SZ: Ελαιόλαδο, ο «πράσινος χρυσός» - Κακή σοδειά φέτος για τους μισούς παραγωγούς στην Ελλάδα
Newsroom«Θα μετατραπεί το ελαιόλαδο σε προϊόν πολυτελείας;», διερωτάται στον τίτλο της η Suddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στην αύξηση των τιμών του ελαιόλαδου σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.
«Οι ελαιοπαραγωγοί της Ευρώπης ανησυχούν για τις σοδειές τους. Ο "πράσινος χρυσός" γίνεται όλο και πιο σπάνιος ενώ οι τιμές αυξάνονται δραματικά. Άσχημα τα νέα για τους καταναλωτές που πλήττονται από τον πληθωρισμό και καλά νέα για τις επιχειρήσεις νοθευμένων προϊόντων», παρατηρεί.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, στην Ελλάδα «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πιθανότατα ούτε οι μισοί παραγωγοί δεν θα έχουν καλή σοδειά φέτος. Αντί για 300.000 τόνους, θα είναι πιθανώς μόνο 120.000 τόνοι».
Σύμφωνα με την SZ, αφενός οι βροχές κατά την περίοδο της ανθοφορίας και αφετέρου το υγρό καλοκαίρι, ήταν οι λόγοι που επηρέασαν την ανάπτυξη των ελιών: «Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα - η κρίση πλήττει τους πάντες, ενώ στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται σταθεροποίηση των τιμών. Τουναντίον».
Πηγή: DW
- Νέος συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.: Άγρια συμπλοκή στο Ίλιον - Αναφορά για πυροβολισμούς
- Νέα επίθεση Μασκ στην Ευρώπη: Η Ε.Ε. δεν είναι Δημοκρατία - Πολλοί προδότες Ευρωπαίοι πολιτικοί
- «Θετικό βήμα» το νέο δόγμα Τραμπ για τη στρατηγική ασφάλεια, δηλώνει το Κρεμλίνο - Τα δεδομένα για το Ουκρανικό και ο φόβος της Ε.E.
- Οι μισοί Ευρωπαίοι χάνουν σημαντικές στιγμές βγάζοντας φωτογραφίες: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη τους βοηθά να παραμείνουν… παρόντες