Ταξιδεύοντας στην ιστορία του ευλογημένου καρπού της Μεσογείου
Μένουμε σπίτι και, παρακολουθώντας δυο ντοκιμαντέρ, περιηγούμαστε στις ελαιοφόρες περιοχές της Λακωνίας και της Λέσβου για να ανακαλύψουμε την ιστορία της ελιάς και της επεξεργασίας της, παρέα με τον ηθοποιό Ιεροκλή Μιχαηλίδη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Πρώτος σταθμός η Σπάρτη και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), που αναδεικνύει τον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.
Στην περιήγηση οι θεατές παρακολουθούν τα στάδια ζωής της ελιάς και κατανοούν την άρρηκτη σύνδεσή της όχι μόνο με τις διατροφικές συνήθειες, την οικονομία, τη λατρεία, τα έθιμα, αλλά και με την ταυτότητα του τόπου μας.
Το νοερό ταξίδι συνεχίζεται στη Λέσβο και στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας του ΠΙΟΠ, που προβάλλει τη βιομηχανική φάση της ελαιουργίας στην Ελλάδα. Το Κοινοτικό Ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής (γνωστό ως «Μηχανή του Κοινού»), που αποκατεστημένο σήμερα στεγάζει το Μουσείο, υπήρξε πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής. Ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα και είχε στόχο, εκτός από τη βελτίωση της παραγωγής του ελαιολάδου, την ανάπτυξη της κοινότητας μέσω της διαχείρισης των κερδών του ελαιοτριβείου, με ευεργετικά αποτελέσματα για τον κοινωνικό ιστό και τις υποδομές της περιοχής.
Για το πρώτο ντοκιμαντέρ πατήστε εδώ
Για το δεύτερο ντοκιμαντέρ πατήστε εδώ
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τα επεισόδια στου Ρέντη: Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και τα νέα στοιχεία
Μπαράζ περιοδειών Μητσοτάκη και επιστράτευση κορυφαίων υπουργών: Η στρατηγική της ΝΔ για τις ευρωεκλογές
Πώς τα 61 δισ. των ΗΠΑ στην Ουκρανία αλλάζουν τη δυναμική στον πόλεμο: Πού θα τα ξοδέψει το Κίεβο
Η αντιπυρική περίοδος εξοντώνει τις μέλισσες: «Σε 20 ημέρες δεν θα υπάρχουν μελίσσια στην Αττική»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr