Πώς αποτιμά η Αθήνα τη συμφωνία Ερντογάν με Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ – Τι ώρα θα συναντηθεί ο Τούρκος πρόεδρος με τον Μπάιντεν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε ένα σκληρό παζάρι επιδίδεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ξεδιπλώνει ταυτόχρονα όλη τη βεντάλια των θεμάτων σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την θέση του. Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε ως διαπραγματευτικό χαρτί το θέμα της ένταξης της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τελικά είπε το «ναι».
Η Αθήνα υποδέχθηκε με ικανοποίηση την εν λόγω εξέλιξη, την ώρα που οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν πως ο Ερντογάν δεν ζήτησε κάποιο ιδιαίτερο αντάλλαγμα για να συναινέσει στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Η εκτίμηση της κυβέρνησης
«Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές για το θέμα και συνέχιζαν: «Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας».
Η Τουρκία δεν ζήτησε ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ
Η Τουρκία δεν έκανε «κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς» προκειμένου να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μαδρίτη μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας θα δώσει «ισχυρή ώθηση» στην ενότητα της Δύσης, δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο ίδιος εξήρε επίσης τον ρόλο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών, που οδήγησαν στη θεαματική ανακοίνωση μιας συμφωνίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία.
Επισήμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήθελαν να έχουν τον ρόλο «των μεσολαβητών» στις συνομιλίες που διεξήγαγε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε η ίδια πηγή. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον επέμεινε έντονα στην εμπλοκή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος υπενθύμισε επίσης ότι ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε το πρωί της Τρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του για τις «ανησυχίες» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και «το πώς να ξεπεραστούν αυτές».
Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία είχε στόχο να ωθήσει τη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών «πίσω από τη γραμμή τερματισμού», δήλωσε ο αξιωματούχος. Οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν την Τετάρτη διμερή συνάντηση στη Μαδρίτη.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία ήθελαν να «εξασφαλίσουν την υποστήριξη» του Αμερικανού προέδρου στη συμφωνία που είχε βρεθεί με την Τουρκία «πριν καταλήξουν» σε αυτή.
Τα βλέμματα στη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν
Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στη συνάντηση που θα έχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 18:45 ώρα Ελλάδος. Η Άγκυρα επιδιώκει εδώ και καιρό να «ξεπαγώσουν» οι σχέσεις των δύο χωρών, σχέσεις που δεν είναι και στο καλύτερο σημείο μετά την απόκτηση των ρωσικών s 400 από την γειτονική χώρα.
Πώς αποτιμούν τα τουρκικά ΜΜΕ την συμφωνία
Η επικοινωνιακή αποτύπωση του Μνημονίου που υπεγράφη στη Μαδρίτη μεταξύ Τουρκίας-Φινλανδίας-Σουηδίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στον τουρκικό Τύπο ήταν διττή. Ο φιλοκυβερνητικός τύπος πανηγυρίζει υποστηρίζοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «πήρε ό,τι ήθελε», ο αντιπολιτευτικός κάνει λόγο για κυβίστηση του Τούρκου προέδρου.
Τα ελληνοτουρκικά
Ως προς το ελληνοτουρκικό κομμάτι, με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ερντογάν επέμεινε στην γραμμή του «Μητσοτάκης γιόκ». Χθες επανέλαβε πως δεν θα έχει διμερή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και συνέχισε να ρίχνει λάδι στη φωτιά με σκληρές δηλώσεις
Η ρητορική αυτή τον βοηθά να ενισχύσει την θέση του στο εσωτερικό ακροατήριο, καθώς η γειτονική χώρα οδηγείται το 2023 σε εκλογές με την οικονομία της να δοκιμάζεται . Μάλιστα στον χορό των εμπρηστικών δηλώσεων απέναντι στην Ελλάδα συμμετέχει και η τουρκική αντιπολίτευση, η οποία «κοιτά» επίσης προς το σκληροπυρηνικό ακροατήριο.
Αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο Τούρκος πρόεδρος θα αποφασίσει να ξεδιπλώσει τις αναθεωρητικές του απόψεις τόσο στη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν όσο και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Και μπορεί χθες να επέλεξε να μην αναφερθεί στην αποστρατικοποίηση των νησιών, ωστόσο προχώρησε σε νέες ανυπόστατες κατηγορίες για την χώρα μας (περί δήθεν στήριξης τρομοκρατών).
Ουσιαστικά, όπως έγραψε το ethnos.gr, ο Ερντογάν επιδίδεται σε ένα blame game σε μια προσπάθεια να δείξει στη διεθνή κοινότητα πως δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη για το κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και προσπαθεί να αποποιηθεί το ρόλο του «ταραξία» της Ανατολικής Μεσογείου, επιχειρώντας να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τη Δύση.
Με κομμένη την ανάσα για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων – Σε ποια περίπτωση θα ληφθούν μέτρα
Φωτιά στο Σχιστό Κορυδαλλού: Υπό μερικό έλεγχο το μέτωπο - Συγκλονιστικές εικόνες
Ακινητοποιημένα σήμερα λεωφορεία και τρόλεϊ λόγω 24ωρης απεργίας του ΟΑΣΑ
Συγκινητικές εικόνες από την ανταλλαγή 206 αιχμαλώτων πολέμου ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία - Η δεύτερη μέσα σε δυο ημέρες
Γαλλία: Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει τη στιγμή που συλλαμβάνεται ο Πελικό ενώ φωτογράφιζε γυναίκα κάτω από τη φούστα της
Σοβαρό τροχαίο στο Χαλάνδρι: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε κολώνα
Απίστευτο περιστατικό στο reunion των Jane's Addiction: Ο τραγουδιστής γρονθοκόπησε τον κιθαρίστα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr