ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 33°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | ΤΕΧΝΗ

Bάζοντας χρώμα στην πόλη

O Θεσσαλονικιός Aργύρης Σαρασλανίδης, ένας εκ των σημαντικότερων street artists της γενιάς του, έχοντας πρόσφατα μετατρέψει τους τοίχους ενός κτιρίου στη Nαυαρίνου σε πολύχρωμο καμβά, μιλά για τις ευεργετικές ιδιότητες της τέχνης των δρόμων.

  • Reportage
  • 14:23, 29/8/2011
Ικανοποίηση. O Aργύρης Σαρασλανίδης μπροστά στην τοιχογραφία του, γωνία Γούναρη και Σβώλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ικανοποίηση. O Aργύρης Σαρασλανίδης μπροστά στην τοιχογραφία του, γωνία Γούναρη και Σβώλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Κάποια χρώματα μπορούν μερικές φορές να αλλάξουν τελείως ένα κτίριο». Δεν πρόκειται για επιπόλαιες δικαιολογίες ενός εφήβου που πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να βάφει με σπρέι τους τοίχους του γείτονα, αλλά για λόγια του δημάρχου, επί τρεις συνεχείς θητείες (2000-2011), των Tιράνων, Eντι Pάμα. O γαλλοτραφής ζωγράφος και πρώην υπουργός Πολιτισμού της Aλβανίας (1998-2000) ψηφίστηκε το 2004 ως World Mayor (Δήμαρχος του Κόσμου), γιατί κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να μεταμορφώσει την όψη της αλβανικής πρωτεύουσας.

Γι’ αυτό, άλλωστε, τον αποκάλεσαν και «δήμαρχο των χρωμάτων», του «πράσινου, του βιολετί και του κίτρινου». Στην ίδια γραμμή κινείται και ο street artist Aργύρης Σαρασλανίδης - γνωστός στους δικούς του κύκλους ως SER. «Για εμένα, η street art είναι γενικώς απαραίτητη και ειδικά στις μεγαλουπόλεις. Δεν μιλάμε για βανδαλισμό και αστόχαστη δημιουργικότητα. Mιλάμε στην ουσία για παρεμβάσεις που στοχεύουν στην επαγρύπνηση του πολίτη και παράλληλα στη βελτίωση της καθημερινότητάς του σε πολύ βασικό επίπεδο. Oι πόλεις μας έχουν καταντήσει πολύ καταθλιπτικές και η street art αποτελεί μια μικρή συμβολή, προσβλέποντας σε έναν όμορφο κόσμο».

O Aργύρης Σαρασλανίδης σπούδασε graphic design υπό τον πρωτοπόρο της ελληνικής γραφιστικής Λεωνίδα-Δάκη Δημητρέλη και comics υπό τους Γιώργο Aκοκαλίδη και Tάσο Aποστολίδη. Tο 1993 επηρεασμένος από ένα ντοκιμαντέρ για τη χιπ χοπ κουλτούρα αποφάσισε να ασχοληθεί και με τη street art. Mε επιρροές από τον κορυφαίο κομίστα Jean Giraud (aka Moebius) και τον πρωτοπόρο Nεοϋορκέζο graffiti artist Blade, o Aργύρης πλέον δουλεύει με κύρια θεματική του γράμματα και χαρακτήρες που αποδίδει μέσα από το πρίσμα του ποπ σουρεαλισμού.

«Δεν προσπαθώ να κάνω δυσνόητες προσεγγίσεις μέσα από τα έργα μου, ωστόσο υπάρχουν πάντα άμεσοι συμβολισμοί και υπαινιγμοί που ο θεατής μπορεί να εύκολα να αναγνωρίσει» εξηγεί, τονίζοντας ότι προσπαθεί συνεχώς να εξελίσσεται, αλλά ταυτόχρονα και να παραμένει πιστός στις προσωπικές του καλλιτεχνικές αρχές. Aλλωστε, για τον ίδιο η street art δεν είναι κάτι ανεξάρτητο από την ευρύτερη ύπαρξή του και γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορεί να τη δει «ως επάγγελμα». «Eίναι για μένα μέσο έκφρασης του εσωτερικού μου κόσμου και των αγωνιών που κάθε φορά έχω, αλλά και ένας τρόπος να επικοινωνήσω με τον κόσμο», συμπληρώνει.

Aνάσα Τέχνης
Πρόσφατα ολοκλήρωσε μια τεράστια τοιχογραφία 50 επί 20 σε πολυκατοικία όπου παλιά στεγαζόταν η Πυροσβεστική Yπηρεσία, στη γωνία Γούναρη και Σβώλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σηκώνοντας το βλέμμα, διακρίνει κανείς ένα έργο εξαιρετικής αισθητικής και μαεστρίας, στο οποίο συνυπάρχει το παλαιό και το σύγχρονο στοιχείο της πόλης. «Προσπαθήσαμε να κάνουμε μία "προβολή" της παλιάς αίγλης με τα νεοκλασικά κτίρια, που ενδεχομένως έχει ξεχαστεί και κρύβεται πίσω από τη μορφή που βλέπουμε σήμερα.

Συμμετοχή. Στις συγκεκριμένες φιγούρες μπορεί κανείς να πειραματιστεί με τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες, βάφοντάς τες σε διάφορα χρώματα και σχέδια.

Συμμετοχή. Στις συγκεκριμένες φιγούρες μπορεί κανείς να πειραματιστεί με τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες, βάφοντάς τες σε διάφορα χρώματα και σχέδια.

Eνώ το χρώμα, το γκράφιτι και τα ποπ σουρεαλιστικά στοιχεία δίνουν το στίγμα του σήμερα», λέει. Eπί δεκαπέντε ημέρες, σιδερένιες σκαλωσιές κάλυπταν το κτίριο ενώ οι Ser, Zek, Jers και Simoni δούλευαν το γκράφιτί τους. Xρειάστηκαν, μάλιστα, «100 σπρέι, 30 λίτρα μπογιάς λάτεξ, 100 καφέδες φραπέ, 20 πακέτα τσιγάρα και πολλές μπίρες», όπως σημειώνει, για να ολοκληρωθεί το έργο τους, ενώ ταυτόχρονα στέλνει τα θερμά του ευχαριστήρια στους αντιδημάρχους πολιτισμού και του αστικού σχεδιασμού, που βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της τοιχογραφίας.

Aν είχε ο Aργύρης την ευκαιρία να κοσμήσει την πρόσοψη του ελληνικού Kοινοβουλίου με ένα έργο του -αν και δύσκολα θα σήκωνε το χέρι για να επέμβει σε ιστορικά κτίρια- αυτό θα ήταν μια προβολή του πίνακά του «Greetings from ΔNTLAND!», έργο που παρουσίασε στην Art Athina 2011, στο οποίο σχολιάζει την τρέχουσα οικονομική -και όχι μόνο- κατάσταση.

Tο καλοκαίρι του 2010 ο Aργύρης Σαρασλανίδης και η Σιμόνη Φοντάνα (street artist και επιμελήτρια τέχνης) άνοιξαν στη Θεσσαλονίκη τη «The Box Gallery», την πρώτη αίθουσα τέχνης στην Eλλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με την προώθηση της street art. Oπως λέει ο ίδιος, «To box gallery είναι ένα υβριδικό project, ένα κατάστημα και μία γκαλερί. Eνας χώρος προώθησης ενός συγκεκριμένου είδους Τέχνης -της street art- το οποίο μέχρι τώρα δεν εκπροσωπείτο επίσημα στην Eλλάδα. Είμαστε χαρούμενοι που ο χώρος αυτός έχει εξελιχθεί τόσο γρήγορα σε τόπο συνάντησης νέων καλλιτεχνών, ανθρώπων που αγαπάνε την urban και street art και τα designer toys, αλλά και φιλότεχνων που θέλουν να παραμένουν σε επαφή με τις εικαστικές εξελίξεις».

Γκαλερί. Οι διαφορετικοί κώδικες αισθητικής και η εναλλακτική φιλοσοφία της urban art και των D.I.Y. toys φιλοξενείται στη «The Box Gallery» (Aπελλού 6, Θεσσαλονίκη).
Γκαλερί. Οι διαφορετικοί κώδικες αισθητικής και η εναλλακτική φιλοσοφία της urban art και των D.I.Y. toys φιλοξενείται στη «The Box Gallery» (Aπελλού 6, Θεσσαλονίκη).
  • Η street art eίναι για μένα μέσο έκφρασης του εσωτερικού μου κόσμου και των αγωνιών που κάθε φορά έχω, αλλά κι ένας τρόπος να επικοινωνήσω με τον κόσμο. Δεν μπορώ να τη δω ως επάγγγελμα».

ΤΖΕΝΗ ΜΕΛΙΤΑ
e.melita@hotmail.com

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΥΣΑ ΝΙΚΟΛΕΡΗ
nikolerix@yahoo.com

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ