copyright: eurokinissi

Μπιλιάρδο στην πλάτη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από επίδοξους «διαδόχους»

Όχημα η διαρροή του «περιεχομένου» της επιστολής προς τον πρωθυπουργό

Αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας μετά την αλληλουχία της… κινούμενης συναυλίας της Άλκηστις Πρωτοψάλτη και των «σκοτεινών» διαρροών για το «περιεχόμενο» της επιστολής του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και δη με μεθόδους «ασφαλίτικες» και χαμηλού επιπέδου, που προσπαθούν να συσκοτίσουν την αλήθεια και την πραγματικότητα παίζοντας με τους «χρόνους».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή γιατί η ιστορία αυτή έχει πολλές προεκτάσεις, αλλά και έντονο παρασκήνιο.

Δυστυχώς η αυθόρμητη πρωτοβουλία της τραγουδοποιού, που ατυχώς για την ίδια και όλους όσοι ενεπλάκησαν εμπεριείχε αστοχίες και αβλεψίες και ξέφυγε από το σκοπό της, φαίνεται πως έδωσε το πάτημα σε κάποιους ιδιοτελείς ιεράρχες που από το πρωί μέχρι το βράδυ σκέφτονται πως θα γίνουν «χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη».

Βλέπουν τους εαυτούς τους να προβάρουν ήδη την αρχιεπισκοπική μίτρα, ενώ ορισμένοι φτάνουν στο σημείο να διαφημίζουν τις ανύπαρκτες προσωπικές τους επαφές με μέλη της κυβέρνησης για να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες σε όσους ιεράρχες αποφεύγουν να εμπλέκονται σε πολιτικά παιχνίδια.

Παίζουν βρώμικα παιχνίδια στην πλάτη του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας προσπαθώντας έτσι να δημιουργήσουν «τεχνητή» ένταση και συνθήκες πολέμου με την κυβέρνηση, κάτι που φυσικά δεν υφίσταται.

Η περιβόητη επιστολή συντάχθηκε μετά την επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με όλα τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020 και στάλθηκε στον πρωθυπουργό την επόμενη ημέρα, δηλαδή τρεις ημέρες πριν από τη συναυλία της Πρωτοψάλτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παραλήπτες της επίμαχης επιστολής εν είδει κοινοποίησης ήταν και μία σειρά υπουργών της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η οποία αν και δεν παρέλαβε ποτέ την επιστολή κατηγορήθηκε από τους «διαρρέοντες» ότι αυτή τη διέρρευσε!

Ο Αρχιεπίσκοπος ζητεί με ευγένεια τα αυτονόητα από τον πρωθυπουργό, δηλαδή το άνοιγμα των Εκκλησιών, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που θα ορίσουν τα επιστημονικά κλιμάκια των πολιτειακών αρχών και θα τηρούνται ευλαβικά με ευθύνη των εφημερίων των ναών και των μελών των εκκλησιαστικών συμβουλίων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το αληθές περιεχόμενο της επιστολής, ο κ. Ιερώνυμος -με πολύ σοβαρό και ευπρεπή τρόπο- θέτει στον κ. Μητσοτάκη μία σειρά ζητημάτων για την εξομάλυνση της λειτουργίας των Εκκλησιών για την επαναφορά τους στην εκκλησιαστική κανονικότητα.

Αρχικά τονίζει την υπεύθυνη και συνετή στάση που κράτησε η συντριπτική πλειοψηφία των ιεραρχών και των λοιπών κληρικών, με μοναδικό γνώμονα την προστασία της υγείας και της ζωής όλων των ανθρώπων, πιστών και μη. 

Ο Αρχιεπίσκοπος δίνει το «στίγμα» στον πρωθυπουργό για την επανέναρξη της κανονικότητας στην εκκλησιαστική ζωή, το ταχύτερο δυνατόν. Δηλαδή, οι ναοί να ανοίξουν για ατομική λατρεία, αλλά και οι ακολουθίες να γίνονται πλέον με την παρουσία πιστών, τηρώντας όμως στο ακέραιο τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, οδηγίες και υποδείξεις που θέτουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Όπως ήδη συμβαίνει και σε άλλες εκφάνσεις της καθημερινότητας, οι άνθρωποι, εφαρμόζοντας συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους και πάντοτε ανάλογα με τα τετραγωνικά του κάθε ναού, να μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετάσχουν στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας.

Οι ευπαθείς ομάδες του ποιμνίου από την πρώτη στιγμή «υπάκουσαν» στις συστάσεις των επιστημόνων και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και δεν προσέρχονταν στους ναούς για την προστασία της υγείας τους. Και το αυτό θα κληθούν να πράξουν και τώρα μέχρι νεωτέρας.

Αυτά τα ολίγα σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής… Επειδή όμως συγκεκριμένοι ολίγιστοι ιεράρχες επιθυμούν διακαώς να ανοίξουν θέμα διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, εν μέσω πανδημίας (!), είτε γιατί τον θεωρούν «γέρο», «ανίκανο» και «ανήμπορο» να προστατεύσει τα συμφέροντα της Εκκλησίας -ορισμένοι δεν διστάζουν να λένε δεξιά και αριστερά ότι τα «έχει χάσει»-, είτε γιατί κρατάει χαμηλούς τόνους απέναντι στον «Καίσαρα» και αυτή τη συνετή και νουνεχή πράξη εθνικής συναίνεσης την εκλαμβάνουν ως αδυναμία αντίστασης, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν αυτή την ετεροχρονισμένη ευκαιρία για να τον «χτυπήσουν», έστω και με τρεις ημέρες καθυστέρηση.

Κάποιοι από τους λεγόμενους «δελφίνους» του αρχιεπισκοπικού θώκου πιστεύουν ότι η επόμενη μέρα έφτασε και αυτή ήταν… «χθες». Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκαν και οι διαρροές που έχουν άρωμα «διαδοχής», αλλά είναι μόνο προσωπικές φιλοδοξίες και μηχανορραφίες συγκεκριμένων ιεραρχών.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, οι δελφίνοι «έσπρωξαν» την τρομερή είδηση (!) του Περιεχομένου της επιστολής του Αρχιεπισκόπου προς τον πρωθυπουργό βράδυ Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής και ξημερώματα Κυριακής για να προκαλέσουν κλυδωνισμούς -έτσι πίστευαν- στον εκκλησιαστικό κόσμο και στους πιστούς.

Ήθελαν, με λογική υποκόσμου, να δημιουργήσουν συνειρμούς ότι η συγκεκριμένη επιστολή γράφτηκε δήθεν μετά τη συναυλία της Πρωτοψάλτη και να βάλουν σε τροχιά σύγκρουσης την Εκκλησία με την Πολιτεία.

Το σχέδιο ήταν καλά… εκτελεσμένο. Με αυτό τον τρόπο παρουσίασαν ότι η κυβέρνηση επέτρεψε μια κινητή συναυλία στην καρότσα ενός φορτηγού, αλλά την ίδια στιγμή επέβαλε πρόστιμο για την περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Τρυπητής στο Αίγιο, αφαιρώντας τις πινακίδες του αγροτικού οχήματος πάνω στο οποίο βρισκόταν η εικόνα. Και ότι όλα αυτά τα έκανε -υποτίθεται - συνειδητά για να απαξιώσει την Ορθοδοξία και την πίστη του λαού. Δηλαδή, «βάπτισαν» μία πραγματική αστοχία σε πράξη εκκλησιομαχίας!

Μάλιστα, έμφαση δόθηκε ότι τη Μεγάλη Παρασκευή η κυβέρνηση απαγόρευσε μέχρι και την περιφορά του Επιταφίου και αυτό ήταν το ποτήρι που ξεχείλισε και προκάλεσε την αγανάκτηση μητροπολιτών που σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης με δηλώσεις τους την ίδια ημέρα, πέφτοντας στην παγίδα αυτών που έστησαν επίτηδες τη διαρροή.

Όλα τα φώτα είναι στραμμένα στο αυριανό διάγγελμα του πρωθυπουργού. Οι εξελίξεις εξαρτώνται από τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση και για το χρόνο ανοίγματος των Εκκλησιών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σχέσεις πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου βρίσκονται σε ένα επίπεδο ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου.

Όσο για τις περίφημες διαρροές, μας είναι γνωστό ποιοι είναι οι «πρωταγωνιστές» και στο εγγύς μέλλον το φως που θα χυθεί από τους ιεράρχες που τους… ιχνηλάτησαν θα είναι άπλετο!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ