Le Monde: Πώς η Ελλάδα σώζει τη Γαλλία - «Απροσδόκητο όφελος» η αποπληρωμή δανείου 1,1 δισ.
NewsroomΑναφερόμενη στην απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή ενός δανείου ύψους 1,1 δισ. ευρώ, η εφημερίδα Le Monde κάνει λόγο για μια απροσδόκητη ωφέλεια στα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας.
Το εν λόγω δάνειο είχε συνάψει η Αθήνα με το Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 2010.
Καθώς η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή δημοσιονομική στενότητα, επωφελήθηκε απροσδόκητα από την Ελλάδα, μεταδίδει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα επισημαίνοντας ότι η επιστροφή του ποσού του 1,1 δισ. ευρώ, αρχικά προγραμματισμένη για την περίοδο 2033-2041, συμβάλλει στη μείωση του γαλλικού ελλείμματος.
Πιο ασφαλής δανειολήπτης από το Παρίσι η Αθήνα
Η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου θεωρείται εντυπωσιακή κίνηση, αναφέρει επίσης η γαλλική εφημερίδα τονίζοντας ότι η Αθήνα κατάφερε να αποπληρώσει νωρίτερα το ΔΝΤ και μέρος των δανείων της Ευρωζώνης, χάρη στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, γεγονός που ενισχύει την αξιοπιστία της στις αγορές.
Από το καλοκαίρι του 2025, η Ελλάδα θεωρείται πλέον πιο ασφαλής δανειολήπτης από τη Γαλλία, με ελαφρώς χαμηλότερο κόστος δανεισμού, καταλήγει η εφημερίδα.
Σημειώνεται ότι η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται σε δάνεια που είχε συνάψει η χώρα μας, και που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της για την πρόωρη αποπληρωμή τους.
- «Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
- «Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου
- «Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ
- Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων