Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό συµβαίνει σε µια οιονεί προεκλογική περίοδο, πράγµα που σηµαίνει ότι οι αποχωρήσεις, οι διασπάσεις και οι πιθανές συνεργασίες θα έχουν κυρίως εκλογικό χαρακτήρα, αφού δεν υπάρχει χρόνος για προγραµµατικές συγκλίσεις.
Βεβαίως είναι προφανές ότι τα δύο µεγαλύτερα κόµµατα θα επιχειρήσουν να «ψαρέψουν» στελέχη, αναλόγως και της στάσης που τήρησε ο καθένας στις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή.
Από την άλλη πλευρά, η πόλωση «χτυπάει κόκκινο», πράγµα που εξ αντικειµένου περιορίζει τις δυνατότητες των µικρότερων κοµµάτων να αποκτήσουν ρυθµιστικό ρόλο από την εθνική κάλπη, όποτε κι αν στηθεί. Παράλληλα -και ανεξάρτητα από τις συνεχείς ζυµώσεις- ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος να είναι τρίτο κόµµα η Χρυσή Αυγή, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση µη αυτοδυναµίας του πρώτου κόµµατος στις εθνικές εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούµενο για την ελληνική κοινωνία ήταν και παραµένει η συνεννόηση των πολιτικών δυνάµεων – κάτι που δεν µπορεί να επιτευχθεί στη σηµερινή συγκυρία, λόγω των υπαρχόντων συσχετισµών και του προεκλογικού κλίµατος. Αυτό είναι και το µεγάλο στοίχηµα για τη µετεκλογική περίοδο – µια και πέρα από τις Πρέσπες, οι προκλήσεις για τη χώρα ήταν και παραµένουν πολύ µεγάλες.
ΣΧΟΛΙΑ
<% totalComments %> ΣχόλιαTο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.
Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.