Στη δίνη πολιτικής κρίσης η Γαλλία: Ο Μπαϊρού πιέζει αντιπολίτευση και συνδικάτα για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης - «Με το χάος ή την ευθύνη;»
Η κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο στενός σύμμαχος του Μακρόν επιστράτευσε μέχρι και τον «μπαμπούλα» του ΔΝΤ -Μεγάλες αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα – Απεργίες και διαδηλώσεις ετοιμάζουν τα συνδικάτα – Στρυμωγμένος και ο πρόεδρος της Γαλλίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋

Στη δίνη μιας ακόμη πολιτικής κρίσης αβέβαιο αποτέλεσμα βυθίζεται η Γαλλία, καθώς εκτιμάται πως η κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού, θα χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο εν μέσω διχασμού για τον βαθιά αντιλαϊκό προϋπολογισμό λιτότητας και το σχέδιο μείωσης του χρέους.
Την ώρα που οι υπουργοί της κυβέρνησης Μπαϊρού έβαλαν στο τραπέζι μέχρι και τον… μπαμπούλα της παρέμβασης του ΔΝΤ – ο υπουργός Οικονομικών έκανε σχετική αναφορά την Τρίτη σε ραδιοφωνική συνέντευξη και έσπευσε να τη μαζέψει σε χρόνο ντε τε- ο Μπαϊρού, διαμηνύει πως θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να μπορέσει η κυβέρνησή του να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και να προχωρήσει τα αμφιλεγόμενα σχέδιά της.
Ο 74χρονος Μπαϊρού, στενός σύμμαχος του Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να χάσει την ψηφοφορία, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης της άκρας δεξιάς και της αριστεράς δήλωσαν ότι θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία να τον εκδιώξουν μετά από λιγότερο από εννέα μήνες στην εξουσία.
Ο Boris Vallaud, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, δήλωσε στην τηλεόραση BFM: «Πρέπει να αλλάξουμε πολιτική και γι' αυτό πρέπει να αλλάξουμε πρωθυπουργό».
Το στοίχημα του Μπαϊρού - το οποίο περιλαμβάνει τη σύγκληση από τον Μακρόν μιας ειδικής συνόδου του κοινοβουλίου στις 8 Σεπτεμβρίου για μια ψήφο εμπιστοσύνης που ο πρωθυπουργός δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα να κερδίσει - έχει προκαλέσει φόβους για μια νέα πολιτική κρίση λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ λόγω διαφωνιών για τον προϋπολογισμό μετά από μόλις τρεις μήνες.
Ένα προγραμματισμένο κίνημα διαμαρτυρίας κατά των προτεινόμενων περικοπών στον προϋπολογισμό του Μπαϊρού, το οποίο συγκέντρωσε υποστήριξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς και πιθανές απεργίες και διαδηλώσεις από τα συνδικάτα να ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις στις 10 Σεπτεμβρίου, ανεξάρτητα από το αν ο Μπαϊρού αναγκαστεί να παραιτηθεί, παρατηρεί ο Guardian.
«Με το χάος ή την ευθύνη;»
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας συμμετείχε σε συνάντηση του συνδικάτου CFDT την Τρίτη, όπου κάλεσε τα γαλλικά πολιτικά κόμματα να σκεφτούν προσεκτικά την ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι έχουν 13 ημέρες για να «πουν αν είναι στην πλευρά του χάους ή της ευθύνης».
«Υπάρχει ή δεν υπάρχει εθνική ανάγκη για να εξισορροπήσουμε τους λογαριασμούς, να ξεφύγουμε από το υπερβολικό χρέος επιλέγοντας να μειώσουμε τα ελλείμματά μας και να παράγουμε περισσότερα; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα», ισχυρίστηκε ο Μπαϊρού.
Σε αυτό που θεωρήθηκε ως έκκληση της τελευταίας στιγμής προς την αριστερά, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να απαιτήσει μια «ειδική προσπάθεια» από τους πλούσιους ιδιώτες, αφού οι προτάσεις του για τον προϋπολογισμό επικρίθηκαν ευρέως ότι πλήττουν τους φτωχούς και τους συνταξιούχους, ενώ έχουν μικρότερο αντίκτυπο στους πολύ πλούσιους.
Αν ο Μπαϊρού εκδιωχθεί, ο Μακρόν θα παρασυρθεί σε εσωτερικές αναταραχές σε μια σημαντική διεθνή στιγμή για τον ίδιο, καθώς τοποθετείται για να παίξει ρόλο στην Ουκρανία και στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
Στο πλαίσιο του γαλλικού πολιτικού συστήματος, ο πρόεδρος, ο οποίος είναι αρχηγός του κράτους και έχει εξουσία στην εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια, διορίζει απευθείας έναν πρωθυπουργό ως επικεφαλής της κυβέρνησης για να διευθύνει τις εσωτερικές υποθέσεις. Ο Μακρόν θα μπορούσε να διορίσει γρήγορα έναν νέο πρωθυπουργό, αλλά και αυτός θα μπορούσε να κινδυνεύσει να εκδιωχθεί για τον προϋπολογισμό.
Μια πηγή προσκείμενη στην ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε στο Reuters ότι είναι δύσκολο να δούμε πώς οποιοσδήποτε νέος πρωθυπουργός θα μπορούσε να αποφύγει μια ψήφο δυσπιστίας.
Το κόμμα της Λεπέν θέλει αντίθετα ο Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο Μακρόν δήλωσε αυτό το καλοκαίρι ότι δεν θέλει να το κάνει αυτό, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε την Τρίτη ότι οι εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Από τότε που ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές χωρίς αποτέλεσμα τον περασμένο Ιούνιο, το γαλλικό κοινοβούλιο είναι διαιρεμένο μεταξύ τριών ομάδων χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. Μια αριστερή συμμαχία πήρε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία- η κεντρώα ομάδα του Μακρόν υπέστη απώλειες αλλά εξακολουθεί να είναι παρούσα- και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός κέρδισε έδρες αλλά συγκρατήθηκε από την εξουσία λόγω της τακτικής των κομμάτων της Αριστεράς και του Κέντρο. Η επικεφαλής των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ, δήλωσε ότι ο Μακρόν πρέπει τώρα να διορίσει έναν πρωθυπουργό από την αριστερά.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπρούνο Ρεταϊλό, ο οποίος ηγείται του δεξιού κόμματος Les Republicains που στήριξε τον Μπαϊρού, δήλωσε ότι θα ήταν ανεύθυνο και «ενάντια στα συμφέροντα της Γαλλίας να ψηφίσει υπέρ της πτώσης της κυβέρνησης».
Στο επίκεντρο της κρίσης βρίσκεται το αντιδημοφιλές και ασαφές σχέδιο του Μπαϊρού για μια δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 44 δισ. ευρώ και ένα πρόγραμμα λιτότητας για τη μείωση του δημόσιου χρέους της Γαλλίας. Αυτό περιλαμβάνει την κατάργηση δύο δημόσιων αργιών και το πάγωμα των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας και των φορολογικών κλιμακίων. Το προσωπικό των νοσοκομείων ανησυχεί για τις βαθιές περικοπές στη δημόσια υγεία.
Αντιδρούν ψηφοφόροι από όλο το πολιτικό φάσμα
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι όλων των πολιτικών πλευρών θεωρούν τον προϋπολογισμό άδικο και ότι οι πλουσιότεροι έχουν απαλλαγεί από τα βάρη. Αυτό το καλοκαίρι, ο Μπαϊρού έγινε ο λιγότερο δημοφιλής Γάλλος πρωθυπουργός από την αρχή της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958, με μια δημοσκόπηση να δείχνει ότι το 80% των Γάλλων δεν τον εμπιστεύεται.
Σφοδρή επίθεση Τραμπ στο Ιράν: «Τέλος το καλό παιδί» - Στέλνει διαπραγματευτές στο Πακιστάν
Παράσυρση 16χρονης στη Λιοσίων: Συνελήφθη ο οδηγός της μηχανής - Το χρονικό της υπόθεσης
«Θα εμπλακούν και άλλα πρόσωπα» λέει ο δικηγόρος της οικογένειας της 19χρονης Μυρτώς
Ο Μακρόν στην Αθήνα: Ανανεώνεται η συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας σε ασφάλεια, άμυνα - Τι θα συζητήσουν με Μητσοτάκη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



