ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΜΠΡΟΣΘΟΓΕΜΗ ΟΠΛΑ

Περασμένα Ναι, Ξεχασμένα Οχι

Αν το σουπερποζέ είναι το τελευταίο όπλο που θα απαγορευτεί, όπως πρόβλεψε ο Browning, τα εμπροσθογεμή είναι τα πρώτα που έχουν ξεχαστεί από τις απαγορεύσεις.

  • ΚΥΝΗΓΙ
  • 12:05, 22/5/2013

Αν το σουπερποζέ είναι το τελευταίο όπλο που θα απαγορευτεί, όπως πρόβλεψε ο Browning, τα εμπροσθογεμή είναι τα πρώτα που έχουν ξεχαστεί από τις απαγορεύσεις. Ηδη στην Αμερική θεωρούνται «μη όπλα» και η εμπορία τους είναι ελεύθερη, απαλλαγμένη από τους περιορισμούς που ρυθμίζουν τα υπόλοιπα πυροβόλα όπλα.

Στην Ευρώπη τα εμπροσθογεμή αναφέρονται σε κάποιες ξεχασμένες διατάξεις στη συνθήκη του Σένγκεν. Αν και αυτές οι διατάξεις έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο, δεν έχουν ληφθεί υπόψη στον νόμο περί όπλων. Ομως, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, η συνθήκη υπερισχύει του εθνικού νόμου.

Η σημασία του εμπροσθογεμούς είναι ουσιαστική. Καθώς τα σύγχρονα όπλα θα ενισχύονται με λογισμικό και ηλεκτρονικά περιφερειακά συστήματα, τόσο θα στενεύουν οι νόμοι περί όπλων. Είναι γνωστή η επιμονή των ευρωπαϊκών κρατών στους περιορισμούς. Ωστόσο κανείς δεν πρόκειται να ισχυριστεί ότι η κατοχή ή χρήση των εμπροσθογεμών όπλων αντιπροσωπεύει κίνδυνο για την κοινωνία. Η εικόνα του κυνηγού που γεμίζει εμπροσθογεμές φέρνει στη θύμιση την παροιμία «στάσου Τούρκο να γεμίσω» και αυτό είναι θετικό. Ενα τόσο αστείο κατασκεύασμα δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και δεν θα απαγορευτεί.

Και όμως, το εμπροσθογεμές είναι σοβαρότατο κυνηγετικό σύνεργο. Τόσο τα παλιά όσο και τα σύγχρονα εμπροσθογεμή έχουν βλητική απόδοση ίση με τα καλύτερα οπισθογεμή. Επιπλέον, τα εμπροσθογεμή προσφέρουν μερικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα οπισθογεμή.

Πρώτο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα επιτόπου ρύθμισης της γόμωσης ανάλογα με το θήραμα και τις συνθήκες κυνηγίου. Με το ένα όπλο ο κυνηγός μπορεί να ρυθμίζει τη γόμωση με εξαιρετικά απλό χειρισμό της μπαρουτοθήκης ή με λιγότερη πυρίτιδα σε μορφή δισκίων, κάτι που θα δούμε πιο κάτω. Με αυτή τη ρύθμιση το ένα όπλο γίνεται ικανό για όλα τα θηράματα. Ενα 12άρι εμπροσθογεμές μπορεί να δεχτεί από 12 έως 42 γραμμάρια σκάγια.

Το καψούλωμα...
Στην αγορά υπάρχουν σωληνάρια δύο θαλάμων για τα εμπροσθογεμή. Στη μια μεριά μπαίνει η πυρίτιδα, στην άλλη τα σκάγια. Με αυτά τα σωληνάρια επιταχύνεται η γόμωση ενώ διατηρούνται τα πυρομαχικά στεγνά. Επίσης υπάρχουν ειδικές καψουλοθήκες που κρατούν τα καψύλλια σε σειρά και χρησιμεύουν ως «ταχυγεμιστήρες» στο καψούλωμα του όπλου.

Η μαύρη πυρίτιδα είναι ασταθές υλικό με την έννοια ότι μπορεί να αναφλεγεί από στατικό ηλεκτρισμό ή την παραμικρή σπίθα. Αυτήν την αστάθεια αναφέρουν οι Ελληνες αρμόδιοι για να απαγορεύσουν την εμπορία της. Οτι η εμπορία είναι ελεύθερη στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν το αναφέρουν βέβαια. Υπάρχουν όμως σύγχρονα υποκατάστατα όπως η Pyrodex και άλλα. Μερικά από τα σύγχρονα υλικά προσφέρονται στη μορφή χαπιών και έτσι δεν υπάρχει σκόνη που μπορεί να συσσωρευτεί και να αναφλεγεί. Το άλλο πλεονέκτημα του εμπροσθογεμούς είναι ότι δεν έχει κάλυκες και έτσι δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ρύπανση με πλαστικό. Επιπλέον το εμπροσθογεμές μπορεί να ρίξει μη τοξικά σκάγια εφόσον χρησιμοποιούνται κατάλληλοι συγκεντρωτήρες.

Στα σύγχρονα εμπροσθογεμή μπορεί να γεμιστούν ατσάλινα σκάγια χωρίς καν τον προστατευτικό συγκεντρωτήρα. Τα σύγχρονα εμπροσθογεμή έχουν κάννες εγγυημένες για τη χρήση ατσάλινων σκαγίων.

Εν κατακλείδι, το εμπροσθογεμές όπλο συνδυάζει δύο μεγάλες αρετές. Αφενός αντιπροσωπεύει τη σωτηρία του κυνηγίου από συνεχείς περιορισμούς όπλων, και αφετέρου προσφέρει ένα τεράστιο πεδίο σκοπευτικής και κυνηγετικής απόλαυσης. Αυτό που μένει είναι η αλλαγή στάσης από την ηγεσία του χώρου μας, κυνηγετική και σκοπευτική.

Η μέχρι τώρα στάση ήταν από άγνοια έως περιφρόνηση για το εμπροσθογεμές. Αυτό δεν είναι κακό, δείχνει ότι ακόμη και για εμάς το εμπροσθογεμές δεν έχει την υπόσταση του «σοβαρού» όπλου. Ισως τελικά αυτή η περιφρόνηση μας βγει σε καλό.

Ο ιστότοπος της ιταλικής Uberti με εμπροσθογεμή αντίγραφα παλαιών όπλων: http://www.uberti.com, ενώ στην Ελλάδα, τα εισάγει η Beretta Ελλάς, τηλ.: 210 3210547.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ