ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΡΙΤΗ
27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ 35 ΘΕΑΤΡΑ

«Τα λουκέτα ισοδυναμούν με απονέκρωση του πολιτιστικού τοπίου της Αθήνας»

Αν και είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου σήμερα, το ελληνικό θέατρο βιώνει έναν... παραλογισμό. Θέατρα σφραγίζονται με την αιτιολογία ότι δεν έχουν άδεια, την οποία άδεια, ωστόσο, για να την αποκτήσουν, πρέπει να ξεπεράσουν πλήθος διατάξεων και σχέδια νόμου, τεράστια γραφειοκρατία κι ένα νομοθετικό πλαίσιο που έχει τις ρίζες του στο 1937!

  • ΕΘΝΟΣ
  • 10:00, 27/3/2013

 Τα θέατρα που θα σφραγιστούν δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα επικίνδυνα, ούτε ότι όλα τα υπόλοιπα είναι ασφαλή.

Μετά τις αιφνίδιες επιστολές της Διεύθυνσης Εμπορίου & Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων με θέμα τη «σφράγιση θεάτρων που λειτουργούν χωρίς άδεια», η Ενωση Εναλλακτικών Χώρων Πολιτισμού Αθήνας, στην οποία συμμετέχουν αυτήν τη στιγμή οι πρώτοι 35 χώροι που απειλούνται με σφράγισμα, πραγματοποίησαν συνάντηση χθες στα γραφεία του ΣΕΗ με εκπροσώπους από τους θιγόμενους χώρους, μέλη του σωματείου που φιλοξένησε τη συνάντηση, καθώς και εκπροσώπους από διάφορους φορείς (ενδεικτικά Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, την Ενωση Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών, ΠΟΘΑ κ.ά.), όπου αποφασίστηκε συσπείρωση φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επικείμενη σφράγιση των χώρων πολιτισμού.

Αποφάσισαν να ζητήσουν με επιστολή προς το ΥΠΠΟ, τον Δήμο Αθηναίων και το υπουργείο Δικαιοσύνης την «αναστολή των αποφάσεων σφράγισης των χώρων που πλήττονται ή/και θα πληγούν από τους μελλοντικούς ελέγχους του Δήμου Αθηναίων», καθώς και την «ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό ενός πεπαλαιωμένου νόμου που αφορά τους χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις, ο οποίος δεν καθρεφτίζει τη νέα καλλιτεχνική πραγματικότητα των παραστασιακών τεχνών, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως (Α.Ν. 446/37, ο οποίος εκδόθηκε 25/1/1937 επί δικτατορίας Μεταξά, με τελευταία ανανέωση το 1957)».

Βέβαιη ανεργία
«Η διεξαγωγή των αναφερθεισών σφραγίσεων ισοδυναμεί με μια απονέκρωση του πολιτιστικού τοπίου της Αθήνας και οδηγεί σε βέβαιη ανεργία έναν πολύ μεγάλο αριθμό επαγγελματιών που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τις παραστασιακές τέχνες, καθώς και στην απομάκρυνση του αθηναϊκού κοινού από το δικαίωμα επιλογής», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εναλλακτικών Χώρων Πολιτισμού Αθήνας.

«Αναστολή της εκτέλεσης για το κλείσιμο των θεατρικών σκηνών μέχρι να αναμορφωθεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, που στηρίζεται στον νόμο από την εποχή του Μεταξά» ζητά το τμήμα πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. «Το διαφαινόμενο ?σφράγισμα? όσων χώρων πολιτισμού δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας θα αποτελέσει άλλο ένα βαρύ πλήγμα για τον θεσμό του θεάτρου, στα τόσα πλήγματα που έχει ήδη δεχθεί ο θεσμός...».

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ