ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το κάστρο στα Πέντε Πηγάδια

Μοιάζει σαν να προσπαθούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Να διηγηθούμε προσωπικές ιστορίες από ταξίδια που μας έμειναν αξέχαστα, να δείξουμε τόπους που δεν ανακαλύφθηκαν ποτέ (!), να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα των περιγραφών ταξιδιωτικού περιεχομένου. Για να γίνει κάτι τέτοιο βέβαια χρειάζεται να έχουμε σύμμαχο τον χρόνο και να διαθέτουμε στο προσωπικό μας «οπλοστάσιο» σαφείς καταγεγραμμένες αναμνήσεις.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 13:09, 13/4/2010
Από ψηλά φαίνεται το πολυγωνικό και σχεδόν σταυροειδές σχήμα -όσον αφορά το εξωτερικό περίγραμμα του κάστρου.
Από ψηλά φαίνεται το πολυγωνικό και σχεδόν σταυροειδές σχήμα -όσον αφορά το εξωτερικό περίγραμμα του κάστρου.

Μοιάζει σαν να προσπαθούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Να διηγηθούμε προσωπικές ιστορίες από ταξίδια που μας έμειναν αξέχαστα, να δείξουμε τόπους που δεν ανακαλύφθηκαν ποτέ (!), να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα των περιγραφών ταξιδιωτικού περιεχομένου. Για να γίνει κάτι τέτοιο βέβαια χρειάζεται να έχουμε σύμμαχο τον χρόνο και να διαθέτουμε στο προσωπικό μας «οπλοστάσιο» σαφείς καταγεγραμμένες αναμνήσεις. Εμείς... έχουμε! Το σημερινό μας ταξίδι στον χρόνο ξεκίνησε από μια φωτογραφία. Ενα εντυπωσιακό κάστρο που κανένας δεν γνώριζε και κανένας δεν ήθελε να ασχοληθεί μαζί του. Μόνο εκείνη η φωτογραφία έμοιαζε να νοιάζεται... και ο υποφαινόμενος... απ΄ ό,τι φαίνεται!

Ηταν απόγευμα του Αυγούστου του 2001 και κατηφόριζα φουριόζος από τη Γλυκή και τον Αχέροντα ποταμό έχοντας προβλέψει τον χρόνο που χρειαζόμουν για να ψάξω το κάστρο στα Πέντε Πηγάδια. «Εθνική οδός Αρτας-Ιωαννίνων, θέση Κλεισούρα... παράκαμψη και αναζήτηση». Το κάστρο εμφανίστηκε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και η φωτογραφία βγήκε αληθινή.

Ο καιρός ήταν για ακόμα μία φορά συννεφιασμένος και ένας παππούς καθόταν απέναντι και με παρατηρούσε με προσοχή να φωτογραφίζω ασταμάτητα. Δεν πέρασε πολλή ώρα και το κάστρο άρχιζε να ζωντανεύει μέσα από τη διήγησή του.

Δεν τα είχε δει με τα ίδια του τα μάτια, αλλά... τα είχε ακούσει! Από τον δικό του τον παππού! Μια δυνατή σχεδόν ανεξίτηλα καταγεγραμμένη προφορική παράδοση μαθήματος ιστορίας. Δεν ήταν όμως ο μόνος... υπήρχε κι άλλος «παππούς» που τα είχε πει ίδια ακριβώς!
Η επιμελής λιθοδομή του 19ου αιώνα φαίνεται ότι μπορεί να αντισταθεί στο πέρασμα του χρόνου επιτυχώς.
   Η επιμελής λιθοδομή του 19ου αιώνα φαίνεται ότι μπορεί να αντισταθεί στο πέρασμα του χρόνου επιτυχώς.

«Τον Οκτώβριον μήνα διατάζει ο Χουρσίτ πασσάς πολύ ασκέρι από τα Γιάννενα με ζαϊρέδες και πολεμοφόδια να πιάσουνε εις τα Πέντε Πηγάδια.

Είναι σαν κάστρο, ήταν χάνι και το ‘φκειασαν οι Τούρκοι σαν κάστρο. Είναι τα μισά των Γιωαννίνων κι’ ‘Αρτας και Σουλιού, θέση δυνατή και αναγκαία. ‘Ηταν Τούρκοι μέσα και τους πολιορκούσαν οι Σουλιώτες κι’ άλλοι και οι Τούρκοι του Αλήπασσα, οπού ‘ταν μαζί μας. Στον ίδιον καιρόν διατάζει ο Χουρσίτ πασσάς και τους Τούρκους της ‘Αρτας ν’ αφήσουνε την φρουρά εις ‘Αρτα και συνφώνως να χτυπήσουνε κι’ από τα δυο μέρη ‘ς τα Πέντε Πηγάδια τους δικούς μας.

Αυτό το πρόδωσαν των δικώνε μας κι’ από τα Γιάννενα κι’ από την ‘Αρτα και μας παράγγειλαν κ’ εμάς, όταν κινηθούν από την ‘Αρτα, να κινηθούμεν κ’ εμείς από της πλάτες τους, καθώς θα ‘καναν και οι άλλοι οι δικοί μας.

Κινήθηκαν οι Τούρκοι από τα Γιάννενα κι’ από την ‘Αρτα συνφώνως, κατά την ομιλίαν τους, με ζαϊρέδες και πολεμοφόδια αρκετά, να πέσουν εις τους πολιορκητάς. Εκινήθηκαν και από τα δυο μέρη, κ’εμείς από τις πλάτες τους, καθώς και οι άλλοι. ‘Αμα πλησιάσαν ‘ς τα Πέντε Πηγάδια, τους γίνη ένας σκοτωμός των Τούρκων και πήραμε ως διακόσους ζωντανούς και λάφυρα και έντεκα μπαϊράκια και όλους τους ζαϊρέδες και πολεμοφόδια. Και διαλυθήκανε οι Τούρκοι κακώς κακού.»
Η εξωτερική όψη του κάστρου στα Πέντε Πηγάδια είναι η πλέον εντυπωσιακή απ’ όλες.

   Η εξωτερική όψη του κάστρου στα Πέντε Πηγάδια είναι η πλέον εντυπωσιακή απ’ όλες.

«Η μάχη στα Πέντε Πηγάδια» (Οκτώβρης 1821)-Απομνημονεύματα στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη.

Διώροφο και σε ρυθμό μπαρόκ
Ανεβαίναμε-κατε­βαί­ναμε ακουμπάγαμε τις πέτρες κι εκείνες μας μιλούσαν. Κοιτάγαμε και τη δεξαμενή... μεγάλη που ήταν. Πώς φτιάχτηκε άραγε το κάστρο;

Οι ερευνητές λένε πως ακολουθεί πιστά την οχυρωματική τεχνική του 19ου αιώνα.

Οι Γάλλοι την είχαν εφαρμόσει σε πολλά κάστρα που χτίστηκαν εξυπηρετώντας το «πολυγωνικό σύστημα»... δηλαδή έχτιζαν πολλά μικρά φρούρια, αποσπασμένα μεταξύ τους και αυτόνομα με σκοπό την αποτελεσματική άμυνα μιας ευρύτερης περιοχής-γεωγραφικής ενότητας.

Κάπως έτσι φτιάχτηκε κι αυτό (δίπλα από ένα παλιότερο) στις αρχές του 19ου αιώνα. Δύο όροφοι.

Δυτικοευρωπαϊκός ρυθμός μπαρόκ... καμία σχέση με την τουρκοκρατούμενη εκείνη την εποχή Ελλάδα.

Το κάστρο στα Πέντε Πηγάδια παραμένει όρθιο έως τις μέρες μας και έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να ξαναπεράσω από εκεί με την προσδοκία να ξαναβρώ τον παππού και να διαβάσουμε μαζί και δυνατά, σκαρφαλωμένοι στις επάλξεις το απόσπασμα του στρατηγού Μακρυγιάννη.
Ο χάρτης από τον οποίο ξεκίνησε η περιήγηση 10 χρόνια πριν. Σήμερα στο Google Earth το κάστρο φαίνεται σαν ένας θαμπός σταυρός στον ομώνυμο οικισμό.

   Ο χάρτης από τον οποίο ξεκίνησε η περιήγηση 10 χρόνια πριν. Σήμερα στο Google Earth το κάστρο φαίνεται σαν ένας θαμπός σταυρός στον ομώνυμο οικισμό.

Να ξαναζωντανέψει ο τόπος, να συνεχίζει να περνάει η ιστορία από στόμα σε στόμα και να γράφεται ανεξίτηλα στη μνήμη η εμπειρία.

Fast info
Αν περάσετε πριν από εμένα από τα Πέντε Πηγάδια, θα ήθελα να μου στείλετε «φρέσκιες» φωτογραφίες και τις εντυπώσεις σας μαζί. Περιμένω... dren@pegasus.gr

Κείμενο-φωτογραφίες: Γιάννης Ντρενογιάννης
dren@pegasus.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ