• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Συναγερμός στα Καλύβια για σακούλα με εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από αυτοκίνητοΔικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος νέος πρόεδρος - Πήρε 61% στον δεύτερο γύροΤρομακτικό τροχαίο στην Αμφίκλεια: Συγκρούστηκαν δύο νταλίκες και ένα ΙΧΕπιμένουν οι αγρότες της Κρήτης παρά τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση - Κλείνουν ξανά το αεροδρόμιο Ηρακλείου
δημοφιλές τώρα: Καλλιστώ προς κατοίκους Ιπποκρατείου: «Οι λύκοι δεν φεύγουν από την Πάρνηθα» - Μόνη λύση η συνύπαρξη
Homepage ┋   Πολιτισμός   ┋   08.03.2023 08:10
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Δραματική αύξηση έμφυλης βίας και γυναικοκτονιών στην Ελλάδα  - Τι δείχνουν τα στοιχεία📌 Μute - H σιωπηλή βία της μεσοτοιχίας📌 Μute - H σιωπηλή βία της μεσοτοιχίας: Ακούστε το podcast📌 INFO

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Μute - H σιωπηλή βία της μεσοτοιχίας, ένα podcast για την έμφυλη βία στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Πορεία κατά της έμφυλης βίας/EUROKINISSI
Πορεία κατά της έμφυλης βίας/EUROKINISSI

Λένε ότι οι παγκόσμιες ημέρες έρχονται για να υπενθυμίσουν τι δε φροντίζεται στ’ αλήθεια τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου ξημερώνει βρίσκοντας εκατομμύρια θύματα της πατριαρχίας να υποφέρουν σε όλο τον πλανήτη από την έμφυλη βία, δεχόμενες από λεκτική και ψυχολογική βία μέχρι να χάνουν τη ζωή τους, επειδή είναι γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελλάδα | 07.03.2023 13:44
Έφοδος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων στα γραφεία του ΟΣΕ - Πήρε έγγραφα και ηχογραφημένες συνομιλίες
Ελλάδα | 07.03.2023 18:00 
«Το παιδί μας είναι στο χέρι της Παναγίας»: Συγκλονίζει η μητέρα του μοναδικού επιζώντα του πρώτου βαγονιού

Δραματική αύξηση έμφυλης βίας και γυναικοκτονιών στην Ελλάδα  - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσφατης διασυνοριακής έρευνας δεδομένων που πραγματοποίησε το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δημοσιογραφίας Δεδομένων (EDJNet) μαζί με συνολικά 18 ευρωπαϊκούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και οι iMEdD Lab, Deutsche Welle, El Confidencial, Civio, OBCT- σημειώθηκε αύξηση της βίας κατά γυναικών σε πλήθος ευρωπαϊκών κρατών.

Την υψηλότερη αύξηση στις γυναικοκτονίες, βάσει των δεδομένων που μπόρεσαν να συγκεντρώσουν οι δημοσιογραφικές ομάδες, σημείωσε το 2021 η Ελλάδα με αύξηση 187,5%, από 8 επισήμως καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες το 2020 σε 23 το 2021.

Παράλληλα, στην Ελλάδα η περίοδος της πανδημίας χαρακτηρίστηκε από την τρομακτική αύξηση κατά 110,2% στα θύματα σωματικής βίας το 2020 και 90,4% το 2021. Συγκεκριμένα, το 2020 είχαν καταγραφεί 3.609 θύματα σωματικής βίας, που έφτασαν τα 6.873 το 2021, ενώ στο ίδιο διάστημα τα θύματα ψυχολογικής βίας αυξήθηκαν από 2.906 σε 5.350 και τα θύματα σεξουαλικής βίας από 69 σε 141.

Μute - H σιωπηλή βία της μεσοτοιχίας

Mute

Την ώρα που κλείνουν οι πόρτες των διαμερισμάτων, στην άλλη πλευρά του τοίχου πνίγεται ανάμεσα σε λυγμούς, ο ήχος και η φρίκη της κακοποίησης που βιώνουν γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Η συστηματική έμφυλη βία της καθημερινότητας είναι η πραγματικότητα για πολλά θύματα τα οποία δεν μπορούν πολλές φορές να κάνουν κάτι, την ώρα που το «τα εν οίκω μη εν δήμω» οπλίζει τους κακοποιητές για να γίνουν γυναικοκτόνοι. Μετά την επέλαση των lockdown που αύξησαν την αναγκαστική συγκατοίκηση και την ενδοοικογενειακή βία, μαρτυρίες γυναικών φέρνουν στην επιφάνεια τι συμβαίνει στην άλλη μεριά του τοίχου εξηγώντας  πώς ο χώρος του σπιτιού μετατρέπεται σταδιακά από καταφύγιο σε «τόπο βασανιστηρίων», στον οποίο μένουν αβοήθητες ενώ όλοι γνωρίζουν, χωρίς να παρεμβαίνουν, αποδομώντας το κυρίαρχο αφήγημα του κακοποιήτη «της διπλανής πόρτας» και των γειτόνων που «πέφτουν από τα σύννεφα».

Το podcast ανιχνεύει τους τρόπους με τους οποίους ο σχεδιασμός ενός τυπικού διαμερίσματος αναπαράγει έμφυλες διακρίσεις, πόσο ελλιπής μπορεί να είναι η παρέμβαση της αστυνομίας ακόμα και μετά από καταγγελίες αλλά και τι μπορεί να κάνει κάποιον να μη θελήσει να αντιδράσει στην έμφυλη βία που συμβαίνει στην άλλη πλευρά του τοίχου του.  Όλα αυτά, ενώ στη Νέα Υόρκη εξελίσσεται ένα «πείραμα» το οποίο θέτει το ερώτημα, «Κι αν συνέβαινε σ’ εσένα;»

Μute - H σιωπηλή βία της μεσοτοιχίας: Ακούστε το podcast

INFO

To podcast κέρδισε το βραβείο για την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός πρωτότυπου ηχητικού ντοκιμαντέρ που βασίζεται στη δημοσιογραφική έρευνα και τεκμηρίωση. Το βραβείο απονεμήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ και του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD, που ιδρύθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το κοινό έχει την ευκαιρία να ακούσει όλα podcasts που συμμετέχουν στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Podcast Room, στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έως και τις 12 Μαρτίου, από τις 12.00 έως τις 20.00.

Ειδική ακρόαση: Παρασκευή 10 Μαρτίου 13.00 @ Πράσινο Δωμάτιο, Ολύμπιον

Το podcast Mute - H σιωπηλή βία της μεσοτοιχίας θα είναι διαθέσιμο και online μέχρι τη λήξη του Φεστιβάλ, Κυριακή 12 Μαρτίου 

Έρευνα - Σενάριο: Αντρέας Βάγιας

Μουσική: Κώστας Γρούντας

Μοντάζ - μίξη - σχεδιασμός ήχου: Άρης Αθανασόπουλος

Εικονογράφηση: Ευγένιος Καλοφωλιάς

Παραγωγή: Παναγιώτης Μένεγος

Ευχαριστούμε τις γυναίκες, θύματα έμφυλης βίας, για την απόφασή τους να ξαναθυμηθούν και να μοιραστούν τα βιώματα και τις εμπειρίες τους.

Διαβάστε ακόμη

Ξεσηκωμός των αγροτών με νέα μπλόκα και αποκλεισμούς - Ο χάρτης με όλες τις κινητοποιήσεις

Βολές Καραμανλή κατά κυβέρνησης για υποκλοπές και «προσχηματικές» Εξεταστικές - Τι είπε για τη Δημοκρατία

Ηχηρό μήνυμα Σαββίδη για ακαδημίες, έργα ανάπτυξης και την επόμενη μέρα: «Οποιος έχει το DNA του ΠΑΟΚ, δεν μπορεί να χαίρεται με τη δεύτερη θέση»

Παντελής Παντελίδης: Βγήκαν οι αποζημιώσεις για το θανατηφόρο τροχαίο - Τι ποσά θα λάβουν Αρναούτη και Κυριάκου

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
  • γυναίκες
  • Ημέρα της Γυναίκας
  • ειδήσεις τώρα
  • Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
  • έμφυλη βία
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr