Πρωταθλητής ποδηλασίας για την προπόνησή τους: Τυχεροί που είμαστε ζωντανοί
H ντριμ τιμ της ελληνικής ποδηλασίας. Από δεξιά ο Ζαφείρης και ο Χρήστος Βολικάκης, ο Βασιλόπουλος, ο Λιβανός και ο Καρατσιβής / Φωτό Πάρης Σαρηκώστας

Πρωταθλητής ποδηλασίας για την προπόνησή τους: Τυχεροί που είμαστε ζωντανοί

Τελευταία Ενημέρωση
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής αποκάλυψε τις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες κάνει προπόνηση μαζί με τον αδελφό του στη βιομηχανική περιοχή Βόλου

Σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα μετρά πολλούς νεκρούς ποδηλάτες έπειτα από τροχαία, αλλά και εν όψει των εξαγγελιών της κυβέρνησης για αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο γύρω από το ποδήλατο, η τοποθέτηση της νέας διοίκησης της αρμόδιας ομοσπονδίας για την αγωνιστική ποδηλασία έφερε στην επικαιρότητα πολλά προβλήματα, αλλά και παθογένειες ετών.

Η παρουσίαση έγινε για να φωτιστούν ο δρόμος του Χρήστου και του Ζαφείρη Βολικάκη προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο και η τεράστια προσπάθεια που γίνεται από τη νέα γενιά ποδηλατών όπως ο Χανιώτης Κώστας Λιβανός και ο Λαρισινός Παναγιώτης Καρατσιβής.

To μοντέλο της F1 και η Ελλάδα

Αναδείχτηκε, λοιπόν, το πρόβλημα της έλλειψης εγκαταστάσεων, της προβληματικής λειτουργίας του μοναδικού ποδηταλοδρομίου στο ΟΑΚΑ, των οικονομικών προβλημάτων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα αδέλφια Βολικάκη στον δρόμο για το Τόκιο.

Παρουσιάστηκαν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική ποδηλασία, η οποία, όπως αποδεικνύεται, έχει να διανύσει μεγάλη ανηφόρα για να μπορέσει να μπει στον χάρτη ενός αθλήματος, το οποίο, όπως είπε και ο Χρήστος Βολικάκης, «λειτουργεί με το μοντέλο της F1, και η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω».

Ο Χρήστος Βολικάκης (αριστερά) με το αδελφό του Ζαφείρη / Φωτό Πάρης Σαρηκώστας
Ο Χρήστος Βολικάκης (αριστερά) με το αδελφό του Ζαφείρη / Φωτό Πάρης Σαρηκώστας

Πέμπτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Η ομοσπονδία ποδηλασίας πέρασε μεγάλες φουρτούνες τα τελευταία χρόνια, καθώς, λόγω οικονομικών και διοικητικών ατασθαλιών, δεν λάμβανε κρατική επιχορήγηση, παρά μόνο για τα λειτουργικά έξοδα. Με τη νέα διοίκηση τα πράγματα έχουν μπει σε μια ρότα, και οι αθλητές που διακρίνονται μόνοι τους στο εξωτερικό μπορούν να ελπίζουν σε βοήθεια.

«Το 2017 και το 2018, η ομοσπονδία δεν λάμβανε επιχορήγησε παρά μόνο για τα λειτουργικά, που είναι 200.000 ευρώ. Το 2019, για πρώτη φορά, πήραμε 430.000 ευρώ. Με τα υπόλοιπα 230.000 ευρώ, συν τις 150.000 ευρώ από την πολύτιμη βοήθεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, προσπαθούμε να συμπαρασταθούμε στους πρωταθλητές μας, να κάνουμε πρωταθλήματα και κυρίως ανάπτυξη. Χορηγοί δεν υπάρχουν, ενώ όσοι υπήρχαν έφυγαν μετά τα όσα έγιναν.

Παλεύουμε για να προβάλουμε τη νέα προσπάθεια. Η ποδηλασία στοχεύει να έχει 5η συνεχόμενη παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες» είπαν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μιλτιάδης Κριμιζής και ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Πριστούρης, ενώ στη συνέντευξη Τύπου βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας της ΔΕΜΑ και εκπρόσωπος της ποδηλασίας Ιάκωβος Φιλιππούσης.

Μεταξύ των κορυφαίων ο Βολικάκης

Μετά το οικονομικό, το πρόβλημα των εγκαταστάσεων ήταν το πιο βασικό που έχει να αντιμετωπίσει όλο το άθλημα. Συγκλονιστική ήταν η τοποθέτηση του Βολιώτη παγκόσμιου πρωταθλητή Χρήστου Βολικάκη σχετικά με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει για να ανταγωνίζεται τους κορυφαίους ποδηλάτες του πλανήτη, αλλά και τους κινδύνους που διατρέχει για να κάνει τις προπονήσεις του.

0.volikakis.adelfia.2.jpg
Ο Χρήστος και ο Ζαφείρης Βολικάκης στο αγώνισμα του Μάντισον

«Είναι τρέλα χωρίς φρένα»

«Εχουμε μόνο το ποδηλατοδρόμιο, του ΟΑΚΑ, αλλά και αυτό υπό όρους. Έχω σπάσει αλυσίδες για να μπω μέσα να προπονηθώ τις αργίες και τις Κυριακές, χωρίς φώτα, χωρίς θέρμανση. Αυτό το ποδηλατοδρόμιο έπρεπε να ήταν ανοιχτό σε όλους τους συλλόγους και δωρεάν. Μόνο έτσι θα αναπτυχθεί η αγωνιστική ποδηλασία. Εγώ μαζί με τον αδελφό μου αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου, κοντά στο σπίτι μας. Ξέρετε πού κάνουμε προπονήσεις; Στον δημόσιο δρόμο. Αλλά τα ποδήλατα αυτά, όπως ξέρετε, δεν έχουν φρένα. Η προπόνηση σε δημόσιο δρόμο είναι τρέλα. Είμαστε τυχεροί που ακόμη είμαστε ζωντανοί. Κάνεις δεν μπορεί να διανοηθεί τις δυσκολίες. Ευτυχώς πριν από λίγο καιρό πήραμε υποσχέσεις από τον κύριο Αγοραστό και τον κύριο Μπέο για τη δημιουργία ενός ποδηλατοδρομίου στον Βόλο. Αν γίνει αυτό, θα κάνουμε τον Βόλο το κέντρο της παγκόσμιας ποδηλασίας. Αυτό πρέπει να γίνει και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα. Πρέπει να γίνουν και να αλλάξουν πολλά».

«Χρειαζόμαστε στήριξη»

Όσο για την κάλυψη των εξόδων για τις πολυδάπανες αποστολές, ο Βολικάκης είπε: «Από το 2018 μέχρι σήμερα έχουμε χρειαστεί 250.000 για αποστολές, ταξίδια, εξοπλισμό, υπέρβαρα κόστη στα αεροπλάνα και άλλα πολλά. Μας βοήθησαν οι χορηγοί μας και η διοίκηση της ομοσπονδίας κάνει ότι μπορεί. Η ποδηλασία σε υψηλό επίπεδο χρειάζεται μεγάλη στήριξη. Ευχαριστώ και την ΕΟΕ και τον πρόεδρο της Σπύρο Καπράλο που μου πήραν ένα καινούργιο ποδήλατο, με σκοπό να τρέξω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο».

Του έκλεψαν το μετάλλιο

Και όλα αυτά ενώ ακόμα δεν έχει συνέλθει ο Βολικάκης από την αδικία που υπέστη το περασμένο Σάββατο στο Άπελντοορν της Ολλανδίας όπου διεξάγονταν το παγκόσμιο κύπελλο. Ο κορυφαίος Έλληνας ποδηλάτης κάνοντας μια ακόμα εντυπωσιακή εμφάνιση πήρε το χάλκινο μετάλλιο στους πόντους, αλλά το μετάλλιο άλλαξε χέρια λίγα λεπτά αργότερα μετά από απόφαση των κριτών, καταλήγοντας στα χέρια του Ιταλού Μικέλε Σκαρτεσίνι  Ο φωτεινός πίνακας έδωσε αρχικά 3ο τον Χρήστο Βολικάκη, με 85 πόντους, αλλά μετά από ένσταση των Ιταλών και νέα καταμέτρηση, τον κατέταξαν στην 4η θέση. «Ειλικρινά δεν κατάλαβα τι έγινε, δε μου δόθηκε ποτέ πειστική εξήγηση και αρνήθηκαν να το αίτημα μου να δούμε τα βίντεο», είπε με παράπονο ο Βολικάκης.

Η πρόκριση σε Τόκιο και Παρίσι

Η πρόκριση των αδελφών Βολικάκη στο Τόκιο, αλλά και το 2024, είναι ο μεγάλος στόχος του κορυφαίου διδύμου, ενώ το Παρίσι είναι ο στόχος για τους Λιβανό, Καρατσιβή. «Οι αδελφοί Βολικάκη έχουν πάρει τον δρόμο τους και σηκώνουν όλο το άθλημα. Ο Καρατσιβής με τον Λιβανό έφεραν μετάλλια σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια κύπελλα και μαζί με 5-6 παιδιά που ακολουθούν θέλουμε να φτιάξουμε και πάλι μία δυνατή ομάδα όπως την δεκαετία του ΄90» είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής Λάμπρος Βασιλόπουλος.

75369269_2225250531106298_8938786206741692416_n.jpg
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Λάμπρος Βασιλόπουλος μαζί με τον πρόεδρο Μιλτιάδη Κριμιζή και τον ΓΓ Παναγιώτη Πριστούρη / Φωτό Πάρης Σ

«Δεν έχουμε ασχοληθεί με τις γυναίκες»

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Βασιλόπουλου σχετικά με την έλλειψη γυναικείας ομάδας ποδηλασίας: «Ούτε εμείς είχαμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τη γυναικεία ποδηλασία, ούτε και οι γυναίκες έχουν ασχοληθεί με το άθλημα. Σίγουρα πρέπει να κάνουμε περισσότερα, αλλά το οικονομικό περιβάλλον δεν βοηθά. Υπάρχει μεγάλο κενό στη γυναικεία ποδηλασία, αλλά και πολύς χώρος για να κάνουμε δουλειά με νέα κοριτσάκια που θα αγαπούν το άθλημα».

Η ζωή μας θα ήταν αλλιώς με ποδήλατο

Σχετικά με το ποδηλατικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης να διαμορφώσει νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ποδηλασίας σε λαϊκή βάση ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Παναγιώτης Πριστούρης είπε: «Είναι ξεκάθαρο πως το ποδήλατο έχει κερδίσει έδαφος, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Μας έχουν υποσχεθεί πολλά κατά καιρούς, όμως έχουν γίνει ελάχιστα. Φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή μας εάν όλοι σήμερα είχαμε ένα ποδήλατο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ