ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 35°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΗΣ

Εισβολή στη... Βενετία

Παγκόσμια πρεμιέρα στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας, που θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, θα κάνει η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη «Interruption», διεκδικώντας ένα βραβείο στο διαγωνιστικό τμήμα Orizzonti

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 30/7/2015

Για τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, ο Γιώργος Ζώης συμμετέχει στη Μόστρα καθώς και οι δύο προηγούμενες μικρού μήκους ταινίες του, «Casus belli» (2010) και «Τίτλοι τέλους» (2012), είχαν επίσης πραγματοποιήσει την πρεμιέρα τους στο φεστιβάλ (το δεύτερο μάλιστα κέρδισε το βραβείο EFA καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας). Σπάνια περίπτωση μικρομηκά που γίνεται γνωστός πριν το βήμα για την ταινία μεγάλου μήκους, ο Ζώης διακρίθηκε με το πολυβραβευμένο «Casus belli» που επικροτήθηκε ως ευφυής τομή στην ουσία της ελληνικής κρίσης δείχνοντας ανθρώπους σε ουρές πριν το αναπόφευκτο ντόμινο. Η συνέχεια γράφτηκε με τους «Τίτλους τέλους», μια καταγραφή άδειων υπαίθριων πινακίδων-σχόλιο για την οικονομική δίνη της Ελλάδας.

Σειρά έχει το εκτυλισσόμενο σε ένα θέατρο «Interruption» (μέχρι πρόσφατα γνωστό ως «Stage fright»), στο οποίο ο σκηνοθέτης προσαρμόζει αληθινά γεγονότα στην ελληνική πραγματικότητα. «Είναι μια ταινία για την ίδια τη θέαση», σχολιάζει ο Γιώργος Ζώης, εξηγώντας: «Στις 23 Οκτώβρη 2002, πενήντα οπλισμένοι Τσετσένοι εισβάλλουν σε κεντρικό θέατρο της Μόσχας. Στα πρώτα λεπτά της εισβολής, το κοινό γοητευμένο από την απρόβλεπτη εξέλιξη δεν καταλαβαίνει αν όλο αυτό είναι μέρος της παράστασης ή όχι. Σε αυτά τα κρίσιμα λεπτά, μυθοπλασία και πραγματικότητα, αλήθεια και ψέμα, λογική και παράλογο ταυτίστηκαν. Η ταινία είναι η διαστολή αυτών των πρώτων λεπτών αμφισημίας».

Γεννημένος στην Αθήνα όπου και ζει, ο ίδιος σπούδασε εφαρμοσμένα μαθηματικά και φυσικές επιστήμες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και στο Universitat der Kunste στο Βερολίνο με υποτροφία του Ιδρύματος Γουλανδρή. Πέρα από τις διεθνείς του διακρίσεις, ο Γιώργος Ζώης ταυτίστηκε και με ένα φαινόμενο των καιρών, αυτό της καλλιτεχνικής λογοκρισίας, όταν το 2011 είχε καταθέσει ένα σποτάκι για την Μπιενάλε της Αθήνας το οποίο όμως η ΕΡΤ τότε απαγόρευσε λόγω περιεχομένου (περιείχε μια σκηνή με μολότοφ) ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων στο Διαδίκτυο. Ο ίδιος ωστόσο απέφυγε ως σήμερα να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση.

Βραβείο για το σενάριο
Το «Interruption», συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας και Κροατίας, έχει ήδη βραβευτεί για το σενάριό τoυ -συνεργασία του Γιώργου Ζώη με τον Βασίλη Κυριακόπουλο- από διεθνείς φορείς. Με πρωταγωνιστή τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου και τους Βασίλη Ανδρέου, Κωνσταντίνο Βουδούρη, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστο Στέργιογλου μεταξύ άλλων να τον πλαισιώνουν, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην παράσταση της «Ορέστειας», η οποία διακόπτεται όταν οπλισμένα αγόρια και κορίτσια ανεβαίνουν στη σκηνή ζητώντας από τους θεατές να κάνουν το ίδιο.

Αντα Δαλιάκα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ