ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 32°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ενα Μουσείο ξεδιπλώνει την ιστορία του Κουταλιανού

Εκθέματα για την τέχνη της σπογγαλιείας αλλά και την ιστορία του νησιού Κούταλη της

Προποντίδας, σημερινό Εκινλίκ, περιλαμβάνει το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:58, 7/8/2009

Παναγής ο Κουταλιανός. Γεννήθηκε το 1847 και πέθανε το 1914. Εγινε θρύλος χάρη στην υπερφυσική του δύναμη και έκανε γνωστή την Κούταλη εντός και εκτός συνόρων της ελληνικής επικράτειας
 Παναγής ο Κουταλιανός. Γεννήθηκε το 1847 και πέθανε το 1914. Εγινε θρύλος χάρη στην υπερφυσική του δύναμη και έκανε γνωστή την Κούταλη εντός και εκτός συνόρων της ελληνικής επικράτειας

Στην ιστορία του θρυλικού Κουταλιανού και στην παράδοση του τόπου που τον γέννησε μπορεί κανείς να μυηθεί μέσα από μία απλή περιήγηση στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας της Λήμνου.

Στα περίπου 100 τετραγωνικά του πρωτότυπου μουσείου ξεδιπλώνεται η ιστορία του νησιού Κούταλη -σημερινό Εκινλίκ- της Προποντίδας, οι κάτοικοι του οποίου βρέθηκαν στη Λήμνο ως πρόσφυγες το 1922 και ξεκίνησαν τη ζωή τους από την αρχή ιδρύοντας τον οικισμό της Νέας Κούταλης.

Εκεί μετέφεραν την προσοδοφόρα τέχνη της «χαμένης τους πατρίδας», τη σπογγαλιεία, η οποία μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες εξακολουθούσε να αποτελεί βασικό τρόπο βιοπορισμού τους.

Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης ξεκίνησε να λειτουργεί στη Νέα Κούταλη το 2006, ύστερα από μακροχρόνιο αγώνα των ανθρώπων που με ιδιαίτερο μεράκι συγκέντρωσαν το πολύτιμο υλικό του, θέλοντας να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες των σφουγγαράδικων, την ιστορία των Κουταλιανών. Οπως λέει ο πρόεδρος του μουσείου και πρωτεργάτης της προσπάθειας κ. Γιάννης Μοσχοβάκης, το μουσείο έχει συνεισφέρει ιδιαίτερα στην τουριστική κίνηση του νησιού.

Τα εκθέματα του μουσείου χωρίζονται σε τέσσερις βασικές ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει κυρίως φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα από την κοινότητα της Κούταλης και αναδεικνύει τον τρόπο ζωής των κατοίκων της στο πλαίσιο της Αδελφότητας, της διοικητικής δηλαδή δομής στην οποία ήταν οργανωμένοι.

Οπως λέει ο κ. Μοσχοβάκης, «επρόκειτο για μια ιδιαίτερα αναπτυγμένη για την εποχή της κοινωνία οικονομικά και πολιτισμικά». Ανάμεσα στα εκθέματα έχει κανείς την ευκαιρία να δει κι εκείνα που αφορούν τον Παναγή Καλιοντζή, τον γνωστό Κουταλιανό, ο οποίος γεννήθηκε και πέθανε στο νησάκι της θάλασσας του Μαρμαρά από το οποίο πήρε το όνομά του και στο οποίο χάρισε τη φήμη του.

Το φόρεμα του δύτη και το σκάφανδρο ή περικεφαλαία, όπως είναι η τοπική ονομασίαΤο φόρεμα του δύτη και το σκάφανδρο ή περικεφαλαία, όπως είναι η τοπική ονομασία

Οι πηγές αναφέρουν ένα περιστατικό χαρακτηριστικό της υπερφυσικής του δύναμης για την οποία έμεινε στην ιστορία. Ναυτικός στο επάγγελμα, άφησε τους πάντες με ανοιχτό το στόμα όταν κάποια στιγμή σήκωσε μόνος του την άγκυρα του πλοίου, την οποία είχε σταθεί αδύνατο να μετακινήσουν όλοι μαζί οι συνάδελφοί του.

Η δεύτερη ενότητα του μουσείου είναι αφιερωμένη στη σπογγαλιεία. Εργαλεία και χειροκίνητες μηχανές που χρησίμευαν στους σφουγγαράδες της εποχής, φορέματα, σκάφανδρα και βαρίδια που αποτελούσαν την εξάρτηση του σφουγγαρά - δύτη, καθώς επίσης φωτογραφίες από σκάφη και ομοιώματα - μινιατούρες των αλιευτικών ζωντανεύουν στα μάτια του επισκέπτη τη ναυτική παράδοση της Κούταλης. Σημαντικό και απαραίτητο συμπλήρωμα στα εκθέματα τα διάφορα είδη σφουγγαριών.

Την τρίτη ενότητα αποτελεί η αρχαιολογική συλλογή από αμφορείς-ενάλια ευρήματα των δυτών της περιοχής που συγκεντρώθηκαν ύστερα από παρότρυνση του διευθυντή του δημοτικού σχολείου Νέας Κούταλης κ. Ιορδάνη Αλευρόπουλου και ύστερα από έγκριση του υπ. Πολιτισμού προβάλλονται στον συγκεκριμένο χώρο.

«Ενθύμιον εν Παλαιοχώρα τη 28-6-49». Αναμνηστική φωτογραφία σφουγγαράδων μπροστά σε σφουγγάρια
«Ενθύμιον εν Παλαιοχώρα τη 28-6-49». Αναμνηστική φωτογραφία σφουγγαράδων μπροστά σε σφουγγάρια

Η τέταρτη και τελευταία κατηγορία εκθεμάτων αφορά στην επεξεργασία του σφουγγαριού και περιλαμβάνει εργαλεία και φωτογραφίες.

Χάρη στην ευαισθησία και στο μεράκι των ντόπιων, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας της Λήμνου κρατά ανοιχτές τις πόρτες του στη Νέα Κούταλη από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι.

ΑΡΓΥΡΩ ΛΥΤΡΑ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ