ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΡΙΤΗ
27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνταγή για χωριάτικη από... το μπαλκόνι

Μια γλάστρα, χώμα, σπόροι και μπόλικο... μεράκι αρκούν για να αποκτήσετε και εσείς τον δικό σας λαχανόκηπο. Σε περίπου ενάμιση μήνα έρχεται και η πρώτη σοδειά

  • ΕΘΝΟΣ
  • 12:01, 7/5/2011
«Μόλις τέσσερις ρίζες από το κάθε φυτό είναι αρκετές για τις ανάγκες μίας οικογένειας», λέει ο κ. Κωνσταντίνος Νησιώτης, αρχιτέκτονας - διακοσμητής εξωτερικών χώρων
«Μόλις τέσσερις ρίζες από το κάθε φυτό είναι αρκετές για τις ανάγκες μίας οικογένειας», λέει ο κ. Κωνσταντίνος Νησιώτης, αρχιτέκτονας - διακοσμητής εξωτερικών χώρων

Η χωριάτικη σαλάτα είναι ένα χαρακτηριστικό ελληνικό πιάτο. Είναι γευστική, δροσιστική και θρεπτική. Εάν έχετε όμως μεράκι μπορείτε να της δώσετε... άλλη διάσταση. Καλλιεργήστε ντομάτες, αγγουράκια, πράσινες πιπεριές μέχρι και γλιστρίδα μέσα σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή απευθείας στον κήπο σας και γευτείτε «καθαρά» κηπευτικά, χωρίς χημικά. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή.

Νιώστε τη γλύκα της ντομάτας, τη δροσιά του αγγουριού και τη σπιρτάδα της πιπεριάς, όπως παλιά. Δημιουργήστε έναν λαχανόκηπο στη βεράντα σας και σε ενάμιση περίπου μήνα θα μπορείτε να απολαμβάνετε λαδερά φαγητά και καλοκαιρινές σαλάτες με λαχανικά δική σας παραγωγής. Φυτέψτε ακόμη μελιτζάνες, κολοκυθάκια και μαϊντανό για μπριάμ αλά... βεράντα.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων γίνονται αγρότες της... βεράντας, της... αυλής ή ακόμη και της... ταράτσας. «Η ζήτηση για κηπευτικά και αρωματικά φυτά έχει αυξηθεί πολύ. Ο κόσμος θέλει να ξέρει τι τρώει και γι' αυτό δοκιμάζει να τα καλλιεργήσει μόνος του. Και δεν είναι δύσκολο, αφού δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις και τα φυτά αυτά δεν έχουν ακραίες απαιτήσεις. Μόλις τέσσερις ρίζες από το κάθε φυτό είναι αρκετές για τις ανάγκες μίας οικογένειας», λέει στο «Εθνος» ο κ. Κωνσταντίνος Νησιώτης, αρχιτέκτονας-διακοσμητής εξωτερικών χώρων στο φυτώριο «Νησιώτης» στο Χαλάνδρι.

Εάν έχετε ήδη άδειες γλάστρες και χώμα, μπορείτε να αποκτήσετε το δικό σας «μποστάνι» σε... ζαρντινιέρα με μόλις... 17 ευρώ, που είναι το κόστος για την αγορά έτοιμων φυτώριων (από 4 ρίζες ντομάτας, πιπεριάς, αγγουριού, μελιτζάνας, κολοκυθιού και μαϊντανού), βιολογικού ασβεστίου - μαγνησίου (2,5 ευρώ) και οργανικού λιπάσματος (4 ευρώ). Το κόστος ανεβαίνει στα 220 ευρώ αν αγοράσετε από την αρχή ζαρντινιέρες και χώμα. Η κάθε πλαστική ζαρντινιέρα κοστίζει 6 - 8 ευρώ και το κάθε τσουβαλάκι βιολογικό χώμα (10 λίτρα) κοστίζει 4 ευρώ.

Για να εξασφαλίσετε τη σαλάτα και το μπριάμ της οικογένειάς σας θέλετε γύρω στις 10 ζαρντινιέρες και 30 συσκευασίες χώμα. Οσον αφορά τα φυτά, η κάθε ρίζα κοστίζει 0,50 ευρώ. Εάν προτιμήσετε σπόρους θα δώσετε 1 ευρώ για κάθε φακελάκι και 1 ευρώ για ένα σπορείο με 20 θήκες.

ΦΥΤΕΥΣΗ ΣΠΟΡΩΝ

Παρακολουθήστε από την αρχή τη «γέννηση» του φυτού σας

Ενας άλλος τρόπος είναι να φυτέψουμε σπόρους και έτσι να παρακολουθήσουμε από την αρχή τη... «γέννηση» του φυτού μας. Να δούμε τα πρώτα φύλλα, τους πρώτους βλαστούς. Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

Αγοράζουμε φακελάκια με σπόρους, Προτιμούμε ελληνικές διαλεγμένες ποικιλίες και αποφεύγουμε τα υβρίδια (διασταυρώσεις εργαστηρίου). Στο εμπόριο υπάρχει μια τεράστια ποικιλία σε σπόρους για πολλά είδη και ποικιλίες λαχανικών. Κυκλοφορούν σπόροι για να καλλιεργήσουμε: άνηθο, μαϊντανό, σέλινο, σέλερι, ραδίκια (ιταλικά, άγρια, γίγαντες), μελιτζάνες (τσακώνικες, άσπρες), κολοκυθάκια, ντομάτες, φασολάκια, πιπεριές (κέρατο, κόκκινες, πράσινες κ.ά.), καρπούζια, πεπόνια και πολλά άλλα (τα καρπούζια και τα πεπόνια είναι τα μόνα που δεν φυτεύονται σε γλάστρες, αλλά μόνο στη γη).

Αρχικά, φυτεύουμε τους σπόρους σε σπορείο (μικρές πλαστικές θήκες). Εάν φυτέψουμε απευθείας στη γη, τα λαχανικά μας δεν θα αναπτύξουν σωστά το πρώτο τους ριζικό σύστημα. Κατευθείαν στο χώμα και όχι σε σπορείο μπορούμε να φυτέψουμε ραδίκια, παντζάρια, ραπανάκια, καρότα και σπανάκι. Σε κάθε θήκη (σπορείο) βάζουμε 2-3 σποράκια, ώστε σίγουρα κάποιο από αυτά να πιάσει. Τα φακελάκια του εμπορίου έχουν μέσα αρκετά σποράκια. Χρησιμοποιούμε βιολογικό χώμα.

Μόλις φυτέψουμε τους σπόρους ποτίζουμε και επαναλαμβάνουμε όταν αρχίσει το φυτό να βγαίνει.

Οταν βγουν τα πρώτα 4 φύλλα, μεταφυτεύουμε το μικρό μας φυτό στη γλάστρα ή στη γη. Προσοχή: τα πρώτα 2 φυλλαράκια, που θα δούμε, είναι του σπόρου και όχι του φυτού. Επομένως, το φυτό μας είναι έτοιμο για μεταφύτευση μόλις βγάλει 2 φύλλα του σπόρου και 4 του φυτού.

Από εκεί και πέρα κάνουμε ό,τι ακριβώς και στην περίπτωση που φυτεύουμε έτοιμα φυτώρια.

Αν θέλουμε να μεταφυτέψουμε στον κήπο και όχι σε γλάστρα, μπορούμε να ανακατέψουμε στη γη 1-2 τσουβαλάκια βιολογικό χώμα.

Πώς μπορείτε να γίνετε αγρότες της βεράντας
Βήμα βήμα οδηγίες και συμβουλές για το πώς μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε λαχανικά σε ζαρντινιέρες ή απευθείας στον κήπο, είτε μεταφυτεύοντας έτοιμα μικρά φυτά από γλαστράκια που βρίσκουμε στο εμπόριο είτε φυτεύοντας σπόρους από φακελάκια, μας δίνει ο κ. Νησιώτης από το ομώνυμο φυτώριο στο Χαλάνδρι (Λ. Μεσογείων 301).

Η διαδικασία μεταφύτευσης έτοιμων φυτώριων είναι απλή και εγγυάται σίγουρη... σοδειά:

Καλύπτουμε τον πάτο μιας πλαστικής ζαρντινιέρας (με μήκος 1 μέτρο και μικρό βάθος) με ελαφρόπετρα ή χαλίκι ή κομμάτια από κεραμικό (όπως από σπασμένες γλάστρες) δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε καλύτερη αποστράγγιση. Δεν είναι απαραίτητο να βάλουμε κάτω από τη ζαρντινιέρα πιατάκι, καθώς το φυτό δεν απορροφάει από αυτό νερό, όπως πολλοί πιστεύουν. Αντίθετα, δεν αφήνει το φυτό να αναπνέει από κάτω ελεύθερα.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων γίνονται αγρότες της... πολυκατοικίας

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων γίνονται αγρότες της... πολυκατοικίας

Από πάνω βάζουμε χώμα και προτιμούμε βιολογικό (οργανικό), που έχει λιγότερα χημικά. Για μία ζαρντινιέρα 1 μέτρου θα χρειαστούμε 2?3 συσκευασίες βιολογικό χώμα των 10 λίτρων.

Βγάζουμε μία χούφτα χώμα από τη ζαρντινιέρα και εκεί μέσα φυτεύουμε το φυτό μας (κολοκυθιά, ντοματιά, πιπεριά κ.ά.) με το χώμα του, όπως είναι στο γλαστράκι, που το έχουμε αγοράσει. Σκεπάζουμε με το χώμα που βγάλαμε.

Αφήνουμε κενό και παραδίπλα φυτεύουμε μία ακόμη ρίζα. Σε μια ζαρντινιέρα του 1 μέτρου φυτεύουμε 2-3 ρίζες. Αφήνουμε αρκετό χώρο ελεύθερο ανάμεσα στα φυτά για να αερίζονται επαρκώς και να εξασφαλίζεται αρκετός φωτισμός για κάθε φυτό.

Οταν φυτεύουμε ντομάτες και πιπεριές ρίχνουμε βιολογικό ασβέστιο και μαγνήσιο, καθώς έτσι αποτρέπεται το σάπισμα των καρπών και βελτιώνεται η δομή και η οξύτητα του εδάφους. Επαναλαμβάνουμε λίγο πριν «δέσει» ο καρπός τους.

Για να μην προσβληθούν τα λαχανικά μας από μύκητες τα «σκονίζουμε» με θειάφι. Αργότερα, όταν το φυτό ανθίσει, «σκονίζουμε» με θειοχαλκίνη.

Το βιολογικό ασβέστιο και μαγνήσιο αποτρέπουν το σάπισμα των καρπών και βελτιώνουν την οξύτητα του εδάφους
Το βιολογικό ασβέστιο και μαγνήσιο αποτρέπουν το σάπισμα των καρπών και βελτιώνουν την οξύτητα του εδάφους

Εναν μήνα μετά τη φύτευση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οργανικό λίπασμα. Στο εμπόριο κυκλοφορεί με την ονομασία βιολογική ακτιβοζίνη και ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού γύρω από κάθε ρίζα. Κυκλοφορεί και σε υγρή μορφή για απευθείας πότισμα στη ρίζα. Επαναλαμβάνουμε κάθε 15 μέρες. Δεν υπάρχει πρόβλημα ακόμη κι αν το φυτό βρίσκεται στην καρποφορία.

Τα κηπευτικά έχουν ανάγκη από άπλετο φως και ποτίζουμε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Φροντίζουμε να μην αφήνουμε το χώμα ξερό.

Περίπου ενάμιση μήνα μετά τη φύτευση μπορούμε να γευτούμε τους πρώτους καρπούς. Φρέσκα υλικά για την καλοκαιρινή σαλάτα και τα λαδερά μας φαγητά θα μπορούμε να απολαμβάνουμε περίπου μέχρι τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ
Ασπίδα σε μελίγκρα και μουχρίτσα

Εχουν, όμως, τα φυτά και τους... «εχθρούς» τους. Σε περίπτωση που προσβληθούν από μελίγκρα, ο κ. Νησιώτης μάς συμβουλεύει να την καταπολεμήσουμε με φυσικό τρόπο. «Μπορείτε να ψεκάσετε το φυτό με σαπουνόνερο ή ακόμη και με ξιδόνερο. Εάν το πρόβλημα είναι έντονο και παραμένει, απευθυνθείτε σε γεωπόνο», προτείνει ο κ. Νησιώτης.

Ακόμη μία χρήσιμη συμβουλή που μας δίνει ώστε να μην πέσουν τα λαχανικά μας «θύματα» μουχρίτσας είναι η εξής: «Για να μην πιάσουν τα φυτά μουχρίτσα, αλλά και για να ''δέσουν'' καλύτερα, φυτέψτε ανάμεσά τους βασιλικό».

Και μία υπόδειξη για τις αναρριχώμενες ντοματιές, ώστε να μην πέσουν από το βάρος των καρπών: Τις στηρίζουμε πάνω σε «πυραμίδες» που φτιάχνουμε με καλαμάκια (από μπαμπού ή πλαστικά).

Ρούλα Γιακοπούλου
Φωτό Χάρης Γκίκας

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ