Reuters: Το πακέτο Eurofighter προς την Τουρκία περιέχει και πυρομαχικά
Μαρία ΖαχαράκηΗ Τουρκία προχώρησε τη Δευτέρα (27/10) σε μία από τις ακριβότερες αμυντικές συμφωνίες των τελευταίων ετών, επιδιώκοντας να ενισχύσει την πολεμική της αεροπορία.
Η επιλογή των Eurofighter Typhoon εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση ως απαραίτητο βήμα για την αναβάθμιση της αεροπορικής ισχύος, όμως η αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι το κόστος είναι δυσανάλογα υψηλό, θέτοντας ζήτημα διαφάνειας και προτεραιοτήτων.
Πακέτο όπλων υψηλής τεχνολογίας
Η συμφωνία για την αγορά 20 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon από την Τουρκία φέρεται να περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πακέτο οπλισμού, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
«Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πακέτο όπλων, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου αέρος-αέρος MBDA Meteor πέραν της οπτικής ακτίνας εμβέλειας, του προηγμένου πυραύλου αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας και του πυραύλου επίγειας επίθεσης Brimstone», δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2030, ενώ η συμφωνία προβλέπει και δυνατότητα αγοράς επιπλέον αεροσκαφών.
Αντιπολίτευση: «Πληρώνουμε πολλαπλάσια από τη Γερμανία»
Η τιμολόγηση του Eurofighter ανοίγει μέτωπο αντιπαράθεσης, καθώς το πρόγραμμα θεωρείται ένα από τα πιο δαπανηρά διεθνώς.
Το Eurofighter είναι το τρίτο πιο ακριβό μαχητικό στον κόσμο, μετά το F-22 (143 εκατ. δολάρια χωρίς πυρομαχικά) και το Rafale (130 εκατ. δολάρια).
Η κατασκευή του πραγματοποιείται από κοινοπραξία Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ισπανίας και Ιταλίας, με συμμετοχή των Airbus, BAE Systems και Leonardo.
Η κριτική της αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στο οικονομικό σκέλος και στη σύγκριση τιμών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Τουρχάν Τσομέζ του Καλού κόμματος υποστήριξε ότι η Τουρκία υπερχρεώθηκε σημαντικά σε σχέση με τη Γερμανία.
«Οι Γερμανοί παρήγγειλαν επίσης Eurofighters πριν από τρεις εβδομάδες. 20 αεροσκάφη. 3,75 δισεκατομμύρια ευρώ. Υποτίθεται ότι θα πλήρωναν 190 εκατομμύρια ευρώ ανά αεροπλάνο, αλλά μας δίνουν το ίδιο αεροπλάνο για 450 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, θα πληρώσουμε 260 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον ανά αεροπλάνο. Ή, με δικά μας χρήματα, 263 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες επιπλέον για 20 αεροπλάνα. Υπάρχει κάποιος από το ΑΚΡ που μπορεί να το εξηγήσει αυτό; Για αυτό ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν τόσο χαρούμενος!», καταλήγει ειρωνικά ο Τούρκος πολιτικός.
- Νέος συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.: Άγρια συμπλοκή στο Ίλιον - Αναφορά για πυροβολισμούς
- Νέα επίθεση Μασκ στην Ευρώπη: Η Ε.Ε. δεν είναι Δημοκρατία - Πολλοί προδότες Ευρωπαίοι πολιτικοί
- «Θετικό βήμα» το νέο δόγμα Τραμπ για τη στρατηγική ασφάλεια, δηλώνει το Κρεμλίνο - Τα δεδομένα για το Ουκρανικό και ο φόβος της Ε.E.
- Οι μισοί Ευρωπαίοι χάνουν σημαντικές στιγμές βγάζοντας φωτογραφίες: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη τους βοηθά να παραμείνουν… παρόντες