ΕΠΟ: Οι 2 αποφάσεις της Ε.Ε. και τα «μηνύματα» Χούμπελ-Φούσεκ

Αυστηρό «φρένο» στις εμπρηστικές δηλώσεις κατά της διαιτησίας και ομάδα εργασίας για την προετοιμασία του πλαισίου αναδιάρθρωσης των κατηγοριών – Η (εκτός πρωτοκόλλου) συνάντηση των δύο ανθρώπων των UEFA/FIFA με τους Μπαταγιάννη και Β. Γκαγκάτση και οι συστάσεις για «συμμόρφωση» όλων των παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου

Ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση στο πειθαρχικό πλαίσιο που αφορά «εμπρηστικές» δηλώσεις κατά της διαιτησίας και δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή των ΕΠΟ, Super League, προκειμένου να προετοιμάσουν το πλαίσιο αναδιάρθρωσης των κατηγοριών για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, αποφάσισε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Ιανουαρίου. Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσαν (όπως προβλέπεται) και τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης των FIFA/UEFA κ.κ. Χούμπελ, Ντερβισάι, Βέλα και Γεωργίου, καθώς και του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA Πετρ Φούσεκ.

Παράλληλα, η Ε.Ε., στην πρώτη της συνεδρίαση μετά την επίθεση κατά του διεθνούς διαιτητή Θανάση Τζήλου, προχώρησε στην ομόφωνη καταδίκη του θλιβερού συμβάντος, τονίζοντας πως «…τέτοιες αθλιότητες δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα της και να σταματήσουν τις προσπάθειες της για αναμόρφωση του ποδοσφαίρου στη χώρα κι επιβολή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην διαιτησία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και το (ανεπίσημο κι εκτός πρωτοκόλλου) γεύμα εργασίας που προηγήθηκε ένα 24ωρο νωρίτερα ανάμεσα στους Χέρμπερτ Χούμπελ, Πετρ Φούσεκ, τον πρόεδρο της Super League Βαγγέλη Μπαταγιάννη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του συνεταιρισμού Βασίλη Γκαγκάτση. Τα δύο στελέχη των UEFA/FIFA, έκαναν αυστηρότατες συστάσεις για να (συμ)μαζευτούν οι δηλώσεις όλων των Ελλήνων παραγόντων για τη διαιτησία, να βελτιωθούν οι συμπεριφορές όσων εμπλέκονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να γίνουν όσα πρέπει για να αποφεύγονται ακόμη και τα μικρότερα περιστατικά βίας. Για το τελευταίο σκέλος δε, έφεραν ως παράδειγμα τον προπηλακισμό του Γιώργου Σπανού σε κεκλεισμένων των θυρών αγώνα (ΑΕΚ-Ατρόμητος).

«Υπόσταση» στις αναδιαρθρώσεις

Σε ότι αφορά τώρα για την ομάδα εργασίας που θα συγκροτηθεί, αυτή ουσιαστικά θα κληθεί να «νομιμοποιήσει» και θα δώσει «υπόσταση» στις αναδιαρθρώσεις των κατηγοριών. Η τελική πρότασή της (πάνω στα όσα έχουν συζητηθεί κι αποφασιστεί το προηγούμενο διάστημα) θα διαβιβαστεί στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, προκειμένου να περάσει σχετική τροπολογία στην Βουλή, η οποία θα ορίζει το (νέο) πλαίσιο των επαγγελματικών κατηγοριών. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ:

«Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. παρουσία των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης (Monitoring Committee) των FIFA και UEFA κ.κ. Χούμπελ, Ντερβισάι, Βέλα και Γεωργίου, καθώς και του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των FIFA και UEFA κ. Πετρ Φούσεκ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο., στην πρώτη της συνεδρίαση μετά το απαράδεκτο συμβάν του προηγούμενου Δεκεμβρίου, εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα, για την άνανδρη επίθεση κατά του διεθνή διαιτητή κ. Αθανασίου Τζήλου:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας καταδικάζει ομόφωνα και με αποστροφή την απαράδεκτη επίθεση εναντίον του διεθνή διαιτητή κ. Αθανασίου Τζήλου.

Πρόκειται για μια κατάπτυστη ενέργεια, που στοχεύει ξεκάθαρα -μέσω χρήσης μεθόδων του υποκόσμου- στη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας μεταξύ των διαιτητών και την επιβολή "νόμου ζούγκλας" στο ποδόσφαιρο.

Επίσης, το απεχθές αυτό συμβάν προσβάλλει, εκθέτει κι υπονομεύει διεθνώς το ελληνικό ποδόσφαιρο και προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και κάθε αληθινό φίλαθλο και υγιή Έλληνα πολίτη.

Η Ε.Ε. της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας δηλώνει ρητά και προς πάσα κατεύθυνση ότι τέτοιες αθλιότητες δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα της και να σταματήσουν τις προσπάθειες της για αναμόρφωση του ποδοσφαίρου στη χώρα και επιβολή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην διαιτησία.

Η όποια απόπειρα ανακοπής της πορείας αυτής διά της βίας είναι, κατά συνέπεια, καταδικασμένη εκ προοιμίου σε πλήρη αποτυχία και αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι εκπεφρασμένη άλλωστε και η απόλυτη υποστήριξη εκ μέρους των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών, οι οποίες ήδη συνεισφέρουν με την τεχνογνωσία τους στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

H E.E. επιβεβαιώνει επίσης την αταλάντευτη απόφαση της Ε.Π.Ο. να επιδείξει μηδενική ανοχή σε τέτοιες πρακτικές, τους εμπνευστές και τα όργανά τους, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Επιπλέον, η Ε.Π.Ο. θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αποφευχθούν εφεξής κάθε είδους εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Διαιτησίας, από πλευράς Π.Α.Ε., σωματείων και των αξιωματούχων τους, χρησιμοποιώντας όλες τις δόκιμες μεθόδους.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αναμένει, όπως και όλοι οι υγιώς ασχολούμενοι με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, την αποκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και καλεί και πάλι τους αρμόδιους φορείς να πράξουν το ηθικό και επαγγελματικό καθήκον τους απέναντι στην Ελληνική Κοινωνία, προχωρώντας με ταχείς ρυθμούς στην εξιχνίαση της υπόθεσης που δυσφημεί διεθνώς τη χώρα».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:

Δημιουργείται, με συμμετοχή της Ε.Π.Ο., της Super League και της Football League, ειδική ολιγομελής ομάδα εργασίας, η οποία θα προετοιμάσει το πλαίσιο αναδιάρθρωσης των κατηγοριών, ενόψει της νέας περιόδου και στη συνέχεια θα το προωθήσει στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού προς νομοθέτηση.

Ενεκρίθησαν ομόφωνα τα νέα πλάνα δράσης για την καταπολέμηση της βίας και την επικοινωνία της Ε.Π.Ο. Με την απόφαση αυτή η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκπληρώνει δύο ακόμα προαπαιτούμενα της επιστολής της Γ.Γ. της FIFA κ. Φάτμα Σαμούρα της 18 Μαΐου 2018 και σε εκκρεμότητα βρίσκονται πλέον μόνον η υλοποίηση και εφαρμογή του VAR και η νέα δομή και οι διαρθρωτικές αλλαγές στη διοικητική λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης κ. Χέρμπερτ Χούμπελ ενημέρωσε τα μέλη της Ε.Ε. ότι η επιτροπή του θα υποβάλει έκθεση προόδου στην Επιτροπή Εθνικών Ομοσπονδιών-Μελών της FIFA ενόψει της επικείμενης συνεδρίασής της τον Απρίλιο.

Ο κ. Χούμπελ επεσήμανε τη σημασία του πλάνου δράσης για την αντιμετώπιση της βίας, και προέτρεψε σε μεγαλύτερη υποστήριξη στους Έλληνες διαιτητές και το συνολικό έργο ανάπτυξης της διαιτησίας στην χώρα μας».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ