ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - Σ. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ, Α. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Το παιχνίδι της μάθησης

Ο βιολιστής βάτραχος, η αχτένιστη αγελάδα και ο ερωτευμένος ελέφαντας είναι μερικοί από τους ήρωες της πρώτης ελληνικής εκπαιδευτικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Ενα γράμμα, μια ιστορία», μία παραγωγή της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

  • Reportage
  • 14:05, 13/2/2012

Ο βιολιστής βάτραχος, η αχτένιστη αγελάδα και ο ερωτευμένος ελέφαντας είναι μερικοί από τους ήρωες της πρώτης ελληνικής εκπαιδευτικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Ενα γράμμα, μια ιστορία», μία παραγωγή της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Δημιουργοί της η συγγραφέας και εκπαιδευτικός τεχνολόγος Σοφία Μαντουβάλου και ο σκηνοθέτης και animator Αρίσταρχος Παπαδανιήλ.

Κάθε επεισόδιο και ένα γράμμα, κάθε γράμμα και μία ιστορία. «Χρησιμοποίησα την ποίηση, τον έμμετρο λόγο, τον σουρεαλισμό και το χιούμορ, για να δημιουργήσω ένα ποίημα για κάθε γράμμα, που περιέχει λέξεις που αρχίζουν από αυτό το γράμμα», εξηγεί η κ. Μαντουβάλου. Τα γεμάτα φαντασία σενάριά της παντρεύτηκαν με τα υπέροχα κινούμενα σχέδια του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ, ο οποίος νιώθει ιδιαίτερα περήφανος για το δημιοούργημά τους, καθότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που το animation αποκτά εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Στοχεύοντας στη μάθηση μέσα από την ψυχαγωγία, η σειρά αξιοποιείται σε σχολεία και νηπιαγωγεία. «Η ανατροφοδότηση που έχουμε από τις μαμάδες και τα σχολεία, τόσο της Ελλάδας όσο και του απόδημου ελληνισμού, είναι εξαιρετική», λέει και η κ. Μαντουβάλου.

Το παιδί, βλέποντας και τα 24 γράμματα - επεισόδια, θα έχει έρθε σε επαφή με τουλάχιστον 4.000 λέξεις. Επίσης, καθένα από αυτά έχει διαθεματική προσέγγιση: Ενα μιλάει για τη φύση, άλλο για τις αξίες... Αξιοσημείωτο είναι ότι από τη σειρά απουσιάζει το «baby talk». «Τα παιδιά καταλαβαίνουν», συμπληρώνει η κ. Μαντουβάλου. «Εχουν τεράστιες ικανότητες, αρκεί να τους δώσεις καλό υλικό».

Η Σοφία Μαντουβάλου εργάστηκε στην Εκπαιδευτική Τηλεόραση από το 1979 έως το 2010. Εχει δημιουργήσει τουλάχιστον 150 εκπαιδευτικά τηλεοπτικά πρόγράμματα και έχει γράψει πάνω από 65 βιβλία για παιδιά. Ενα από αυτά διάβαζε και ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ όταν ήταν στο νηπιαγωγείο. «Η τύχη μας έφερε κοντά. Λειτούργησε πολύ καλά η χημεία μας, έχουμε και πολλά κοινά, αφού έχω σπουδάσει σκηνοθεσία. Επιπλέον ?πράγμα σπάνιο για τόσο νέο άνθρωπο? έχει και μια εξαιρετική αίσθηση του λόγου, αλλά και μια αίσθηση του τι είναι παιδαγωγικό και τι όχι», εξηγεί η κ. Μαντουβάλου.

Τώρα η σειρά προεκτείνεται και σε διαδραστικά παιχνίδια, τα οποία έχουν στόχο την ενίσχυση του αναδυόμενου αλφαβητισμού, που αποτελεί το α και το ω στη νέα παιδαγωγική. Τα παιχνίδια για το γράμμα Α έχουν ολοκληρωθεί και διατίθενται δωρεάν στον διαδικτυακό τόπο www.i-create.gr . Η σειρά κινουμένων σχεδίων διατίθεται από τον διαδικτυακό τόπο της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης www.edutv.gr  και προβάλλεται από την ΕΤ1 και την ΕRT World.

Μάρθα Κορινθίου
mkorinthiou@pegasus.gr

ΦΩTOΓΡAΦIΕΣ: ΑΣΠΑΣΙΑ ΚΟΥΛΥΡΑ
aspaklr@yahoo.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ