ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ | ΤΕΧΝΗ

Ούτι σε ρυθμούς τζαζ

Ψάχνω παντού για μια ιδέα, χωρίς περιορισμούς. Η καλή μουσική υπάρχει παντού. Το καλοπαι-γμένο και πηγαίο μπορεί να υπάρχει και στα σκυλάδικα ακόμη...».

  • Reportage
  • 14:05, 21/5/2012
Συναυλίες. Ο Αλέκος Βρέτος δίνει συναυλία στο Μεξικό στις 2 Ιουνίου και στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, στην Αθήνα στις 12 Ιουνίου.
Συναυλίες. Ο Αλέκος Βρέτος δίνει συναυλία στο Μεξικό στις 2 Ιουνίου και στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, στην Αθήνα στις 12 Ιουνίου.

H πρώτη επαφή με το ούτι έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όταν σπούδαζε τζαζ. «Ενας φίλος μού έδωσε ένα ούτι γιατί δεν προλάβαινε να ασχοληθεί εκείνος. Το ερωτεύτηκα και συνεχίζω να είμαι ερωτευμένος μαζί του». Ο Αλέκος Βρέτος είναι μουσικός, σολίστ στο ούτι, πιανίστας και συνθέτης που αναμειγνύει εδώ και χρόνια την ελληνική με την αραβική και τη λάτιν μουσική, δημιουργώντας ένα μείγμα ήχων από παραδοσιακά και μοντέρνα όργανα, όπως το ούτι ή το νάι, το πιάνο ή τα ντραμς. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα κρατώντας τον παραδοσιακό ήχο στην πρώτη γραμμή, τον οποίο αναπτύσσει μέσα από τζαζ αυτοσχεδιασμούς και μια εκρηκτική ρυθμική εξέλιξη. Μιλώντας γι’ αυτή την «ιδιαιτερότητα» στη μουσική του ταυτότητα, ο Αλέκος Βρέτος μας είπε ότι είναι κάτι υποκειμενικό και ότι «πολλοί μουσικοί περνούν μια ζωή προσπαθώντας να βρουν αυτή την ταυτότητα. Αλλοι δεν το καταφέρνουν ποτέ, άλλοι το κάνουν πολύ γρήγορα και άλλοι πάλι έχουν μια αναλαμπή και μετά σιωπή».

Το «Mergin» ήταν η δεύτερη προσωπική δουλειά του Αλέκου Βρέτου, που κυκλοφόρησε το 2009 -μετά το «Yunan», που κυκλοφόρησε με το Meliti Ensemble το 2004 -και έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από κοινό και κριτικούς. Το να απαριθμήσει τις αγαπημένες του μουσικές που επηρέασαν τον Ελληνα ουτίστα και συνθέτη είναι κάτι δύσκολο και χρονοβόρο. «Η μουσική μου είναι δική μου, κομμάτι του εαυτού μου. Από εκεί και πέρα μου αρέσουν πολλά -τζαζ, αραβική μουσική, λάτιν, ροκ κ.ά. Ψάχνω παντού για μια ιδέα, χωρίς περιορισμούς. Η καλή μουσική υπάρχει παντού. Το καλοπαιγμένο και πηγαίο μπορεί να υπάρχει και στα σκυλάδικα ακόμη... Μερικοί μεγάλοι μουσικοί που με έχουν επηρεάσει βαθύτατα είναι οι Τζον Κολτρέιν, Σιμόν Σαχίν, Μάιλς Ντέιβις, Μπιλ Εβανς, Μαρσέλ Χαλίφ, Χέι Γιαγκιζιάν, Φρανκ Σινάτρα».

Ο Αλέκος Βρέτος έχει παίξει σε πολλά θέατρα και εμβληματικούς χώρους όπως το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Berklee Performance Center, το Mount Holyoke College, το Tombs of Kings στην Παλαιστίνη και το Αρχαίο Θέατρο του Αργους. «Οι ανοιχτοί χώροι που έχουμε στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Οι τοποθεσίες έχουν από μόνες τους τέτοια ενέργεια και ιστορία που σε κάνουν να παίζεις με άλλον αέρα. Από τους πιο όμορφους χώρους που έχω παίξει είναι η αρχαία πυραμίδα στο Ελληνικό Αργολίδας με αυγουστιάτικο φεγγάρι. Δεν περιγράφεται το τοπίο και η ενέργεια του σημείου αυτού. Δεν είναι όμως η συναυλία που θα ξεχώριζα μουσικά. Θα ξεχώριζα πολύ πρόσφατα στο Λονδίνο τη συνεργασία μου με τον Gilad Atzmon στο Vortex». Ο Αλέκος Βρέτος, που εργάζεται στο Μέγαρο Μουσικής ως παραγωγός, έχει επίσης συνεργαστεί με τους: Μίκη Θεοδωράκη, Θεόδωρο Αντωνίου, Γιώργο Φακανά, Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, Δημήτρη Μαραγκόπουλο, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Gilad Atzmon, Simon Shaheen, Basam Saba και Λάκη Χαλκιά. Με αυτές τις προδιαγραφές ο δρόμος του φαίνεται αναπόφευκτα ανοδικός.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
diamantopoulos@pegasus.gr

ΦΩTOΓΡAΦIΑ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
www.angelosgiotopoulos.com

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ