ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
29 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 18°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Linux... αλά ελληνικά

Οι ελληνικές διανομές του Linux είναι διαθέσιμες είτε δωρεάν είτε αντί ενός μικρού ποσού και έχουν πολύ καλή υποστήριξη

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:43, 3/12/2007

Για το ευρύ κοινό, το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν οι προσωπικοί υπολογιστές είναι τα Windows της Microsoft με τις εναλλακτικές επιλογές να περιορίζονται ενδεχομένως στο Mac OS της Apple.

Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχει ακόμη μία εναλλακτική λύση, το Linux, ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο κερδίζει συνεχώς σε δημοτικότητα τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας. Και ενδεχομένως, η εγχώρια χρήση του να αυξηθεί καθώς αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους ελληνικές διανομές (όπως ονομάζονται οι διάφορες εκδόσεις του συγκεκριμένου συστήματος) Linux, οι οποίες είναι διαθέσιμες είτε δωρεάν είτε αντί ενός σχετικά μικρού ποσού.

Το Linux έκανε την εμφάνισή του στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και δημιουργός του ήταν ένας νεαρός Φινλανδός προγραμματιστής, ονόματι Λίνους Τόρβαλντς, ο οποίος και αποφάσισε να το προσφέρει ελεύθερα σε όποιον θέλει να το βελτιώσει, αρκεί τις όποιες αλλαγές να τις έκανε και αυτός διαθέσιμες σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η κοινότητα που δημιουργήθηκε αναπτύχθηκε ταχύτατα, για να αρχίσουν στη συνέχεια να κυκλοφορούν διάφορες διανομές, οι οποίες είναι μεν συμβατές με το Linux αλλά προσφέρουν είτε επιπλέον εφαρμογές είτε κάνουν πιο εύχρηστο το σύστημα για τον χρήστη.

Μικρές απαιτήσεις
Γενικότερα, το Linux θεωρείται ένα λειτουργικό σύστημα που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ. Σημειωτέον ακόμη ότι μέχρι πρότινος η χρήση του Linux απαιτούσε ένα σχετικά καλό επίπεδο γνώσεων για συστήματα πληροφορικής, πλέον, όμως, αυτό δείχνει να αλλάζει.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε διανομές Linux. Από τις πιο γνωστές είναι το DesktopOS της εταιρείας Magenta (www.desktop-os.gr), στο πακέτο της οποίας περιλαμβάνονται και αρκετές εφαρμογές γραφείου, αλλά και το Iloog (http://ilug.gr/iloog), το οποίο αναπτύσσεται από μέλη της Ενωσης Χρηστών Λίνουξ Ιωαννίνων. Επίσης, ελληνικές διανομές που αναπτύσσονται από ομάδες Ελλήνων χρηστών μπορεί να βρει κάποιος στις διευθύνσεις www.knoppel.org, www.slackel.gr και www.zeuslinux.gr.

Η σημαντικότερη διαφοροποίηση των ελληνικών διανομών Linux σε σχέση με τις διεθνείς δεν είναι άλλη από την πολύ καλή υποστήριξη ελληνικών και τη δυνατότητα που παρέχεται για τοπική υποστήριξη.

Οι διανομές συνήθως βρίσκονται μέσα σε ένα CD, το επονομαζόμενο και LiveCD, το οποίο περιλαμβάνει και αρκετές ακόμη Linux εφαρμογές, ενώ ο χρήστης μπορεί να «τρέχει» στο σύστημά του τόσο Linux όσο και Windows, εφόσον το επιθυμεί.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές για Linux OS, αρκετές από τις οποίες είναι αρκετά εξειδικευμένες και δεν υπάρχουν για άλλα λειτουργικά συστήματα. Και το κυριότερο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι εν λόγω εφαρμογές προσφέρονται δωρεάν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΛΑΣ 
dmallas@hol.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ