ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ενας εφευρέτης γεμάτος «ενέργεια»

Στο άκουσμα των λέξεων «ήλιος» και «θάλασσα» ο ΘανάσηΣ Κωνσταντόπουλος, καθηγητής του Α.Π.Θ., οδηγείται σε πρωτότυπες εμπνεύσεις. Χρησιμοποιώντας τα δύο στοιχεία ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατάφερε να παράξει καύσιμα! 

  • Reportage
  • 14:33, 19/9/2011
Εργαστήριο. Ο καθηγητής Θανάσης Κωνσταντόπουλος σε κελί δοκιμής κινητήρων εσωτερικής καύσης

Εργαστήριο. Ο καθηγητής Θανάσης Κωνσταντόπουλος σε κελί δοκιμής κινητήρων εσωτερικής καύσης

Η ζωή του Θανάση Κωνσταντόπουλου, από τη παιδική του ακόμη ηλικία, είναι γεμάτη ανατροπές. Ενώ έζησε σχεδόν σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, αφού ο στρατιωτικός πατέρας του δέχθηκε δεκαεπτά μεταθέσεις κατά τη θητεία του, «έστησε» την επιστημονική του καριέρα εκτός συνόρων, στην Αμερική. Ενώ λάτρευε τη μουσική και ήθελε να γίνει μουσικός της τζαζ, σπούδασε Μηχανολόγος και Χημικός Μηχανικός. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στην Ελλάδα, αν και η ζωή του μοιράζεται μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών είναι ο «πατέρας» του Hydrosol, μιας πρωτοποριακής τεχνολογικής εφαρμογής, που αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να διασπάσει το νερό (θαλασσινό ή όχι) δίνοντας υδρογόνο ως καύσιμο. Το Hydrosol αναπτύχθηκε πριν από περίπου έξι χρόνια και απέσπασε πολλά διεθνή βραβεία, ανάμεσα στα οποία και το Descartes, που χαρακτηρίζεται ως το υπέρτατο «Ευρωπαϊκό Νόμπελ» για την έρευνα. Φέτος, ο επιστήμονας με την 25μελή ομάδα του προχώρησε παραπέρα, εξελίσσοντας την εφαρμογή, ώστε να παράγει όχι μόνο υδρογόνο, αλλά και υδρογονάνθρακες, από τους οποίους αποτελείται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Η ιστορία του Hydrosol, που στηρίζεται στην ηλιοθερμική τεχνολογία, ξεκίνησε στην προσπάθειά μας να "καθαρίσω" τα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ. Αυτό που πετύχαμε ήταν να φτιάξουμε έναν αντιδραστήρα από κεραμικό υλικό, που μοιάζει με τον καταλύτη των αυτοκινήτων και που έχει πολλές οπές με επίστρωση από ιδιαίτερα ενεργό υλικό, το οποίο διασπά το νερό, παίρνει το οξυγόνο και αφήνει το υδρογόνο να περάσει. Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται μεγάλες θερμοκρασίες, που επιτυγχάνονται από τη χρήση της ηλιακής ακτινοβολίας», εξηγεί. Ο πρώτος αντιδραστήρας τεχνολογίας Hydrosol έχει εγκατασταθεί πιλοτικά εδώ κι αρκετό καιρό στην Ισπανία κι έχει αποδείξει ότι είναι εφικτή η παραγωγή υδρογόνου με αυτό τον τρόπο. Πολλές είναι οι χώρες που από τη δεκαετία του ’80 έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ηλιοθερμική τεχνολογία (Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Ισραήλ), απλά η Ισπανία διέθετε τις εγκαταστάσεις στην έρημο της Αλμερίας.

Ο καθηγητής και η ομάδα του χρησιμοποιώντας καταλυτικούς αντιδραστήρες κατάφεραν πρόσφατα στο εργαστήριο να διασπάσουν το διοξείδιο του άνθρακα και να πάρουν μονοξείδιο. Αυτό το μονοξείδιο μαζί με το υδρογόνο που παίρνουν από το νερό με το Hydrosol αποτελούν το βασικό αέριο που χρησιμοποιείται στη χημική βιομηχανία για τη σύνθεση διάφορων ενώσεων, πετρελαίου, βενζίνης, φυσικού αερίου, πλαστικών. Σύμφωνα με τον καθηγητή Κωνσταντόπουλο, αυτό το παραγόμενο καύσιμο θα μπορεί να διακινηθεί από τα υπάρχοντα δίκτυα και να καταναλωθεί από τα σημερινά αυτοκίνητα.

Η καινοτόμος σύλληψη του «ηλιακού καταλύτη» έχει συνεπάρει τη διεθνή ενεργειακή βιομηχανία. Αυτή η ενεργειακή εφαρμογή μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες από ενός σπιτιού, μέχρι ως όλου του οικονομικά πάμπτωχου, αλλά ηλιακά πάμπλουτου Τρίτου Κόσμου, αφού η ενεργειακή του απόδοση είναι «εξωφρενικά» πολλαπλάσια όλων των τεχνολογιών αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Φτάνει ως και το 70%. «Για μένα η επιστήμη και η έρευνά μας είναι μια ωραία περιπέτεια. Είμαι πολύ τυχερός που έχω τη δυνατότητα να κάνω αυτά που κάνω. Ποτέ δεν το είδα ως δουλειά», συμπληρώνει. Το πέρασμα από τις δοκιμές στη μαζική παραγωγή κι εκμετάλλευση δεν θα αργήσει και έχει απίστευτες προοπτικές. Αν η βιομηχανία κατασκευής ηλιακών καταλυτών προχωρήσει και δεν σκοντάψει σε παντός είδους «μνημόνια», η χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε βιομηχανική δύναμη, σύμφωνα με τις αισιόδοξες προβλέψεις του καθηγητή.

Βαν. Κινητό εργαστήριο μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αξιολόγησης συστημάτων αντιρρύπανσης

Βαν. Κινητό εργαστήριο μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αξιολόγησης συστημάτων αντιρρύπανσης

Ο κιθαρίστας ερευνητής
Ο κ. Κωνσταντόπουλος, τις νύχτες, όταν δεν ασχολείται με την έρευνα, εδώ κι αρκετά χρόνια, παίζει κιθάρα ως γκεστ σε μουσικά γκρουπάκια της συμπρωτεύουσας. Διαθέτει μια μοναδική συλλογή από 45 κιθάρες και πρόσφατα συμμετείχε στην ίδρυση των «Presidents», ενός σχήματος μπλουζ μουσικής, που αποτελείται από καθηγητές του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Κι όλα αυτά ενώ στην Αλμερία έχει μπει σε εφαρμογή η δεύτερη φάση ενός μεγάλου πειράματος. Τα ηλιακά κάτοπτρα συγκεντρώνουν τη θερμότητα του ήλιου και ο αντιδραστήρας της ελληνικής ομάδας Hydrosol II μπορεί με μισό λίτρο νερού, κάθε λεπτό, να παράγει 3 κιλά υδρογόνου την ώρα. Αυτό σε ενέργεια ισοδυναμεί με 100 κιλοβατώρες την ώρα. Η ιδέα του καθηγητή δείχνει να έχει απήχηση.

ΒΑΣΩ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ
vmihop@yahoo.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΥΣΑ ΝΙΚΟΛΕΡΗ
nikolerix@yahoo.com

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ