Ο Σάββας Παντελίδης δεν έμεινε καιρό δίχως ομάδα (Intime)

Σάββας Παντελίδης: «Τώρα βλέπουμε τον ήλιο»

Ο 54χρονος τεχνικός κάνει το πρώτο ταμείο της παρουσίας του στον Αρη

Εναν ολόκληρο γύρο πρωταθλήματος συμπληρώνει τη Δευτέρα στον πάγκο του Αρη ο Σάββας Παντελίδης. Ο έμπειρος τεχνικός, που οδηγεί την ομάδα του στον ευρωπαϊκό στόχο, κάνει το ταμείο του μέσω μιας άτυπης συνέντευξης Τύπου, μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και στέκεται στην επόμενη μέρα του Αρη. 

«Είναι πολύ σημαντικό. Το πρώτο που άλλαξε, από το παιχνίδι με την Ξάνθη και μετά, είναι τα αποδυτήρια. Εχει γίνει μεγάλη δουλειά σε αυτό το κομμάτι, κυρίως από τους ποδοσφαιριστές, είτε επειδή μείναμε λιγότεροι, είτε επειδή όσοι ήρθαν ήταν επαγγελματίες. Η ομάδα μπήκε σε έναν καλύτερο δρόμο και το έδειξε με την αντίδρασή της στο ματς της Ξάνθης και μετά, όταν τα πράγματα ήταν οριακά. Μετά από συζήτηση μέσα στα αποδυτήρια βάλαμε έναν στόχο, γιατί μέχρι ένα σημείο δεν υπήρχε ορατός στόχος. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα  είχα δηλώσει γιατί είμαι εδώ. Μην είστε σίγουροι όμως ότι αυτό υπήρχε και στα αποδυτήρια, δεν υπήρχε αυτοσκοπός. Αυτό που έβλεπα και αφουγκραζόμουν ότι υπάρχει είναι... "παίζουμε καλά ή δεν παίζουμε και όπου βγει". Ο στόχος της Ευρώπης, αφού χάθηκε αυτός του Κυπέλλου, οριοθετήθηκε ουσιαστικά από εμένα, αυτό έγινε μετά από κουβέντα και όταν στοχοποιείς κάτι είναι καλύτερο.

Στο αγωνιστικό, ασφαλώς όταν μία ομάδα αρχίζει να κάνει νίκες τα πράγματα βελτιώνονται γενικώς, και για τον προπονητή και για τους ποδοσφαιριστές. Δεν αλλάξαμε κάτι, απλά πλέον τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν καλύτερα κάποια πράγματα και έχουν και τις δυνάμεις να το κάνουν. Δεν νομίζω κάποιος να μην αντιλαμβάνεται την διαφορά, το πώς έτρεχε η ομάδα πριν και το πώς τρέχει τώρα μέσα στο γήπεδο.

Επειδή όμως γενικά σαν λαός, αλλά ιδιαίτερα σαν ομάδα, είμαστε πολύ ενθουσιώδεις ή απογοητευόμαστε πολύ εύκολα, το σημαντικό δεν είναι τι κάναμε αλλά τι θα κάνουμε. Εχουμε έξι παιχνίδια στα οποία πρέπει να πάρουμε όσο περισσότερους βαθμούς για να πετύχει η ομάδα τον στόχο της. Ακόμα δεν κάναμε τίποτα. Ο Αρης λόγω της περιπέτειας που πέρασε τα τελευταία χρόνια δεν έχει βρει ακόμα την ισορροπία του, να χαίρεται λίγο και να απογοητεύεται λίγο, διότι αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Δεν μπορείς ξαφνικά ούτε να πιστεύεις ότι έκανες τα πάντα, ούτε ότι καταστράφηκες. Σε ό,τι αφορά το τακτικό κομμάτι και τι θα πρέπει να βελτιώσουμε, σίγουρα πέρασε μία περίοδος δύσκολη, την ξεπεράσαμε και σιγά σιγά δουλεύουμε να αποκτήσουμε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι μας»

- Μετά το σετ των ντέρμπι η ομάδα μπαίνει σε διαφορετικά παιχνίδια, κατά πόσο είναι έτοιμη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο γήπεδο;

«Το πώς παρουσιάζεται μία ομάδα στο γήπεδο εξαρτάται από τον αντίπαλο. Είμαστε έτοιμοι και δουλεύουμε για να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις, ακόμα και τις κλειστές άμυνες όπως αναμένεται να συναντήσουμε από εδώ και πέρα».

-Η απουσία του Τόνσο επηρέασε;

«Πόνταρα προσωπικά στον Τόνσο γιατί θεωρώ οτι είναι ο παίκτης που κλειδώνει σε αυτό το οποίο θέλω από την ομάδα μου. Δεν μπορώ να κάνω κάτι. Δουλεύουμε  για να είναι πλέον κανονικά στην ομάδα».

-Με βάση τις αποστάσεις στη βαθμολογία ο στόχος της 4ης ή της 3ης θέσης είναι ρεαλιστικός;

«Δεν μίλησα ποτέ για τη θέση που θα τερματίσουμε, αλλά για τον στόχο της Ευρώπης. Στόχος μας είναι στα έξι παιχνίδια που απομένουν να κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε, αν όχι όλα».

-Αισθάνεσαι την αλλαγή στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα απέναντι στο πρόσωπό σου;

«Με τα Γιάννινα είχα πει ότι πρώτη φορά ένιωσα μέλος αυτής της ομάδας. Οσο περνάει ο καιρός το αισθάνομαι περισσότερο».

-Από τα τρία ντέρμπι και την εικόνα του Αρη τι κρατάς; 

«Τα δύσκολα για μένα, τα ντέρμπι, είναι τα ματς που έρχονται όχι αυτά που παίξαμε τώρα. Γιατί; γιατί μέσα στην εβδομάδα δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεις στους ποδοσφαιριστές τη σημασία του αγώνα και το πόσο κομβικός είναι. Στα ντέρμπι ο καθένας πάντα δίνει το κάτι παραπάνω και δείχνει ότι θέλει να παίξει, αυτό είναι το εύκολο. Είναι πολύ πιο δύσκολο λοιπόν να κρατήσεις συγκεντρωμένη την ομάδα σου όταν παίζεις με τον Απόλλωνα, να περάσεις στον παίκτη ότι πρέπει να είναι 100% συγκεντρωμένος στο γήπεδο και ότι από αυτό το παιχνίδι έχεις μόνο να χάσεις. Αν κερδίσεις τον Απόλλωνα δεν θα σου πει κανένας μπράβο, διότι ο κόσμος το θεωρεί υποχρέωση τού Αρη».

-Στους δικούς σου ανθρώπους πώς περιγράφεις την μέχρι τώρα εμπειρία σου στον Αρη;

«Ενα διάστημα με μεγάλη ένταση. Ενα καλούτσικο ξεκίνημα, μία δύσκολη συνέχεια και μετά… βλέπεις τον ήλιο. Το δύσκολο συνήθως είναι όταν αρχίσεις να ανεβαίνεις το βουνό να συνεχίσεις να το ανεβαίνεις, διότι σε παίρνει πολύ πιο εύκολα η κατηφόρα».

-Το παράπονο του Σάββα Παντελίδη σε αυτό το διάστημα της παρουσίας του στον Αρη;

«Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Κανένας από εσάς δεν ξύπνησε μία μέρα και είπε… θα γράψω οτι αύριο φεύγει ο Παντελίδης. Αυτό είναι δεδομένο. Ξέρω ακριβώς τι γίνεται. Από την πρώτη μέρα που ήρθα είπα ποια είναι η δουλειά μου και μέσα από αυτήν θα δείξω τι μπορώ να κάνω. Ούτε μπορώ να μιλάω, ούτε να παίρνω τηλέφωνα και να απαντάω σε ό,τι γράφεται ή ότι ακούγεται. Αν καταφέρω μέσα από τη δουλειά όμως να γυρίσω κάποιον που είναι απέναντί μου, αυτό το θεωρώ νίκη».

-Τι είναι αυτό που παρατήρησες και δούλεψες περισσότερο για να βελτιώσεις;

«Αυτή η ομάδα ήταν πάρα μα πάρα πολύ αφελής. Εμπαινε μέσα στο γήπεδο και δεν είχε συγκεκριμένο στόχο και πλάνο, απλά έμπαινε για να παίξει μπάλα και όπου βγει. Αυτό έβλεπα εγώ χωρίς να θέλω να κρίνω την προηγούμενη κατάσταση. Για παράδειγμα, μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό είπα ότι η ομάδα μου θύμισε τον προηγούμενο Αρη. Πλέον θεωρώ ότι η ομάδα ξεκινάει και τελειώνει το παιχνίδι περισσότερο προσηλωμένη στο πλάνο της. Αυτό οφείλεται και στην ένταση των προπονήσεων, από τον Ιανουάριο και μετά. Εχει αυξηθεί πάρα πολύ, παρότι για ένα διάστημα το πληρώσαμε αυτό με κακές εμφανίσεις». 

-Για τη βοήθεια των μεταγραφών. Τι προσέφεραν;

«Ο Λάρσον είναι ένας ποδοσφαιριστής που ξέρει να εκμεταλλεύεται άψογα τον κενό χώρο, δεν είχαμε τέτοιον παίκτη πριν. Σκέφτεται πολύ γρήγορα για τις κινήσεις που θα κάνει στην επίθεση. Ο Κόρχουτ είναι σοβαρός και ξέρει τι να περιμένεις να πάρεις στο γήπεδο, ξέρει τι κάνει και πότε θα το κάνει. Ο Ρόουζ, σε μία περίοδο που έλειπε ο Βέλεθ, μας έδωσε πάρα πολλά, επίσης είναι σοβαρός και βγάζει έναν ενθουσιασμό που βρίσκεται στον Αρη».

-Γίνεται προετοιμασία για τη νέα χρονιά;

«Υπάρχουν σκέψεις και έχουμε συζητήσει ορισμένα θέματα με τη διοίκηση από τον Ιανουάριο ακόμα που είχαμε εντοπίσει κάποιους μεταγραφικούς στόχους. Δεν μας βγήκαν αλλά το πιθανότερο είναι να μας απασχολήσουν ξανά για το καλοκαίρι. Ξέρουμε πού χρειάζεται η ομάδα ενίσχυση. Ολα θα γίνουν στην ώρα τους».

-Είχες αναφερθεί στη βελτίωση ορισμένων συνθηκών μέσα στην ομάδα, τι εννοούσες; 

«Να ξεκαθαρίσω το εξής: τα πράγματα δεν είναι άσχημα (βλ. οικονομικές συνθήκες). Δεν μπορεί να πει δηλαδή κάποιος ότι αυτό είναι η αιτία ή η αφορμή που η ομάδα πηγαίνει καλά ή δεν πήγαινε καλά το προηγούμενο διάστημα. Ασφαλώς όμως θα θέλαμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Τι εννοώ; τα γήπεδα να είναι καλύτερα. Σε αυτό το κομμάτι χρειάζεται βελτίωση, χωρίς να κατηγορώ την διοίκηση γιατί είδα φωτογραφίες πώς ήταν το αθλητικό κέντρο πριν το καλοκαίρι και μπορώ να αντιληφθώ την προσπάθεια που έγινε και την πρόοδο. Μακάρι του χρόνου να γίνει ένα βήμα παραπάνω, όχι γιατί ο Παντελίδης έχει συνηθίσει να δουλεύει σε άλλες συνθήκες. Γιατί όμως όσο ανεβαίνεις επίπεδο θα πάρεις και ποδοσφαιριστές μεγαλύτερου επιπέδου. Εχουν γίνει πράγματα, οπωσδήποτε όμως χρειάζεται βελτίωση και σε αυτό το κομμάτι».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ