article background image

Η ομάδα του ethnos.gr μοιράζεται με τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες γεγονότα/ καταστάσεις / πράγματα/ πρόσωπα που ξεχώρισε (με θετικό ή αρνητικό πρόσημο) αυτή την εβδομάδα.

Τι κρατάμε - τι πετάμε αυτή την εβδομάδα

Αφροδίτη Γκόγκογλου

  • Κρατάω: Το ότι οι Pearl Jam, 33 χρόνια μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ τους, Ten, μεγαλώνουν μαζί με το κοινό τους και κυκλοφορούν σπουδαία μουσική, ενώ βρίσκονται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
  • Πετάω: Το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους Financial Times, παρότι ζούμε σε μία από τις χώρες με τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις στην Ευρωζώνη, οι πολίτες ολοένα και φτωτοχοποιούνται καθώς, στον δείκτη με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, βρισκόμαστε στη δεύτερη χειρότερη θέση στην ΕΕ, μετά τη Βουλγαρία. Τελικά, ποιους και ποιες αφορά η ανάπτυξη;

Κατερίνα Καραβία

  • Κρατάω: Τους φοιτητές των αμερικανικών πανεπιστημίων, από το Columbia έως το Μπέρκλεϊ και το Γέιλ που παρά τις διαγραφές, τις αποβολές και τις συλλήψεις συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ - στενού συμμάχου της χώρας τους. Εικόνες που θυμίζουν το ‘68 και τον ξεσηκωμό για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και όσα καταγράφηκαν στην ταινιάρα «Φράουλες με αίμα».
  • Πετάω: Την πληροφορία ότι η διεύθυνση της ΕΡΤ ετοιμάζει να επιβάλλει 6μερη εργασία γιατί το ERTnews δεν βγαίνει λόγω έλλειψης απαραίτητου προσωπικού. Και τι να κάνουν προσλήψεις; Καλύτερα να ξεζουμήσουν τους ήδη υπάρχοντες.

Αναστασία Κιτσικώστα

  • Κρατάω: Την βόλτα που κάναμε με την 3χρονη κόρη μου στο πάρκο του Ελληνικού. Είναι ένας μοναδικός χώρος, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν ξέγνοιαστα σε μια Μοντεσσοριανή παιδική χαρά και να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Αξιοθαύμαστη είναι η καθαριότητα αλλά και οι τουαλέτες που είναι σχεδιασμένες τόσο για παιδιά, όσο και για βρέφη, όπου υπάρχει χώρος για αλλαξιέρα αλλά και για θηλασμό. Έχει μεγάλο πάρκινγκ, ένα απολαυστικό σιντριβάνι, άπλετο χώρο για ποδήλατο και πατίνι και η είσοδος είναι δωρεάν.
  • Πετάω: Τις παιδικές χαρές που έχουν πολλοί δήμοι, όπως και ο δικός μας (Μοσχάτου - Ταύρου) με παλιά, σπασμένα, πλαστικά παιχνίδια, τα οποία δεν φροντίζει να αλλάξει και να αναβαθμίσει κανείς. Ενώ βλέπουμε πως γίνονται έργα με παιδικές χαρές – πρότυπο σε άλλες γειτονιές της Αθήνας, οι περισσότερες έχουν μείνει πίσω σε σχεδιασμό και υλοποίηση. Και η ανάπλαση -θεωρώ- πρέπει να γίνεται αρχικά για τα παιδιά μας. Για να έχουν ένα όμορφο και καθαρό χώρο να αθληθούν και να παίξουν με την ψυχή τους.

Γιάννης Κούσουλας

  • Κρατάω: Τον ζεστό καιρό. Όλοι οι λάτρεις του καλοκαιριού θα με καταλάβουν. Μπορεί να κατανοούμε όλοι ότι η κλιματική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα και σίγουρα αυτό μας προβληματίζει, ωστόσο όταν μπαίνουν τα… κοντομάνικα ένα χαμόγελο «σκάει» δειλά.
  • Πετάω: Τη δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτού της ΝΔ, Βίκυς Φλέσσα για τα Τέμπη. Πραγματικά προκαλεί απορία και ανησυχία τι σκέφτονται ορισμένοι άνθρωποι για ένα θέμα που έχει στοιχήσει σε όλη την ελληνική κοινωνία. Κάθε απόπειρα ερμηνείας τέτοιου είδους δηλώσεων οδηγεί στο κενό.’

Γιάννης Σκόκας

  • Κρατάω: Τους ανθρώπους που συνεχίζουν να χαμογελούν και να ελπίζουν παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
  • Πετάω: Την παρουσία πολιτικών (και όχι μόνο…) στη λαμπαδηδρομία.