Επετειακά βίντεο για τη 19η Μαΐου από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας
NewsroomΜε τίτλο «Βήμα βήμα για τον Εθνικό Αγώνα» το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δημοσιοποίησε σήμερα βίντεο με αφορμή την 100η επέτειο από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, στις 19 Μαΐου 1919, που σήμανε την αρχή της ανεξαρτησίας της Τουρκίας από τους Έλληνες και τους Συμμάχους τους.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Open TV, Μαρία Ζαχαράκη, το βίντεο αυτό είναι το πρώτο μίας σειράς εικονογραφημένων αφιερωμάτων που έχει ετοιμάσει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας για τις επόμενες τέσσερις ημέρες μέχρι και την Κυριακή που θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις για την εθνική εορτή. Σκοπός του τουρκικού κράτους είναι να εξηγήσει μέσα από εικόνες βήμα βήμα την ιστορία της ανεξαρτησίας του έθνους.
Το σημερινό βίντεο εξηγεί τί συνέβη στις 16 Μαΐου 1919, δηλ. πριν από έναν ακριβώς αιώνα, οπότε ο Μουσταφά Κεμάλ Πασά ξεκίνησε το ταξίδι του από την Κωνσταντινούπολη για τη Σαμψούντα.
Στο βίντεο παρουσιάζονται φωτογραφίες του Ατατούρκ από εκείνη την περίοδο μαζί με λεζάντες από φράσεις που είχε πει και έμειναν στην ιστορία κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
- «Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
- «Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου
- «Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ
- Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων