ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

'Η αυτοί ή εμείς

Καθηγητής ΑΠΘ
  • 11/4

Πώς κάποιος ζώνεται εκρηκτικά ή παίρνει ένα φορτηγό και σκοτώνει αδιακρίτως ανθρώπους; Η απάντηση είναι απλή. Νομίζει ότι θα πάει σε καλύτερη θέση στον δικό του παράδεισο. Η θρησκεία του, είτε κοινωνική είτε θεολογική, τον έχει πείσει ότι ο ασφαλής τρόπος για τον παράδεισο, είτε για την αιώνια αναφορά του ως μάρτυρα, ήρωα, άξιο να μνημονεύεται στο διηνεκές, είναι να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους «άλλους». Ή εμείς ή αυτοί είναι το κήρυγμα κάθε ολοκληρωτικής κοινωνικής ή θεολογικής θρησκείας. Διαφέρει η τιμωρία των «άλλων», των «άπιστων». Στις δυτικές κοινωνίες η φυσική εξόντωση των «άλλων» είναι μη αποδεκτή λύση. Στις περισσότερες περιπτώσεις. Γιατί υπάρχουν και παραδείγματα για το αντίθετο.

Υπάρχουν και κάποιοι με αυταπάτες. 'Η τουλάχιστον έτσι λένε. Μπορεί να ξεχάσουμε (δυστυχώς ξεχνάμε) ότι κάποιοι εύχονταν και προσπαθούσαν να γίνει η πλατεία Συντάγματος πλατεία Ταχρίρ; Σήμερα μερικοί από τους κάποιους έχουν ξεχάσει τα διάφορα «δεν πληρώνω». Εχουν ξεχάσει τις κορώνες τους. Υπόσχονται παραδείσους αλλά με την αναγκαία περίοδο αναμονής. Τελευταία, το μόνο που λένε είναι ότι οι «άλλοι», αυτοί που πρέπει να εξοντωθούν, θα τα έκαναν πιθανόν χειρότερα ή θα τα έκαναν χαρούμενοι. Ενώ αυτοί, οι λαϊκοί άνθρωποι, τα κάνουν με πόνο ψυχής. Αντικαθιστούν την ολοκληρωτική λογική της πλατείας Ταχρίρ που ονειρεύονται με την ιδέα του Λαού που εκπροσωπούν εξ αποκαλύψεως.

Η κατασκευή του «λαϊκισμού» στη θέση του «ολοκληρωτισμού» που κηρύττουν γίνεται γιατί η λέξη Λαός έχει θετική αναφορά. 'Η αυτοί ή εμείς είναι το καθαρό μήνυμά τους. Με κάθε τρόπο. Η θλίψη μας και η συμπαράστασή μας στους αδελφούς της Αιγύπτου που εξοντώθηκαν από κάποιο ολοκληρωτικό μόρφωμα είναι αυτονόητη. Το ίδιο σε κάθε άνθρωπο που αντιμετωπίζει την ηθική ή φυσική εξόντωση στους παραδείσους της Βόρειας Κορέας, της Βενεζουέλας, των χωρών της Ασίας και της Αφρικής που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ή θεολογικές ολοκληρωτικές θρησκείες. Ας μείνουν με την αυταπάτη τους οι εγχώριοι εραστές του ολοκληρωτισμού. Οσο κι αν νομίζουν ότι εκπροσωπούν τον «Λαό» δεν είναι έτσι. Ισως εκπροσωπούν τον «λαό τους». Αυτούς στους οποίους υπόσχονται διορισμούς, όπως οι άλλοι αντίστοιχοι τους υπόσχονται την αιώνια ζωή.