Φορτιστής για ηλεκτρικό όχημα

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Αυξανόμενα τα κίνητρα και για το ελληνικό κοινό

Η διάδοση της ηλεκτροκίνησης έχει ανοίξει πολλές συζητήσεις, για το αν τελικά αξίζει ο Έλληνας να αποκτήσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Τώρα πια, υπάρχουν και τα σχετικά κίνητρα

Η έκθεση αυτοκινήτου της Αθήνας «Αυτοκίνηση 2019» και τα πολλά ηλεκτρικά μοντέλα δίνουν το στίγμα της νέας εποχής. Η διάδοση της ηλεκτροκίνησης τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει πολλές συζητήσεις, για το αν τελικά αξίζει ο Έλληνας ή η Ελληνίδα να αποκτήσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Σήμερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αυτονομία και ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης αυτή κυμαίνεται από 200 έως 400 χιλιόμετρα. Παράλληλα, θα πρέπει να έχουμε ως δεδομένο ότι ο μέσος όρος των χιλιομέτρων που διανύει καθημερινά ο Ευρωπαίος οδηγός και κατ' επέκταση και ο Έλληνας, κυμαίνεται στα 60-70 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες οδήγησης είναι αρκετή για τις ημερήσιες και όχι μόνο ανάγκες ενός οδηγού.

Σήμερα και κάτω από τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να θεωρηθούν ακριβά. Όμως υπάρχουν διαθέσιμα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τιμή λίγο πάνω αυτής των αντίστοιχων σε διαστάσεις συμβατικών αυτοκινήτων. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το ολοκαίνουργιο Volkswagen ID.3, του οποίου ήδη έχουν ανακοινωθεί τιμές, λόγω και σχετικής επιδότησης που δίνει η κυβέρνηση, θα έχει παραπλήσια τιμή πώλησης με το επίσης ολοκαίνουργιο Golf.

Το ευχάριστο είναι ότι ακόμα και χωρίς κρατικές επιδοτήσεις, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν κάθε μήνα να ρίξουν το κόστος των μοντέλων τους.

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μπαταρίες που σήμερα είναι βαριές, ακριβές και με θεωρητικά μικρή αυτονομία, ενώ μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια τα πράγματα θα αλλάξουν: θα γίνουν ελαφρύτερες, φθηνότερες και με μεγαλύτερη αυτονομία.

Αυτό αποτελεί και το κλειδί της υπόθεσης, καθώς από αυτό το σημείο και έπειτα οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πέφτουν σταδιακά.

Τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρειάζονται περίπου μισή ώρα για να φορτίζουν το 70%-80% του συνολικού όγκου της μπαταρίας τους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν για κάποιο λόγο ο οδηγός μείνει από ενέργεια μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα μπορέσει να αναπληρώσει μεγάλο μέρος της χωρητικότητας των συσσωρευτών του. Αυτό μπορεί να γίνει και σε απλό οικιακό τριφασικό δίκτυο στη διάρκεια της νύχτας. Με μικρό φορτιστή ισχύος 11KW, στο σπίτι ή στην εργασία, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζεται πλήρως σε χρόνο 5-8 ωρών. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου εξαρτάται από τη συχνότητα της φόρτισης και της αποφόρτισης. Κατά κανόνα όμως, πραγματοποιούνται χιλιάδες φορτίσεις και αποφορτίσεις πριν μειωθεί σημαντικά η ισχύς. Εξάλλου, παρέχεται και σχετική εγγύηση από όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες ότι η χωρητικότητα της μπαταρίας δεν θα μειωθεί κάτω από συγκεκριμένο ποσοστό (συχνά το 80% της τιμής της ωφέλιμης χωρητικότητας). Όσον αφορά το κόστος, αυτό είναι διαρκώς μειούμενο, ενώ αναμένεται να προσφερθεί σύντομα στην αγορά και η δυνατότητα leasing μπαταριών. Μέλημα του κάθε οδηγού, όταν έχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι να είναι μόνιμα γεμάτο σε αντίθεση με τα συμβατικά αυτοκίνητα που ο οδηγός πηγαίνει στο βενζινάδικο όταν το ρεζερβουάρ βρίσκεται κοντά στο ¼ της χωρητικότητάς του.

Όσον αφορά τη δημόσια φόρτιση, το δίκτυο φορτιστών στις πόλεις αναμένεται να αναπτυχθεί ραγδαία. Ήδη έχει γίνει η αρχή σε μεγάλες πόλεις. Στα πιο μακρινά ταξίδια η ανάγκη για ανεφοδιασμό είναι επιτακτική για όλα σχεδόν τα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και εδώ όμως οι εξελίξεις είναι ταχύτατες, με ταχυφορτιστή πλέον διαθέσιμο στο ύψος της Αταλάντης επί της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας ή στην Ιόνια Οδό, όπου η ανάπτυξη υποδομής έχει προχωρήσει με πιο γρήγορο ρυθμό. Άλλωστε υπάρχουν 4 ταχυφορτιστές κατανεμημένοι από το Αντίρριο έως τα Ιωάννινα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μπορεί να καλύψει την απόσταση, παίρνοντας και τον απαραίτητο χρόνο για ξεκούραση.

Από την άλλη δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν εξελιχθεί με στόχο να πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας με τα συμβατικά. Περνούν με επιτυχία τις δοκιμές πρόσκρουσης από τον Euro NCAP και εξασφαλίζουν αστέρια ασφάλειας.

Τώρα, όταν διαδοθεί η ηλεκτροκίνηση, το κόστος συντήρησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα είναι σχετικά πιο οικονομικό, καθώς δεν υπάρχει η πολυπλοκότητα που διακρίνει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Υπάρχουν περίπου τα μισά ανταλλακτικά, άρα οι μισές πιθανότητες αστοχίας.

Το σημαντικότερο όλων των πλεονεκτημάτων είναι ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και αφήνουν πολύ λιγότερο ενεργειακό αποτύπωμα σε σχέση με αυτό των συμβατικών.

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, παρά το μεγάλο βάρος των μπαταριών, έχει πολύ καλές επιδόσεις. Αυτές βρίσκονται συνήθως στο κέντρο του αυτοκινήτου και χαμηλά ώστε να εξασφαλίζεται χαμηλότερο κέντρο βάρους. Οι επιδόσεις είναι πολύ καλύτερες από ένα γρήγορο συμβατικό αυτοκίνητο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η οικονομία στην «τσέπη» του χρήστη, καθώς, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει για τα ίδια χιλιόμετρα το κόστος επαναφόρτισης των μπαταριών ανέρχεται λίγο πιο κάτω από το μισό κόστος των συμβατικών οχημάτων -και αν υπάρχει νυκτερινό ρεύμα, τότε αυτό μπορεί να φθάσει κοντά στο 1/3 του κόστους των συμβατικών οχημάτων.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σημειώθηκε φέτος αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων κατά 0,4% περίπου, σε σχέση με πέρσι, και τα επόμενα χρόνια η αύξηση αναμένεται να γίνει με γεωμετρική πρόοδο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ