«Τουρίστες ξεκουμπιστείτε»: Χιλιάδες σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, στους δρόμους κατά του υπερτουρισμού
NewsroomΧιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους πόλεων της νότιας Ευρώπης σήμερα για να διαδηλώσουν κατά του υπερτουρισμού.
«Οι διακοπές σας, το βάσανό μου», φώναζαν διαδηλωτές στους δρόμους της Βαρκελώνης, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «ο μαζικός τουρισμός σκοτώνει την πόλη» και «η απληστία τους μας καταστρέφει».
Υπό την ομπρέλα της συμμαχίας SET - Sud d'Europa contra la Turistitzacio, ή στα καταλανικά «Νότια Ευρώπη ενάντια στον Υπερτουρισμό» - οι διαδηλωτές ένωσαν τις δυνάμεις τους με ομάδες στην Πορτογαλία και την Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι ο ανεξέλεγκτος τουρισμός έχει εκτοξεύσει τις τιμές των κατοικιών και αναγκάζει ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις γειτονιές τους.
Η Βαρκελώνη, μια πόλη 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων, προσέλκυσε 26 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι.
«Τουρίστες ξεκουμπιστείτε»
Οι αρχές της βορειοανατολικής ισπανικής πόλης δήλωσαν ότι περίπου 600 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση εκεί, κάποιοι με νεροπίστολα, άλλοι με καπνογόνα στα χέρια και κάποιοι να κολλούν αυτοκόλλητα που έγραφαν «Γειτονιά σε αυτοάμυνα, τουρίστες ξεκουμπιστείτε» σε βιτρίνες καταστημάτων και κτίρια ξενοδοχείων.
Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλα μέρη της Ισπανίας, όπως την Ίμπιζα, την Μάλαγα, την Πάλμα ντε Μαγιόρκα, το Σαν Σεμπαστιάν και τη Γρανάδα.
Διαδηλώσεις στην Ιταλία πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως η Γένοβα, η Νάπολη, το Παλέρμο, το Μιλάνο και η Βενετία, όπου οι ντόπιοι αντιτίθενται στην κατασκευή δύο ξενοδοχείων που θα προσθέσουν περίπου 1.500 νέες κλίνες στην πόλη, δήλωσαν διοργανωτές στο Reuters.
Μια διαδήλωση έγινε επίσης το απόγευμα στη Λισαβόνα.
Στη Βαρκελώνη, ο δήμος ανακοίνωσε πέρυσι το κλείσιμο όλων των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων έως το 2028, με στόχο να κάνει την πόλη πιο βιώσιμη για τους κατοίκους.
Οι διεθνείς ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν κατά 11% φτάνοντας τα 838 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, με την Ισπανία και τη Γαλλία να συγκαταλέγονται στις χώρες που αναμένεται να υποδεχθούν ρεκόρ αριθμού τουριστών.
- Το δόγμα Τραμπ αναδιατάσσει την Ανατολική Μεσόγειο: Πώς επηρεάζονται Αθήνα και Λευκωσία
- «Μυστήριο τρένο» ο σιδηρόδρομος: Ζητήματα ασφαλείας και στον σταθμό Λαρίσης εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψης
- «Δεν θέλω άλλα πρόβατα, θέλω τα δικά μου»: Συγκλονίζει ο κτηνοτρόφος που χάνει το κοπάδι του λόγω ευλογιάς
- Όργιο αστυνομικής βίας σε άλλη μια πορεία για τον Αλέξη - Κι όμως, κόσμος έσπασε τον αποκλεισμό και τραγούδησε στο μνημείο