ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σηκώνει το λάβαρο στον πόλεμο των ταυτοτήτων

Το θέμα των ταυτοτήτων τον φέρνει σε ανοιχτή κόντρα με την κυβέρνηση Σημίτη. Οργανώνει συλλαλητήρια, απαιτεί δημοψήφισμα και προειδοποιεί: Οποιο χέρι θελήσει να αγγίξει την Εκκλησία θα του ξεραθεί...

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:38, 29/1/2008

Στις 8 Μαϊου 2000 με συνέντευξή του στο «Εθνος» ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχάλης Σταθόπουλος δηλώνει ότι η υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες είναι αντίθετη με τον νόμο 2472/1997 για την προστασία των προσώπων από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Αυτή η δήλωση προκαλεί την αντίδραση της Εκκλησίας.

Στις 16 Μαϊου η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων λαμβάνει μια απόφαση - σταθμό με την οποία κρίνει ότι το θρήσκευμα πρέπει να απαλειφθεί από τις ταυτότητες. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κάνει άμεσα λόγο για την ανάγκη δημοψηφίσματος.

Στις 24 Μαϊου 2000, ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης απαντώντας σε σχετική επερώτηση της κ. Δαμανάκη ανακοινώνει στη Βουλή, στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού, ότι η κυβέρνηση τάσσεται κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Στις 29 Μαϊου 2000 γίνεται ολονυκτία στον ναό του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα. Εκεί ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος λέει: «Αυτός είναι και ο λόγος που επελέγη ένας μήνας μετά τις εκλογές τις τελευταίες για να γίνει αυτό το πραξικόπημα, διότι αν εγίνετο πριν από τις εκλογές ασφαλώς διαφορετικό θα ήταν το αποτέλεσμα της αναμετρήσεως».

Λίγες ημέρες αργότερα, σε έκτακτη συνεδρίαση της ιεραρχίας και ενώ η κυβέρνηση έχει απορρίψει αίτημα του Αρχιεπισκόπου για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αποφασίζεται η διοργάνωση συλλαλητηρίων και η συλλογή υπογραφών προκειμένου να διενεργηθεί δημοψήφισμα.

Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται στις 14 Ιουνίου. Εκεί ο Αρχιεπίσκοπος θα πει «την Εκκλησία, όποιο χέρι θέλησε να την αγγίξει, αυτό ξεράθηκε».

Στις 21 Ιουνίου πραγματοποιείται η λαοσύναξη της Αθήνας. Ο Αρχιεπίσκοπος προς το τέλος της ομιλίας εμφανίζει το λάβαρο της Αγίας Λαύρας. Τα συνθήματα που ακούγονται είναι «όταν το ράσο γίνεται σημαία, τότε η νίκη είναι βεβαία», «λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος», «Ελλάδα σημαίνει Ορθοδοξία».

Επαναφέροντας την πρότασή του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος λέει «αν αμφιβάλλετε ότι ο λαός απαιτεί να αναγράφεται προαιρετικά το θρήσκευμά του στις ταυτότητες, η Εκκλησία θα αναλάβει να συγκεντρώσει σε κάθε ενορία μυριάδες υπογραφών των πιστών της, υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, τις οποίες η Ιεραρχία θα επιδώσει στον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη Βουλή των Ελλήνων».

Στις 17 Ιουλίου δημοσιοποιείται η απόφαση του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως για τη νέα μορφή των δελτίων ταυτότητας.

Η Εκκλησία όμως εγκαινιάζει επισήμως στις 14 Σεπτεμβρίου 2000, τη διαδικασία συλλογής υπογραφών για τις ταυτότητες, η οποία ολοκληρώνεται τις τελευταίες μέρες του Απρίλη του 2001. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, στο διάστημα αυτό συγκεντρώνονται περίπου 3 εκατομμύρια υπογραφές.

τις 24 Σεπτεμβρίου 2000, ο κ. Καραμανλής μαζί με τη σύζυγό του Νατάσα, υπογράφουν το δημοψήφισμα της Εκκλησίας για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Στις 29 Αυγούστου του 2001 ο Αρχιεπίσκοπος ζητά από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με το επιχείρημα των τριών εκατομμυρίων υπογραφών. Ομως, ο κ. Στεφανόπουλος αρνείται και επισημαίνει ότι όλοι έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται με το δίκαιο της χώρας...

Το αίτημα για τις ταυτότητες θα διατυπωθεί και αργότερα. Το επαναφέρει σε ιεραρχία στις 6 Οκτωβρίου 2004, λέγοντας ότι το έχει θέσει και στην κυβέρνηση Καραμανλή. Θα το επαναλάβει, λέγοντας ότι παραμένει σε εκκρεμότητα και σε τηλεοπτική του συνέντευξη το 2005. Ενα ακόμη θέμα για το οποίο συγκρούστηκε με την κυβέρνηση Σημίτη ήταν το θέμα των Θρησκευτικών, με αφορμή την εξαίρεσή του από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Και το αίτημά του για ανέγερση νέου Συνοδικού Μεγάρου στον Καρέα, είχε συναντήσει την αντίδραση τοπικών παραγόντων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ενα ακόμη «αγκάθι» ήταν με το υπουργείο Παιδείας, πρόσφατα, για το βιβλίο της Ιστορίας της έκτης δημοτικού.

τις 19 Φεβρουαρίου 2007 είχε πει: «Είναι ποτέ δυνατόν να μιλάμε για Τουρκοκρατία και διατήρηση της εθνικής μας συνείδησης, χωρίς να γίνεται λόγος στην Εκκλησία και την προσφορά της;

Είναι δυνατόν να διδάσκεται ιστορία που παραχαράσσεται σύμφωνα με τις νέες δήθεν, προοπτικές της εποχής;

Είναι δυνατόν στον βωμό της φιλίας με οιονδήποτε γειτονικό μας λαό να διαγράφονται με μονοκονδυλιά όλα εκείνα στα οποία οφείλουμε την υπόστασή μας.

Ποιος είναι εκείνος που έχει το ανάστημα να διαγράψει τις προσωπικότητες της Εκκλησίας και του λαού στον αγώνα του 1821;».

Ο ΓΙΟΣΑΚΗΣ - Ο ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ
Σε κλοιό σκανδάλων

Η μεγαλύτερη, ίσως, κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας και η πιο απτή απειλή για τον θρόνο του μακαριστού Χριστόδουλου έλαβε χώρα το 2005.

Δύο αρχικά «αυτόνομες» εστίες συγκλίνουν και διαρκώς αναζωπυρώνονται, δημιουργώντας μια διάπυρη ζώνη στους κόλπους της Εκκλησίας. Αποκαλύψεις για σκάνδαλα ρασοφόρων έρχονται καθημερινά στην επικαιρότητα για μήνες και κάποιες φορές «κυκλώνουν» την οδό Αγίας Φιλοθέης. Ολα ξεκίνησαν τις πρώτες ημέρες του 2005.

Σε τηλεοπτικούς σταθμούς μεταδόθηκαν μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, στις οποίες ακουγόταν το όνομα ανακρίτριας, η οποία φερόταν να έχει μεσολαβήσει για την αποφυλάκιση κατηγορουμένων για ναρκωτικά. Στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκεται και ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης. Στην αρχή όλοι δηλώνουν άγνοια, αλλά λίγες ημέρες μετά η κατάσταση μεταστρέφεται. Σχεδόν 1,5 μήνα μετά, ο παραιτηθείς μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος θα παραδεχθεί σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι καλή τη πίστει είχε εισηγηθεί στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο την αξιοποίηση του Γιοσάκη στην Ιερά Σύνοδο.

Ενα ανεξάρτητο επεισόδιο έρχεται σύντομα να προστεθεί στο σίριαλ των αποκαλύψεων για σκάνδαλα που εκτυλίσσονταν καθημερινά. Ο Αρχιεπίσκοπος θα βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής, καθώς, ενώ ήδη σοβεί κρίση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ο τότε Πατριάρχης Ειρηναίος θα ισχυριστεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος του έστειλε τον -καταζητούμενο από την Ιντερπόλ για υποθέσεις ναρκωτικών- Απόστολο Βαβύλη, για να συνδράμει την εκλογή του. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος το αρνείται, ο Ειρηναίος επιμένει.

Συστατικές επιστολές του Αρχιεπισκόπου προς τον Βαβύλη, το 1991, όταν ήταν μητροπολίτης Δημητριάδος, δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον και τροφοδοτούν φωνές που απαιτούν κάθαρση.

Στο επίκεντρο βρίσκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνεργάτες του κυρού Χριστόδουλου, για τη στάση τους ή τις επιλογές τους. Υπό το βάρος των πιέσεων και κάτω από τη βαριά σκιά της δημόσιας κριτικής, ο μακαριστός θα ορίσει εαυτόν εγγυητή της κάθαρσης .

Στις 18 Φεβρουαρίου 2005 συνεδριάζει εκτάκτως η ιεραρχία. Εκεί λαμβάνεται σειρά μέτρων με στόχο την κάθαρση. Αποφασίζεται να διενεργηθεί οικονομικός έλεγχος σε όλες τις μητροπόλεις, να καθιερωθεί η υποβολή πόθεν έσχες για όλους τους ιεράρχες, να συγκροτηθεί Ανώτατο Σώμα, που θα επιλαμβάνεται όλων των καταγγελιών για σκάνδαλα κληρικών κ.α. Λίγες ημέρες νωρίτερα έχει επιβληθεί ποινή εξάμηνης αργίας στον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμων.

Στις 25 Φεβρουαρίου, όμως, θα σημειωθεί μια παραίτηση. Αυτή του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Θεόκλητου, πνευματικού τέκνου του Αρχιεπισκόπου.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ