Ολυμπιακοί Αγώνες: Όταν ο Κουμπερντέν παραλίγο να πάθει εγκεφαλικό από την καινοτομία των διοργανωτών του Άμστερνταμ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 12 Αυγούστου του 1928, όταν έπεσε η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ.
Εκείνοι οι Αγώνες είχαν μια σπουδαία καινοτομία, που είχε κάνει τον αναβιωτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, τον βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερντέν να δυσφορήσει και να αντιδράσει, αλλά δίχως - ευτυχώς - να εισακουστεί…
Τι είχε συμβεί στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας; Για πρώτη φορά στην Ιστορία των Αγώνων πήραν μέρος και γυναίκες!
Η εξαίρεση της Καλλιπάτειρας
Γνωστή η ιστορία της Καλλιπάτειρας, η οποία θέλοντας να παρακολουθήσει τον γιο της Πεισίρροδο που αγωνιζόταν στην πάλη, τόλμησε να μεταμφιεστεί σε γυμναστή και μπήκε στον ιερό χώρο για παρακολούθησε τον αγώνα· αποκαλύφθηκε όμως από τον ενθουσιασμό της για τη νίκη του παιδιού της. Το ότι ήταν κόρη, σύζυγος, μητέρα και αδελφή Ολυμπιονικών, την γλύτωσε από την καταδίκη σε θάνατο.
Και οι διοργανωτές του Άμστερνταμ, 32 χρόνια μετά την αναβίωσή τους, αποφάσισαν ότι και οι γυναίκες είχαν θέση ως αθλήτριες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο αναβιωτής των Αγώνων, ο βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερντέν, είχε αντιδράσει και εναντιωθεί στη συμμετοχή των γυναικών. Μάλιστα είχε δηλώσει: «Οι γυναίκες να ασχολούνται με την κομψότητα, το σπίτι και τα παιδιά. Οι άνδρες με τον αθλητισμό». Και είχε προσθέσει τα… σοφά λόγια: «Ολυμπιακοί Αγώνες με γυναίκες θα ήταν χωρίς ενδιαφέρον, αντιαισθητικοί και ακατάλληλοι…».
Και άλλες καινοτομίες
Όμως εκτός από το γυναικείο φύλο, που έκανε αίσθηση στο Άμστερνταμ, προστέθηκαν κι άλλες καινοτομίες: Στην τελετή έναρξης, η Ελλάδα παρέλασε πρώτη μπροστά από όλες τις χώρες για πρώτη φορά, ύστερα από απόφαση των ολλανδών διοργανωτών σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης για τη γεννέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η απόφαση τους επικυρώθηκε και από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Παράλληλα αποφασίστηκε η εκάστοτε διοργανώτρια χώρα να παρελαύνει τελευταία.
Και κάτι άλλο… Για πρώτη φορά άναψε Ολυμπιακή Φλόγα και έμεινε έτσι αναμένη σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων πάνω σε έναν πυργίσκο.Συνέβησαν κι άλλα: Ο αμερικανός κολυμβητής Τζόνι Βαϊσμίλερ πήρε δύο χρυσά μετάλλια προσθέτοντάς τα στη συλλογή των τριών χρυσών που είχε από τους Αγώνες του 1924. Ο Βαϊσμίλερ, τέσσερα χρόνια μετά, θα καθιερωνόταν ως ο κινηματογραφικός Ταρζάν του Χόλιγουντ.
Το 1928, η Εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Ουρουγουάης θα κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο και δυο χρόνια μετά, το 1930 στο Μοντεβιδέο το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Δυσκολίες για κυρίες...
Στο αγωνιστικό πρόγραμμα τώρα, εμφανίστηκαν αθλήτριες στον στίβο και στη γυμναστική για πρώτη φορά αλλά η υπερβολική κούραση των αθλητριών, στα όρια της κατάρρευσης μάλιστα στη κούρσα των 800μ. οδήγησε την ΔΟΕ στην εισήγηση να «κοπούν» τα αγωνίσματα γυναικών, κάτι που δεν δέχθηκε επ ουδενί η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου.
Τελικά βρέθηκε η μέση λύση που επέτρεπε στις γυναίκες, όσον αφορά τα αγωνίσματα δρόμων, να μετέχουν αποκλειστικά σε αποστάσεις μέχρι 200μ. Απόφαση που διατηρήθηκε επί 32 χρόνια. Να κλείσουμε επισημαίνοντας ότι μόλις το 1984 επετράπει η συμμετοχή γυναικών σε μαραθώνιο δρόμο!
Και τέλος: Στο Πεκίνο το 2008, για πρώτη φορά οι γυναίκες αθλήτριες αποτελούσαν το 50% των συμμετεχόντων!
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr