503 Service Unavailable

www.ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οδηγός απασχόλησης σε Αμπου Ντάμπι - Ντουμπάι

Οδηγός αναζήτησης εργασίας σε Αραβικά Εμιράτα

  • Εργασία
  • 12:05, 17/3/2012

Αυτή την εβδομάδα το «Eθνος-Εργασία» μεταφέρεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και παρουσιάζει τον εργασιακό χάρτη του Ντουμπάι -του σημαντικότερου εμπορικοοικονομικού κέντρου της χώρας- και του Aμπου Ντάμπι - της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας των επτά εμιράτων.

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί οι αναγνώστες μπορούν να ενημερωθούν λεπτομερώς για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στα δύο εμιράτα (μέσα και από τα όσα αναφέρει ένας Ελληνας που ζει στο Ντουμπάι), ενώ παρατίθενται ακόμα:

α) Δέκα από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας τους.

β) Ιστοσελίδες με χρήσιμες πληροφορίες και θέσεις εργασίας, και

γ) Αναλυτική παρουσίαση θέσεων εργασίας σε διάφορες ειδικότητες.

Ντουμπάι: Κατασκευές και υψηλή τεχνολογία
Για μία δεκαετία τουλάχιστον το Ντουμπάι αποτελούσε σύμβολο της ευημερίας και της πολυτέλειας, κάτι που αποτυπωνόταν με έμφαση στις γιγάντιες κατασκευές ακινήτων και υποδομών.

Ωστόσο, η εμφάνιση της οικονομικής κρίσης το 2009 έπληξε και το Ντουμπάι, που τέλη του έτους είδε το εξωτερικό του χρέος να εκτοξεύεται στα 80 δισ. δολάρια και τις τιμές των ακινήτων να βυθίζονται κατά 50%. Επιπλέον, τα έργα στον κατασκευαστικό κλάδο «πάγωσαν» και χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η χρεοκοπία αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στη συνδρομή των υπόλοιπων έξι αραβικών εμιράτων, προεξάρχοντος του Αμπου Ντάμπι, που προχώρησαν στη χορήγηση 10 δισ. δολαρίων για να τονώσουν την ασθενική οικονομία του Ντουμπάι.

Τρία χρόνια μετά, το εμιράτο μοιάζει να έχει επουλώσει τις περισσότερες πληγές του και εισέρχεται σταδιακά σε μία νέα φάση ανάπτυξης.

Ο κατασκευαστικός κλάδος συνεχίζει να παραμένει το «ισχυρό χαρτί» της οικονομίας και βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, που αναμένεται να συντελέσει και στη σταδιακή απεξάρτηση του κράτους από το πετρέλαιο.

Ευκαιρίες για εργασία εντοπίζονται σε αρκετούς δυναμικούς κλάδους του Ντουμπάι, όπως το λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές, οι κατασκευές, ο τουρισμός, τα χρηματοοικονομικά και η μεταποίηση. Οι Ελληνες που επιθυμούν να αναζητήσουν την τύχη τους στο Ντουμπάι πρέπει να έχουν σημαντικά-εξειδικευμένα προσόντα και να γνωρίζουν πολύ καλά την Αγγλική γλώσσα.

Η γνώση των Αραβικών σίγουρα αποτελεί πλεονέκτημα, όμως δεν είναι απαραίτητη, καθώς οι ντόπιοι απαρτίζουν μόνο το 20% του συνολικού πληθυσμού. Οι υπόλοιποι προέρχονται από την Ινδία, την Ευρώπη και άλλες αραβικές χώρες.

Μετάβαση
Από τη στιγμή που ένας Ελληνας λάβει πρόταση εργασίας από κάποιον εργοδότη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το μόνο που πρέπει να τον απασχολεί είναι να βρει αεροπορικό εισιτήριο σε σχετικά χαμηλή τιμή!

Ο εργοδότης είναι αυτός που θα μεριμνήσει για όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, ενώ δεν χρειάζεται έκδοση visa.

Ζώνες ανάπτυξης για 43.500 υπαλλήλους

«Το Ντουμπάι φεύγει... το Αμπου Ντάμπι έρχεται», θα μπορούσε να είναι ένας γλαφυρός τίτλος για το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οπως πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Αμπου Ντάμπι, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας πρόκειται να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια βάσει του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης με τίτλο «Plan Abu Dhabi 2030: Urban Structure Framework», το οποίο προβλέπει αύξηση του πληθυσμού κατά τρία εκατομμύρια έως το 2030 και περιλαμβάνει συγκεκριμένα έργα αξιοποίησης αστικών χώρων καθώς και τη δημιουργία νέων οικοδομικών και χρηματοοικονομικών περιοχών.

Σύμφωνα με τον κ. David Dudley, περιφερειακό διευθυντή της συμβουλευτικής εταιρείας ακίνητης περιουσίας «Jones Lang LaSalle»:

«Οι νέες επενδύσεις στο Αμπου Ντάμπι θα οδηγήσουν στην αύξηση του εγχώριου ΑΕΠ και της εργασιακής απασχόλησης, γεγονός που θα επιφέρει την αύξηση της ζήτησης των ακινήτων στην περιοχή».

Στο πλαίσιο αυτού του επενδυτικού σχεδίου εντάσσεται και η επερχόμενη δημιουργία βιομηχανικού κέντρου κατασκευής μηχανών μεταξύ των ζωνών «Ruwais» και «Madinat Zayed», στη δυτική περιοχή του εμιράτου, η οποία αναμένεται να δώσει εργασία σε 43.500 άτομα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι νέες θέσεις να καλυφθούν κυρίως από ντόπιους εργαζόμενους, όμως η έλλειψη γηγενούς εξειδικευμένου προσωπικού σίγουρα θα οδηγήσει σε προσλήψεις και ξένου εργατικού δυναμικού με υψηλά προσόντα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

503 Service Unavailable

www.ethnos.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ