην «εξουσία» ? κατεξοχήν ιδιότητα των Μέσων. Ούτε για την αντιπολιτευτική πολεμική. Συνηθισμένη, άλλωστε, στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και οξύτατη σε καιρούς κρίσεων. Μιλάμε για τη χαλκευμένη ή σχετικά κατασκευασμένη πληροφορία. Με μεγάλα ή μικρότερα ψεύδη συνεχώς επαναλαμβανόμενα και αναπαραγόμενα. Υπακούοντας σε έναν αυτοματισμό, ώστε να λειτουργούν συσσωρευτικά με αθροιστικά αποτελέσματα. Δεν πρόκειται για κάποια παθογένεια, αλλά για εκδήλωση μιας άρρητης κομματικοποίησης ορισμένων Μέσων (ηλεκτρονικών, τηλεοπτικών και εντύπων). Για ταύτιση με τους αντιπολιτευτικούς στόχους. Ειδικά του επιτελείου Μητσοτάκη. Στην επισήμανση αυτή δεν υπάρχει, φυσικά, ίχνος αμφισβήτησης του αναφαίρετου δικαιώματος να τάσσονται ή να πολεμούν, κατά βούληση, το ένα ή το άλλο κόμμα. Ενδιαφέρουν μόνον οι κλασικές προδιαγραφές της στοιχειώδους αντικειμενικότητας, η υποχρέωση για παράθεση του αντίλογου, η διασταύρωση και όλα εκείνα τα οποία συγκροτούν τους γνωστές κώδικες δεοντολογίας. Οταν η ηγεσία του κόμματος με το οποίο ταυτίζεσαι και συνοδοιπορείς διακηρύσσει από το πρωί έως το βράδυ, εδώ κι έναν χρόνο, ότι μια κυβέρνηση ανίκανων κανιβαλίζει τη χώρα, καταφεύγοντας συνήθως σε πολιτικά «ψευδείς ιστορίες», αυτοβούλως ή μοιραία ευθυγραμμίζεσαι.

Απλουστευμένα, πολλές από τις «κατασκευές» αλά ελληνικά κινούνται στον χώρο της γκρίζας ή της μαύρης προπαγάνδας. Είναι η άλλη όψη μιας τυφλής αντιπολίτευσης. Το παράδοξο είναι πως αν και υπάρχουν τόσα πεδία για κριτική και πολεμική στην κυβέρνηση, επιλέγονται συχνά τα «fake news». Μάλλον ελλείψει ουσιαστικών εναλλακτικών θέσεων και επειδή επίδικο είναι αποκλειστικά η άσκηση εξουσίας.