• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Ταυτοποιήθηκε ο «πεινασμένος» διαρρήκτης – Εισέβαλλε στο Δημαρχείο Σαρωνικού και έφαγε τρόφιμα που βρήκεΑνησυχία προκαλεί η άνοδος της στάθμης του Πηνειού - Νησίδα με φερτά υλικά σχηματίστηκε στη γέφυρα«Θετικό βήμα» το νέο δόγμα Τραμπ για τη στρατηγική ασφάλεια, δηλώνει το Κρεμλίνο - Τα δεδομένα για το Ουκρανικό και ο φόβος της Ε.E.
δημοφιλές τώρα: Αυτοκινητιστής έχασε τη δουλειά του επειδή το υπουργείο Μεταφορών ξέμεινε από ταχογράφους
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   27.05.2019 15:35
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Άμεσες οι πολιτικές εξελίξεις📌 Οι διερευνητικές εντολές📌 Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για εκλογές

Εθνικές εκλογές: Η πιθανότερη ημερομηνία - Πώς ο Τσίπρας πήρε την απόφαση

Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις ανακοινώσεις Τσίπρα για πρόωρες εκλογές. Πόσο είναι η διαφορά των δύο κομμάτων στο 33,3%

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο

Εκλογές 2019: Ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωσε ότι μετά το τέλος του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών θα προκηρύξει εθνικές εκλογές, καθώς στο 33,30% των εκλογικών τμημάτων, προηγείτo η ΝΔ με ποσοστό 33,33%, στην επικράτεια, καταλαμβάνοντας 7 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δείτε πόσο είναι το ποσοστό, με καταμετρημένο το 70,5% της επικράτειας.

Άμεσες οι πολιτικές εξελίξεις

Μετά τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών θα πυροδοτηθούν οι πολιτικές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα 3 Ιουνίου θα επισκεφθεί το προεδρικό Μέγαρο και θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τη διάλυση της Βουλής. 

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η πιθανότερη ημερομηνία για προσφυγή στις κάλπες είναι  η 30ή Ιουνίου με δεύτερη όχι και τόσο πιθανή την 7η Ιουλίου. Μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Στην περίπτωση που κάποιο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, τότε ξεκινάει ο τριήμερος κύκλος διερευνητικών εντολών.

Οι διερευνητικές εντολές 

Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος καλείται να διερευνήσει μέσα σε τρεις μέρες κατά πόσο είναι εφικτό να σχηματίσει κυβέρνηση. Εάν δεν τα καταφέρει, τότε ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος παίρνει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Στην περίπτωση που και αυτός δεν επιτύχει αυτό το στόχο (μέσα σε τρεις μέρες), η διερευνητική εντολή πάει στο τρίτο κόμμα. Εάν δεν ευδοκιμήσει και αυτή η διερευνητική εντολή τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με σκοπό να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν δεν βρεθεί λύση τότε η χώρα οδηγείται εκ νέου σε εκλογές.

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για εκλογές 

Την απόφαση να προχωρήσει ούτως ή άλλως σε πρόωρες εθνικές εκλογές είχε πάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή για το OPEN TV, ο Αλέξης Τσίπρας -είτε η διαφορά στις ευρωεκλογές ήταν μεγάλη είτε μικρή- είχε καταλήξει στο συμπέρασμα να κάνει τις εκλογές μέσα στον Ιούνιο - φυσικά μετά το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων. 

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός το μεσημέρι του Σαββάτου - και μιλώντας στους δημοσιογράφους - στα γνωστά τσίπουρα των πολιτικών με τους εκπροσώπους του Τύπου είχε δηλώσει ότι είναι πρόθεσή του να πάει σε πρόωρες εθνικές εκλογές, αν υπάρξουν αποτελέσματα με «κοσμογονικές αλλαγές». Μάλιστα, το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές είχε αφήσει και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. 

Διαβάστε ακόμη

«Βόμβες» Τραμπ Τζούνιορ για Ουκρανία: Είναι πιο διεφθαρμένη από τη Ρωσία - Η στήριξη των ΗΠΑ ενδέχεται να σταματήσει

«Πατούν γκάζι» οι αγρότες: Δεν ικανοποιούνται από τις εξαγγελίες - Νέες κινητοποιήσεις σε Έβρο, Γιάννενα, Αθηνών - Λαμίας και Κρήτη

Πόσο ακριβότερο είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Εκτοξεύονται οι τιμές σε κρέας και γλυκά

Formula 1: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Λάντο Νόρις!

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Ευρωεκλογές
  • εκλογές 2019
  • Αλέξης Τσίπρας
  • Δημοτικές εκλογές
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr