ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στα έγκατα του Αραχθου

Το ποτάμι αυτό της Ηπείρου σχηματίζεται στα υψίπεδα της Πίνδου, κοντά στο Μέτσοβο.

  • Ταξίδι
  • 12:17, 26/3/2013
Εύκολα από την Πλάκα θα ανηφορίσετε για τα Τζουμέρκα όπου θα δείτε έναν από τους πιο όμορφους καταρράκτες της Πίνδου.
Εύκολα από την Πλάκα θα ανηφορίσετε για τα Τζουμέρκα όπου θα δείτε έναν από τους πιο όμορφους καταρράκτες της Πίνδου.

Λίγο χαμηλότερα, στη μικρή κοιλάδα της Μπαλντούμας, σμίγει με τα ποτάμια Βάρδας και Ζαγορίτικος. Νοτιοδυτικά κοντά στα χωριά Δρίσκος και Κράψη, ο Αραχθος τρυπώνει στο φαράγγι και αφού διασχίσει τις δυτικές παρυφές των βουνών Περιστέρι και Τζουμέρκα, εγκλωβίζεται για αρκετά χιλιόμετρα στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου και τελικά χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο, κοντά στην Αρτα. Τα πλούσια σε φερτές ύλες νερά του σχηματίζουν τις λιμνοθάλασσες Ρογκαρού, Ροδιά και Τσουκαλιό που αποτελούν και τον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού.

Το σύνολο της υδάτινης πορείας του από τα αλπικά υψίπεδα της Β. Πίνδου μέχρι τα βαλτοτόπια της λιμνοθάλασσας, είναι 143 χλμ. Ο Αραχθος θεωρείται από τους ειδικούς το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι για ράφτινγκ, αλλά και για καγιάκ.

Πάμε για ράφτινγκ
Οι διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίζονται από τους επαγγελματίες οδηγούς σε τρία τμήματα, ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας. Η «Αραχθος Α» -κατάλληλη για αρχάριους- είναι μεγάλη σε μήκος με πολλά και ενδιαφέροντα σημεία. Στο τελευταίο τμήμα της το ποτάμι στενεύει αρκετά και προδιαθέτει για την ένταση που ακολουθεί.

Το τέλος αυτής της ευχάριστης περιπέτειας σηματοδοτείται από την έναρξη της διαδρομής «Αραχθος Β» στη γέφυρα προς Συρράκο, μετά το χωριό Χαροκόπι. Τα πρώτα 500 μέτρα είναι 4ου βαθμού δυσκολίας. Τα υπόλοιπα 7 χλμ. εναλλάσσονται μεταξύ ήπιων σημείων και γρήγορων περασμάτων. Δύο χιλιόμετρα μετά τη συνάντηση με τον Καλαρρύτικο ποταμό στη γέφυρα του Αμπελοχωρίου τελειώνει η διαδρομή «Αραχθος Β» και αρχίζει η διαδρομή «Αραχθος Γ» που ολοκληρώνεται στην περίφημη μονότοξη γέφυρα της Πλάκας, κοντά στο ομώνυμο χωριό και στον δρόμο που συνδέει τα Πράμαντα με την Αρτα και τα Γιάννενα.

Τελευταία πραγματοποιείται ακόμα μία πολύ ενδιαφέρουσα κατάβαση, περίπου 12 χλμ. που ξεκινά από τη γέφυρα της Πλάκας και ολοκληρώνεται λίγο πριν από την τεχνητή λίμνη. Η κατάλληλη εποχή για ράφτιγνκ στον Αραχθο είναι από αρχές Οκτωβρίου μέχρι 30 Ιουνίου. Συνολικά για να καλυφθούν τα περίπου 25 χλμ. και των τριών διαδρομών χρειάζονται 6 ώρες και οι βαθμοί δυσκολίας ποικίλλουν από 2ου μέχρι και 4ου. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν τη βάση τους στο παραποτάμιο χωριό Πλάκα Ενδεικτικά αναφέρουμε τις:

Το γεφύρι της Πλάκας στις όχθες του Αραχθου.
Το γεφύρι της Πλάκας στις όχθες του Αραχθου.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
Από Θεσσαλονίκη μέχρι τον παρόχθιο οικισμό της Πλάκας θα διανύσετε 330 χιλιόμετρα και από Αθήνα 410 χιλιόμετρα (μέσω Αρτας). Φυσικά και στις δύο περιπτώσεις να υπολογίζετε αρκετές στροφές σε γενικά όχι βολικούς στην οδήγηση δρόμους. Ομως, Αραχθος είναι αυτός, αξίζει μια ταλαιπωρία παραπάνω.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Εύκολα προσβάσιμα είναι τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια της Πλάκας στον δρόμο για Πράμαντα και της Πολίτσας κοντά στο Αμπελοχώρι. Στο χωριό Καλέντζι, σε ένα από τα στενότερα περάσματα της χαράδρας στη θέση «Κλείφι», σχηματίζονται μικροί καταρράκτες. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η ιστορική μονή Τσουκας (12ος αι.).

Τα αρχοντοχώρια των Τζουμέρκων, Αγναντα και Πράμαντα απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από την κοίτη του Αραχθου. Οπωσδήποτε θα πρέπει να επισκεφθείτε το χωριό Καταρράκτης για να δείτε τον μεγαλύτερο καταρράκτη της Πίνδου! Λίγο πιο μακριά στις πλαγιές του όρους Περιστέρι βρίσκονται οι οικισμοί Συρράκο και Καλαρρύτες, από τους πιο όμορφους, παραδοσιακούς της Ελλάδας.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Πράμαντα 

«Φτέρη» (26590 62030, www.fteri.gr)

«Ξένιον» στον συνοικισμό Τσόπελα (26590 62350, www.xenion.gr).

«Ορειβ. Καταφ. Πραμάντων» (6944324156, www.katafigiopramanton.gr).

Ξενοδοχείο «Τζουμέρκα» (26590 61336, www.hoteltzoumerka.gr).

Πλάκα

«Το γεφύρι της Πλάκας» (26850 31220,  www.gefiriplakas.gr).

«Τελωνείο» (26850 31006,  www.teloneio.gr).

Αγναντα

«Το αρχοντικό των Τζουμέρκων», (26850 31777, www.hotelagnanta.gr).

Καταρράκτης

Δασικό χωριό «Κέδρος» (26850 31791,  www.guesthousekedros.gr).

Κωστίτσι

«Lanassa» (26590 22600,  www.hotellanassa.gr).

Καλέντζι

«Ροδάμι» (26590 22444,  www.rodami.gr).

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ