Γιώργος Δώνης (Intime)

Δώνης για Αλαφούζο: «Παγκόσμιο φαινόμενο αυτό που συμβαίνει»

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού έκανε τον απολογισμό της προετοιμασίας των «πράσινων», ενώ μίλησε και για τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ

Τον απολογισμό της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού στις Κάτω Χώρες έκανε ο προπονητής της ομάδας Γιώργος Δώνης, ο οποίος δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι παίκτες του. Παράλληλα, σχολίασε και γεγονότα της περασμένης σεζόν, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος, μολονότι χρηματοδοτεί δεν βρίσκεται κοντά στην ομάδα κάνοντας λόγο για «παγκόσμιο φαινόμενο».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιώργος Δώνης: 

-Η δική σας εικόνα για την προετοιμασία. Ποιος είναι ο απολογισμός, μετά από 15 ημέρες και σημαντικές νίκες σε φιλικά παιχνίδια απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους;
«Για εμένα είναι σημαντικό το κομμάτι της προετοιμασίας σε διάφορα επίπεδα. Αρχικά πρέπει να προσπαθούμε να ανεβάζουμε τους παίκτες μας επίπεδο μέσω της προπόνησης και των φιλικών. Να βελτιώνεται η τακτική μας και η φυσική μας κατάσταση και να βλέπουμε πως οι παίκτες μας προσαρμόζονται σε ατομικό επίπεδο. Επίσης να αποφεύγουμε τους τραυματισμούς. Θα σταθώ περισσότερο στο εξής. Μέχρι και στο 4ο φιλικό με τη Φένλο δεν υπήρξε νέος παίκτης. Δεν υπήρχε μεταγραφή. Μόνο στο παιχνίδι με την Μπέρσχοτ μπήκε ο Κολοβός αλλαγή, που είχε έρθει μία ημέρα πριν. Άρα είναι σοβαρό συμπέρασμα αυτό.

Από την περυσινή ομάδα έλειπε ο Κουλιμπαλί, έλειπε ο Κάτσε, ο Στάικος, ο Οικονόμου, ο Μουνιέ, ο Άλτμαν, ο Τζανδάρης. Επιλογές που θα μπορούσαν να συμπληρώνουν το ρόστερ και να βοηθούν στην προπόνηση. Κι όμως η περυσινή ομάδα με 13-14 παιδιά συν τους νέους παίκτες πήγαν μέχρι και τα δύο τελευταία φιλικά παιχνίδια. Αυτό δείχνει το επίπεδο βελτίωσης που έχει σε ατομικό επίπεδο η ομάδα μας.

Το επόμενο στάδιο που είναι σημαντικό είναι η ενσωμάτωση των νέων παικτών. Δεν είναι εύκολη η δουλειά. Και ο Κολοβός και ο Ζαχίντ. Εγώ είμαι που τον διάλεξα, εγώ που τον προπόνησα, έπαιξε ένα χρόνο μαζί μου και δεν τον έχω δει πιο βαρύ. Συν τον Ζοάο που είχε τελειώσει από τον Μάιο. Μπαίνουμε σε μία διαδικασία να προπονηθούν, να μπουν στην ομάδα.

Το κλίμα είναι καλό και αυτό βοηθά τους παίκτες στην προσαρμογή, όμως άλλο το πνεύμα και άλλο η προπόνηση. Το επόμενο στάδιο είναι πολύ σημαντικό. Θέλουμε να βελτιώνεται όλη η ομάδα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη βελτίωση σε όλα τα επίπεδα και στην αγωνιστική συμπεριφορά». 

«Ξέρουμε το dna του Παναθηναϊκού»

-Ποιους ποδοσφαιριστές ξεχωρίσατε από τους νέους και ποιους, από το περυσινό ρόστερ, είδατε πιο βελτιωμένους;
«Δεν μπαίνω σε ονοματολογία. Μπορώ να καταλάβω τη διαφορά. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που όντως μετά από μία πολύ σκληρή δουλειά που έχουν κάνει τον τελευταίο χρόνο ήταν και επαγγελματίες στις διακοπές τους, έχουν πάει τον εαυτό τους σε ένα άλλο επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό αυτή η ομάδα που θα χτιστεί στο τέλος, και δεν βάζω μόνο τα παιδιά της Ακαδημίας που θα έρθουν σαν επιλογές μέχρι να αναπτυχθεί κάποιος και να είναι έτοιμος να πάρει ευκαιρίες. Αυτή η 20άδα, 22άδα με τους τερματοφύλακες να είναι στα όρια τους. Όταν θα είμαστε όλοι στα όριά μας, θα μπορούμε να δούμε πολύ καλά πράγματα από την ομάδα μας». 

-Με τις νίκες στα φιλικά υπάρχει μία ευφορία, μία αισιοδοξία για τη χρονιά που έρχεται. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα φιλικά στην πραγματική τους διάσταση; Πώς τα αντιμετωπίζετε, ανεξαρτήτως αποτελέσματος; 
«Δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία ποτέ. Αν κερδίσεις τη Φέγενορντ ή τον Αγιαξ μπορεί να βγει μία ευφορία προς τα έξω για τον κόσμο και από τους δημοσιογράφους. Είναι φυσιολογικό, αλλά δεν είναι δική μου δουλειά. Δεν παρασύρομαι σε μία προετοιμασία από ένα αποτέλεσμα. Σίγουρα κρατώ τα συμπεράσματα από κάθε παιχνίδι. Από κάθε προπόνηση. Το βλέπετε και μόνοι σας.

Έχουμε τα drone που μπορούν να πετάνε και να καταγράφουν δεδομένα. Αυτό θα μεταφερθεί στους παίκτες, στα κομμάτια τακτικής που κοιτάζουμε. Ο καθένας μετά από κάθε φιλικό από τον Γιώργο Γεωργιάδη και τον Στέφανο Αναγνώστου θα πάρουν όλες τις προσωπικές τους στιγμές. Στο επιθετικό κομμάτι, στο αμυντικό κομμάτι ώστε μέσα στη διαδικασία που ζητά ο προπονητής οι ίδιοι παίκτες να αξιολογούν τον εαυτό τους γιατί παίρνουν συγκεκριμένα δεδομένα σε όλους τους τομείς. Έτσι ώστε να μπορούν να βελτιωθούν. Τώρα είναι πολύ διαφορετικό όταν παίζεις με την Άγιαξ. Άλλο πράγμα, ένα επίπεδο πιο κάτω όταν αντιμετωπίζεις τη Φέγενορντ. Πρέπει να δούμε τη διαδικασία.

Είναι δύσκολο για μία ομάδα που έρχονται παίκτες λίγο αργότερα, όταν τα φιλικά παιχνίδια μεταξύ τους είναι σε δύο ημέρες. Και αυτό πολύ δύσκολο. Είχα το άγχος πως να τους διαχειριστώ. Όταν παίζεις με τη Φέγενορντ και τον Αγιαξ σε παρασύρει το όνομα, δίνεις κάτι παραπάνω, είσαι πιο συγκεντρωμένος. Σπριντάρεις περισσότερο, τρέχεις περισσότερο. Ήξερα από την αρχή και το επέλεξα. Να κάνουμε δυνατά φιλικά παιχνίδια γιατί θέλω οι παίκτες μου να μπουν σε μία διαδικασία πρωταθλητισμού.

Το λέω από την πρώτη ημέρα. Όλοι στα αποδυτήρια ξέρουμε το dna του Παναθηναϊκού. Τη διαδικασία αυτή μπορεί κάποιος να τη μεταφράσει πως ο Δώνης είναι τρελός και λέει πάμε για πρωτάθλημα. Όχι δεν είναι τρελός. Ο Δώνης προσπαθεί με το επιτελείο να τους μπολιάσει να αποκτήσουν νοοτροπία Παναθηναϊκού. Το πότε θα είμαστε έτοιμοι να το διεκδικήσουμε θα το βλέπουμε βήμα-βήμα. Αλλά τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά». 

«Δεν πρέπει να υπάρχει μιζέρια»

-Έχετε θέσει ψηλά τον πήχη στόχων. Αυτό μπορεί να φέρει μία καλώς εννοούμενη πίεση στους παίκτες; Ο κόσμος περιμένει πολλά. Μπορεί ο Παναθηναϊκός το επόμενο βήμα; 
«Αν το δούμε διαφορετικά ο βαθμός δυσκολίας ο περυσινός, ήταν μεγαλύτερος από τον φετινό. Δηλαδή αν βρισκόμασταν πριν ένα χρόνο στο Τίλμπουργκ και σας έλεγα ότι το επόμενο καλοκαίρι εγώ πιστεύω θα έχουμε 47 βαθμούς θα λέγατε πάλι ότι ο Δώνης είναι τρελός γιατί όλοι μας είχανε φαβορί για υποβιβασμό. Βλέπετε πως αλλάζουν τα δεδομένα. Ούτε τότε πίστευα πως θα υποβιβαστούμε ή θα κινδυνεύσουμε. Βλέπω βελτίωση.

Είναι καλό να δημιουργείται ένα καλό κλίμα. Ο κόσμος, οι φίλαθλοί μας, θέλουν να πάρουν ένα feedback από εμάς. Προσπαθούμε και εμείς, έτσι είναι η χαρά του ποδοσφαίρου. Να ικανοποιούμε τους φιλάθλους μας. Προσπαθούμε να το κάνουμε σε κάθε παιχνίδι. Σε εισαγωγικά, είναι υποχρέωση του κόσμου να στηρίζει την ομάδα με τον σωστό τρόπο, όπως το έκανε σε κάποια παιχνίδια του πρώτου γύρου πέρυσι. Στον Παναθηναϊκό που αγαπώ και γνωρίζω, μιζέρια δεν πρέπει να υπάρχει. Αυτό δεν έχει να κάνει με το αποτέλεσμα, αν είναι θετικό ή αρνητικό. Πρέπει να είναι μία μόνιμη κατάσταση. Αυτό αξίζει στο dna της ομάδας μας». 

-Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια του πρωταθλητισμού με τις συνθήκες που υπάρχουν; 
«Έχουμε μπει στη διαδικασία πρωταθλητισμού στη νοοτροπία που χτίζουμε. Είναι άλλος ο τρόπος που το εννοώ, με το να πάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Θέλω να πάμε πιο ψηλά, να μαζέψουμε περισσότερους πόντους από όσους μαζέψαμε πέρυσι. Πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν στο ποδόσφαιρο. Εμείς πρέπει να εκτελούμε το πλάνο μας και να έχουμε συνεχή βελτίωση σαν ομάδα. 

-Πέρυσι δηλώσατε ότι ο πρωταθλητισμός αγοράζεται. Ήταν μία δήλωση απογοήτευσης, λόγω των αγωνιστικών και εξωαγωνιστικών λόγων που τορπίλισε τη σεζόν; Φέτος έχετε μεγαλύτερη αισιοδοξία. Πού οφείλεται αυτή; 
«Η μόνη στιγμή που απογοητεύτηκα πέρυσι και στεναχωρήθηκα ήταν στα επεισόδια με τον Ολυμπιακό. Καμία άλλη στιγμή. Όταν θα χάνεις λογικό είναι να στεναχωριέσαι. Αλλά αυτό αφορά το αποτέλεσμα. Δεν απογοητεύτηκα από την ομάδα και την εξέλιξή της. Σε μία χρονιά, στη διαδρομή της, θα γίνουν πολλά. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι τον επόμενο Ιανουάριο θα έχουμε 15 παίκτες στο νοσοκομείο με Η1Ν1. Σε ένα ρόστερ που -το βλέπατε στη διαχείρισή μου- δεν είχε βάθος. Υπήρχαν συνθήκες που δεν είχαν βάθος.

Αν με ρωτήσετε και τώρα αν είναι να πάρεις πρωτάθλημα πώς το παίρνεις, αν ξοδέψεις 40 εκατ. ευρώ το παίρνεις στην Ελλάδα. Το αγοράζεις. Ο ΠΑΟΚ, για παράδειγμα, άργησε να το πάρει, αλλά αν δεν έκανε αυτές τις επενδύσεις δεν θα το έπαιρνε. Δεν είναι εύκολο να μπορούμε να συγκριθούμε στον τρόπο εξέλιξης των παικτών μόνο με την Ακαδημία. Γιατί ο Άγιαξ μπορεί να πάρει παίκτη από την Κολομβία 10 εκατ., εμείς δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Άρα θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει τρόπος. Να αναπτύσσουμε τα παιδιά, να βελτιώνουμε τους παίκτες που υπάρχουν, να έρχονται καλοί ποδοσφαιριστές ώστε να γίνει η κατάλληλη μαγιά. Έτσι η ομάδα να είναι έτοιμη με την πάροδο του χρόνου να πρωταγωνιστήσει και να διεκδικήσει πρωτάθλημα».

«Αριθμητικά λείπουν παίκτες»

-Έγιναν μεταγραφές, έρχονται και άλλες προσθήκες. Πώς διαμορφώνονται τα πλάνα σας; Βλέπετε να υπάρχει μία μεγαλύτερη τρύπα στο κέντρο, όπου λείπουν παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά όπως του Κάτσε; Είναι προτεραιότητα να έρθει παίκτης εκεί; 
«Μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν ο στόπερ. Επειδή τώρα πηγαίνουν καταπληκτικά οι στόπερ μας, τώρα έγινε προτεραιότητα ο αμυντικός χαφ. Νομίζω στον χώρο του κέντρου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ο Κουρμπέλης. Ο Δημήτρης είναι παίκτης που πάνω στην πίεση βγάζει προβλήματα. Ο Χρήστος που είναι διαφορετικός αθλητής σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχουν ο Μπουζούκης σαν 8άρι και ακολουθεί ο Ζαχίντ.

Αριθμητικά λείπουν σίγουρα παίκτες. Πρέπει να σκεφτούμε ότι μπορεί να υπάρξουν τραυματισμοί και τιμωρίες. Στη διαχείριση επάνω ήταν το μεγαλύτερο θέμα μας, καθώς προέκυψαν οι τραυματισμοί των Κουρμπέλη και Μπουζούκη, ενώ προφυλλάξαμε και τον Δώνη. Διαδικασία που ακολουθείται. Σίγουρα θα πάρουμε παίκτη εκεί, σίγουρα θα πάρουμε στόπερ. Προχωράμε». 

-Τον Νούνες τον γνωρίζαμε σαν στόπερ και ως δεξί μπακ. Τον χρησιμοποιήσατε με την Μπρέντα και ως αμυντικό χαφ. Οι εντυπώσεις σας; 
«Δεν είμαι ένας προπονητής που δεν θα αναζητήσω εσωτερικές λύσεις όταν υπάρχουν προβλήματα. Για αυτό είμαι ευχαριστημένος από το φιλικό με την Μπρέντα, διότι βάζω τον εαυτό μου και το μυαλό μου να σκεφτώ και να βρω λύσεις που θα μου χρειαστούν στη σεζόν. Ήταν πολύ καλός. 

-Το 4-3-3 είναι μία τακτική προσέγγιση που ταιριάζει στην ομάδα ή το χρησιμοποιείτε δοκιμαστικά; 
«Το 4-3-3 και το 4-2-3-1 έχουμε τους παίκτες να το υποστηρίξουμε, ανάλογα με το πλάνο που θα εφαρμόσουμε στα παιχνίδια. Φάνηκε καθαρά ότι στα δυνατά και μεγάλα παιχνίδια είναι πολύ αξιόπιστο. Για πολλούς λόγους». 

«Είμαι γεμάτος»

-Ζήσατε μία σεζόν γεμάτη. Με πάνω και κάτω. Για φέτος φοβάστε κάτι; Αν ναι ποιο είναι αυτό; Στριφογυρίζει στο μυαλό σας κάτι ως ο μεγάλος αντίπαλος της προσπάθειας που κάνετε; 
«Δεν ξέρω πως φαίνεται αυτό που θα πω. Το είπα και πέρυσι. Το μεγαλύτερό μου όνειρο όταν έγινα προπονητής ήταν να είμαι προπονητής στον Παναθηναϊκό. Δεν το λέω για να κερδίσω πράγματα. Και το επόμενο αν θα μπορούσα κάποια στιγμή να είμαι στην Αγγλία, στην Championship. Αυτό δεν θα το καταφέρω ποτέ. Το πρώτο το κατάφερα. Είχα μία κουβέντα με τον ψυχολόγο της ομάδας, με όλους τους παίκτες για το mental training. Πώς μπορείς να πηγαίνεις στο επόμενο επίπεδο τον εαυτό σου.

Όταν ήμουν ποδοσφαιριστής έκλεινα τα μάτια για να κοιμηθώ για το πώς θα γίνω επαγγελματίας, πόσες ομάδες υπάρχουν στην Ελλάδα. Όταν έπαιξα στη Β’ Εθνικη σκεφτόμουν πώς θα πάω σε μεγάλη ομάδα. Όταν έπαιξα στον Παναθηναϊκό σκεφτόμουν πώς θα πάω στην Εθνική. Μετά πώς θα πάω στο εξωτερικό. Έβαζα πάντα μεγαλύτερους στόχους. Κάποια στιγμή έλεγα θα πάω στο εξωτερικό, ως προπονητής πια. Μπορεί να μην κατάφερα να πάω στην Ευρώπη πήγα όμως σε χώρες που εξασφάλισα το μέλλον μου.

Τώρα που κοιμάμαι τα βράδια, σκέφτομαι πώς θα καταφέρω προπονητικά με τους παίκτες μου με την εξέλιξη της ομάδας κάποια στιγμή να είμαστε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν θα το καταφέρουμε δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό είναι το όνειρό μου και εγώ είμαι πολύ γεμάτος ως προπονητής του Παναθηναϊκού». 

-Ο Κότσαρης σας έχει βάλει δύσκολα με την ως τώρα πορεία του, για τη θέση του τερματοφύλακα; 
«Εγώ τα βλέπω όλα αυτά εύκολα. Οι τίτλοι των δημοσιογράφων. Μπαίνει ο Καμπετσής μέσα, βάζει γκολ. Έβαλε δύσκολα ο Καμπετσής. Κάνει μία καλή εμφάνιση ο Δώνης, είναι καλός παίκτης ο Δώνης, βάζει δύσκολα. Εγώ θέλω να μου βάζουν δύσκολα οι παίκτες μου. Με τον τρόπο αυτό θα είναι κερδισμένη η ομάδα. Εγώ τα βλέπω όλα εύκολα. Χαίρομαι που αναπτύσσονται οι παίκτες μου. Να είναι όλοι έτοιμοι. Αν κάποιος εξελίσσεται ποτέ δεν αδικείται από εμένα». 

«Δεν είναι φυσιολογικό»

-Μετά τον β’ γύρο, ο κόσμος γύρισε την πλάτη στην ομάδα. Πώς θα θέλατε να είναι δίπλα σας φέτος οι φίλαθλοι και πως ο μεγαλομέτοχος; 
«Μακάρι να υπήρχε ένα μαγικό ραβδί και όλα αυτά να μπορούσαμε να τα λύσουμε. Όλα αυτά να αποτελούσαν παρελθόν. Δεν είναι φυσιολογικό ένας άνθρωπος να βάζει χρήματα, ανεξάρτητα με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, και να μην είναι κοντά στην ομάδα, να φάει μαζί μας. Παγκόσμιο φαινόμενο είναι αυτό. Μακάρι να μπορούσε να βρεθεί μία λύση σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

Πολλές φορές δεν αρκούν οι ευχές. Εμείς από τη δική μας πλευρά πρέπει να κάνουμε το καλύτερο. Είτε ο μεγαλομέτοχος δεν μπορεί να είναι κοντά μας, είτε οι φίλαθλοι μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι με τον μεγαλομέτοχο. Εμείς κοιτάζουμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε την ομάδα. Και με τη δική μας προσπάθεια να τραβήξουμε την προσοχή του κόσμου». 

-Ανεξαρτήτως αν δεν είναι έτοιμο το παζλ αυτή τη στιγμή, σε ποιο επίπεδο μπορείτε να χαρακτηρίσετε τη δουλειά στην προετοιμασία; Είσαστε στο 100%; 
«Έλεγα στους συνεργάτες μου ότι για εμένα αυτή η προετοιμασία είναι η καλύτερη που έχω κάνει ως προπονητής. Δεν έχει να κάνει με το να συγκρίνουμε τις ποιότητες των ομάδων που έχω προπονήσει. Είναι το πώς ήρθαν οι ποδοσφαιριστές μου, πώς προχωρήσαμε στο επόμενο πλάνο. Έχουμε πολλές διαφοροποιήσεις από πέρυσι. Αν δούμε το τακτικό κομμάτι, πέρυσι προσπαθούσαμε να προσαρμοζόμαστε στα πρόσωπα. Και σε τακτική η οποία μπορεί να μας φέρει το αποτέλεσμα, διότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά πράγματα.

Προσπαθούσαμε να υπάρχει μία εξέλιξη. Μία μεγαλύτερη ασφάλεια με την 3άδα πίσω. Μετά άρχισα να χρησιμοποιώ και την 4άδα. Πάμε σε μία άλλη λογική. Υπάρχει σταθερότητα στην 4άδα. Είτε με 3 χαφ στο 4-3-3, είτε με 4-2-3-1 με επιτελικό μέσο. Αυτό χρειάζεται μία προσαρμογή και στις τακτικές κινήσεις επιθετικά και αμυντικά. Βλέπουμε πράγματα που αν τα αναλύσει κάποιος τακτικά είναι πολύ διαφορετικά από πέρυσι. Είμαστε στο 60% αυτή τη στιγμή».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ