Ενέργειες Αυγενάκη για χούλιγκαν και βία - Προθεσμία στους συνδέσμους
Χούλιγκαν επιτέθηκαν σε φιλάθλους της Μπάγερν στου Ρέντη (Intime/Παναγιώτης Τζάμαρος)

Ενέργειες Αυγενάκη για χούλιγκαν και βία - Προθεσμία στους συνδέσμους

Τελευταία Ενημέρωση
Η έξαρση βίας και χουλιγκανισμού, εντός και εκτός γηπέδων, αναγκάζει τον υφυπουργό Αθλητισμού σε δέσμη μέτρων και πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των φαινομένων

Τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας και χουλιγκανισμού εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων αναγκάζει τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη σε πρωτοβουλίες, ενέργειες, συναντήσεις και μια δέσμη αυστηρών μέτρων προκειμένου να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα που δυσφημούν τον ελληνικό αθλητισμό αλλά και που ανοίγουν ακόμη περισσότερο τον κύκλο της βίας που ολοένα και επεκτείνεται.

Τα πρωτοφανή επεισόδια που έγιναν στο παιχνίδι νέων του Ολυμπιακού με την Μπάγερν Μονάχου στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη ώθησε τον υπουργό να προχωρήσει στη λήψη επειγόντων μέτρων, με πρώτο το τελεσίγραφο προς τους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών, ούτως ώστε να συμμορφωθούν με την κείμενη νομοθεσία προκειμένου να νομιμοποιήσουν τη λειτουργία τους.

Παράλληλα, προτείνεται η αυστηροποίηση των ποινών, οι οποίες ελάφρυναν το περασμένο καλοκαίρι. Ο Λ. Αυγενάκης είχε συνάντηση και με τον αθλητικό εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, ο οποίος τον ενημέρωσε για την αυτεπάγγελτη ποινική δικογραφία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη για τα επεισόδια στο Ολυμπιακός - Μπάγερν, για τα υβριστικά συνθήματα παικτών της ΑΕΚ, αλλά και για τα απειλητικά μηνύματα εναντίον ποδοσφαιριστή από εκπομπή οπαδών του Ολυμπιακού.

Αναλυτικά η ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αναφέρει σχετικά:

Εξ αφορμής των τελευταίων περιστατικών βίας και ενισχυτικά ως προς τη δέσμη μέτρων που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Magglingen/Macolin σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις», για το οποίο ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και αναμένεται η εισαγωγή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, προχώρησε στις εξής συντονισμένες πρωτοβουλίες:

Απέστειλε επείγουσα επιστολή προς την ΕΠΟ, ώστε να ενημερωθούν άμεσα οι ΠΑΕ και τα ερασιτεχνικά σωματεία ότι υπάρχει προθεσμία ενός μηνός από σήμερα, προκειμένου οι όποιες Λέσχες Φιλάθλων τους δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί με την κείμενη νομοθεσία, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη νομιμοποίηση της λειτουργίας τους.
Σημειώνεται ότι στο Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων, που τηρεί η ΓΓΑ, βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας έχουν οι εξής δέκα (10):

- Πανελλαδική Λέσχη Φιλάθλων Παναθηναϊκού

- Σύνδεσμος Οπαδών και Φιλάθλων ΑΕΚ - Γνήσια Θύρα 21 1975 (Original 21 – 1982)

- Λέσχη Φίλων ΠΑΕ Α.Ο. SKODA XANTHI – XANTHI FANS

- Λέσχη Φιλάθλων ΠΑΟ Λεωφόρου – Ερυθρού- Νέου Ψυχικού – Ελληνορώσων

- Λέσχη Φιλάθλων του ΑΟ Καβάλας – Γαλάζιοι Αργοναύτες Λέσχη Φίλων Αιγάλεω – Θύρα 12

- Πανελλήνια Λέσχη Φίλων ΟΦΗ – Κρήτες 4 2003 Θεόδωρος Παπαδόπουλος

- Λέσχη Φίλων Αθλητικού Συλλόγου Άρη Θεσσαλονίκης

- Λέσχη Φίλων Νίκης Βόλου – Blue Club Π. Ντοκούζης 1985 – Θύρα 3

- Λέσχη Φίλων Πανιωνίου

Προτείνει, με την συνδρομή της FIFA, να γίνει χρήση του άρθρου 35, παράγραφος ζ του Καταστατικού της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), ώστε να τροποποιηθεί άμεσα ο Πειθαρχικός της Κώδικας, ο οποίος από το περασμένο καλοκαίρι προβλέπει ηπιότερες ποινές, για τις οποίες το Υφυπουργείο Αθλητισμού είχε εκφράσει τότε τις έντονες αντιρρήσεις του.

Επιβάλλεται να γίνουν αυστηρότερες, λοιπόν, οι ποινές:

Α) Σε περιπτώσεις επεισοδίων εντός γηπέδου.

Β) Για δυσμενείς/εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων και αθλητών.

Επιπλέον, η εκάστοτε έκθεση του παρατηρητή της ΔΕΑΒ να γίνεται αποδεκτή ως ένα ακόμα αποδεικτικό έγγραφο από τις Πειθαρχικές Επιτροπές, κάτι που σήμερα δεν ισχύει. Αίτημα που επίσης δεν είχε γίνει δεκτό από την ΕΠΟ προ μηνών στις τότε σχετικές συζητήσεις για τις τροποποιήσεις του Πειθαρχικού Κώδικα.

Συναντήθηκε σήμερα με τον Αθλητικό Εισαγγελέα, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, από τον οποίο ζήτησε ενημέρωση για τα τελευταία συμβάντα. Ο κ. Σιμιτζόγλου ανέφερε:
α) Σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας για τα επεισόδια χτες το απόγευμα στον αγώνα Ολυμπιακός – Μπάγερν για το Youth League της UEFA.

Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε την ανάγκη της χωρίς χρονοτριβή διαβίβασης της δικογραφίας στον αρμόδιο αθλητικό εισαγγελέα (Πειραιά).

β) Πρόκειται να κληθούν άμεσα στην Εισαγγελία οι υπεύθυνοι της ΠΑΕ ΑΕΚ σχετικά με το υβριστικό σύνθημα σε εκδήλωση των ποδοσφαιριστών τους.

γ) σχετικά με τη διαδικτυακή εκπομπή «Άντε Γεια» της 21ης Οκτωβρίου 2019, έχει επίσης σχηματιστεί αυτεπαγγέλτως ποινική δικογραφία εναντίον του παρουσιαστή της για υποκίνηση βίας, βάσει του άρθρου 41ΣΤ 2725/1999.

Συναντήθηκε νωρίτερα και με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Καταπολέμησης της Βίας, Αχιλλέα Τσιχτή, για τα περιστατικά βίας των τελευταίων ημερών και πληροφορήθηκε ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΔΕΑΒ είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

Από πλευράς ΔΕΑΒ ενημερώθηκε ότι εστάλη σήμερα επιστολή προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου. Σ’ αυτήν επισημαίνεται το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο της καταστρατήγησης των απαγορεύσεων οργανωμένης και μεμονωμένης μετακίνησης φιλοξενούμενων φιλάθλων και παρουσίας τους στις εξέδρες, προτείνοντας να τηρούνται με συνέπεια οι υπουργικές αποφάσεις.

Ορίστηκε η σύνθεση της «Steering Committee», της Επιτροπής για την ασφάλεια στα γήπεδα, την αντιμετώπιση της βίας και τους προσυνεννοημένους αγώνες, η οποία θα ξεκινήσει τις συνεδριάσεις της τις προσεχείς ημέρες.

Συμμετέχουν οι εξής:

- Λευτέρης Αυγενάκης (Υφυπουργός Αθλητισμού)

- Μάριος Γεωργίου (Διεύθυνση Εθνικών Ομοσπονδιών UEFA)

- Mark Timmer (σύμβουλος ασφάλειας και προστασίας αγώνων UEFA)

- Nicolas Raudenski (αξιωματούχος ακεραιότητας UEFA).

- Χαράλαμπος Τσιανάκης (νομικός σύμβουλος Υπουργείου Δικαιοσύνης),

- Ιωάννης Αναστασάκος (σύμβουλος Υπουργού Προστασίας Πολίτη),

- Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου (Αθλητικός Εισαγγελέας)

- Νικόλαος Πετρόπουλος (Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας),

- Αχιλλέας Τσιχτής (πρόεδρος ΔΕΑΒ),

- Αλέξης Δέδες (εκτελεστικός γραμματέας ΕΠΟ),

- Μηνάς Λυσάνδρου (πρόεδρος SL 1)

- Λεωνίδας Λεουτσάκος (πρόεδρος SL 2).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ