Οικονομία | 12.08.2025 09:36

Χρέη στην εφορία: Παρατείνεται η αναστολή επιτοκίων - Ανάσα για 4,2 εκατ. οφειλέτες

Newsroom

Tην αναστολή της αύξησης στα επιτόκια που επιβαρύνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, παρατείνοντας τη σχετική ρύθμιση έως τον Αύγουστο του 2027.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή, καθώς περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι εμφανίζουν ανεξόφλητες οφειλές προς την εφορία, με τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη να ξεπερνούν τα 110,8 δισ. ευρώ. Στόχος της απόφασης είναι η αποτροπή επιπλέον επιβαρύνσεων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τη δύσκολη κατάσταση των οφειλετών, αποφεύγοντας αυξήσεις στο κόστος εξυπηρέτησης των χρεών.

Σταθερά επιτόκια

Σύμφωνα με την επίσημη απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, τα επιτόκια που προβλέπει το άρθρο 53 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας δεν αλλάζουν.

Αυτό σημαίνει ότι ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής φόρων παραμένει στο 8,76% ετησίως, ή 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Παράλληλα, αμετάβλητο παραμένει και το επιτόκιο για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων, το οποίο διαμορφώνεται στο 6% ετησίως και 0,50% μηνιαίως.

Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

αναστολήεφορίαοφειλέτεςειδήσεις τώρα