ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τετραγωνισμός του κύκλου

  • 15/4

Επί χάρτου όλα σχεδόν φαντάζουν σαφή. Τελεία στην αξιολόγηση, εκτός απροόπτου, έναρξη της πορείας, με προορισμό την απαλλαγή από τα μνημόνια και την οικονομική επιτροπεία. Με αυτό το δεδομένο εγείρονται δύο κεντρικά ερωτήματα κι άλλα παράγωγα. Κρίσιμα και αλληλοεξαρτώμενα. Πρώτο, αν η συμφωνία στην οριστική μορφή της είναι διαχειρίσιμη στη συγκεκριμένη διαδρομή. Δεν τίθεται ζήτημα αν είναι καλή ή κακή, θετική ή αρνητική. Με την έννοια ότι πρόκειται για συμφωνία η οποία επιβλήθηκε από τους δανειστές, σ' ένα ασφυκτικό πλαίσιο λιτότητας.

Πρωτίστως ενδιαφέρει αν είναι κοινωνικά υπερασπίσιμη και δευτερευόντως πολιτικά. Επειδή το τελευταίο είναι δυνατόν, ανεξαρτήτως του πρώτου. Επιπλέον, ποσώς απασχολεί αν η κυβέρνηση τη θεωρεί «νίκη» απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών και βατήρα για επανάκτηση της λαϊκής πλειοψηφίας. Με όρους κομματικών αντιπαραθέσεων, οποιαδήποτε συμφωνία με τους θεσμούς προσφέρεται για υπεράσπιση σε ένα επικοινωνιακό επίπεδο. Πολύ περισσότερο η συγκεκριμένη λόγω των πρωτογενών ευθυνών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τη χρεοκοπία. Αλλά και της ανυπαρξίας εναλλακτικών αντιπολιτευτικών προτάσεων, εξαιρουμένου του τυφλού αντικυβερνητισμού.

Κοινωνικά διαχειρίσιμη σημαίνει, πριν απ' όλα, ότι δεν συνεπάγεται άλλες απώλειες για μισθωτούς και συνταξιούχους. Δεν αρκεί αυτό, όμως, αν δεν συνοδεύεται με άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις - ελαφρύνσεις. Το λεγόμενο μηδενικό δημοσιονομικό κόστος που επικαλείται έως τώρα η κυβέρνηση, μικρή σημασία έχει για την καθημερινότητα και τα χρεωστικά της Εφορίας. Αλλωστε, το «μηδενικό» σε ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο εξ ορισμού προϋποθέτει περισσότερα φορολογικά έσοδα και μικρότερες δαπάνες, είναι μια παραδοξότητα. Η απάντηση ότι κάθε ευρώ που χάνεται από φόρο εισοδήματος ή σύνταξη θα αναπληρώνεται με άλλη ισάξια παροχή προβάλλει ως νέο πρόβλημα τετραγωνισμού του κύκλου.

Αυτό παραπέμπει και στο δεύτερο μείζον ερώτημα. Μπορεί να υπάρξει και να λειτουργήσει «παράλληλο πρόγραμμα», όσο, τουλάχιστον, εφαρμόζονται μνημόνια; Το ίδιο έχει τεθεί και στο παρελθόν σε άλλες συγκυρίες. Η αρνητική απάντηση, τότε, δεν προδικάζει κατ' ανάγκη και τη σημερινή. Απλώς προδιαθέτει. Η κυβέρνηση βρίσκεται στην αφετηρία της κρισιμότερης, ίσως, φάσης από το 2015. Κρινόμενη και βαλλόμενη πανταχόθεν, καλείται να πείσει ότι η συμφωνία είναι κοινωνικά διαχειρίσιμη και πως είναι δυνατόν να ανοίξει ένας δεύτερος παράλληλος διάδρομος λαϊκής ανακούφισης. Ο τετραγωνισμός του κύκλου παρέμενε άλυτος με τα παλιά εργαλεία. Λύθηκε, όμως, με την εισαγωγή νέων τεχνικών. Κάτι παρεμφερές ισχύει με τη διαχείριση της συμφωνίας και τις πολιτικές προτάσεις της κυβέρνησης που υπερβαίνουν τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος. Με τον παραδοσιακό χάρακα, τον διαβήτη και χωρίς τον απειροστικό λογισμό της πολιτικής, καμπάνες για Χριστός Ανέστη δεν ηχούν.