Copyright: Photos GOA/Dimitrios Panagos

Κάποιοι παρερμήνευσαν την εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής για κοροναϊό και Θεία Ευχαριστία

Στην ίδια «γραμμή» με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη Θεία Ευχαριστία, αλλά υιοθετώντας πιο αυστηρά μέτρα για την προστασία του ποιμνίου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής εξέδωσε ειδική εγκύκλιο και οδηγίες προς το πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής, κλήρο και λαό, για την πανδημία του κοροναϊού, που έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εγκύκλιος του κ. Ελπιδοφόρου είναι γραμμένη με μεγάλη προσοχή -όχι τυχαία-, αποτέλεσμα της χώρας που ζει και των σχετικών νόμων που μπορεί να οδηγήσουν σε μηνύσεις, καταδίκες και τεράστια ποσά αποζημιώσεων, εάν κάποιος αποδειχτεί, πως στην προσκύνηση μιας εικόνας, στο άγγιγμα του στασιδίου, ή άλλου επίπλου του Ναού, κόλλησε τον ιό!

Ζητεί από τους κληρικούς και τους πιστούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ώστε οι Ναοί να μην γίνουν σημεία μετάδοσης της νόσου (από βήχα, άγγιγμα χεριών, επαφή με προστατευτικά τζάμια εικόνων, χειροφιλήματα).

Ωστόσο, διαχωρίζει τη Θεία Ευχαριστία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Τα άχραντα μυστήρια, η Αγία Ευχαριστία, δεν είναι απλά ένα ουσιαστικό στοιχείο αλλά το ίδιο το σώμα και το αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού».

Γι’ αυτό και εξουσιοδοτεί τους κληρικούς να κατευθυνθούν αδιακρίτως σε ασθενείς που δεν μπορούν να έρθουν στους Ναούς, να τους κοινωνήσουν. «Οι κληρικοί μπορούν να τους επισκεφθούν στο σπίτι για να τους προσφέρουν τα Μυστήρια» επισημαίνει ο κ. Ελπιδοφόρος στην εγκύκλιό του.

Μία εγκύκλιος που επαναλαμβάνει την Αλήθεια της Εκκλησίας, διατυπωμένη με έξυπνο τρόπο, «Φαναριώτικο»… Κοινωνούμε Σώμα και Αίμα Χριστού, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ή φόβο για την μετάδοση του ιού την στιγμή που μεταλαμβάνουμε, αποφεύγοντας όμως τη διασπορά του κατά τον εκκλησιασμό μας.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής:

«Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουμε ότι ο Θεός χρησιμοποιεί υλικά μέσα για να επικοινωνήσει σε μας τις ευλογίες και την παρουσία Του. Η γεμάτη χάρη παρουσία των εικόνων, των λειψάνων, του Αγιασμού, των σταυρών, αντικειμένων (όπως τα λουλούδια) και ακόμη και ο ασπασμός του χεριού ενός ιερέα, μεταφέρουν στον πιστό τη χάρη και την ενέργεια του Θεού. Τα ίδια υλικά στοιχεία που μπορούν να μεταφέρουν τις ευλογίες του Θεού υπόκεινται επίσης στην πεπτωκία φύση του πεπτωκότος κόσμου. Η επιστήμη και η λογική που μας έδωσε ο Θεός απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας από την εξάπλωση του Covid-19 και κάθε άλλης ασθένειας.

Σε μια κρίση σαν κι αυτή, πρέπει να επαγρυπνούμε ως Κοινότητα, μήπως οι εκκλησίες μας γίνουν σημεία μετάδοσης της νόσου. Τα άχραντα μυστήρια, η Θεία Ευχαριστία, δεν είναι απλά ένα υλικό στοιχείο αλλά αυτό τούτο το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε αυτούς που αισθάνονται σωματικά άσχημα να απέχουν από τις λειτουργικές συγκεντρώσεις μέχρι να είναι σίγουροι για τη διάγνωσή τους. Λαμβάνοντας των βασικά βήματα ευεξίας όπως συνιστάται από τις Υγειονομικές Αρχές, δεν είναι μόνο λογική, αλλά συνετή και κατανοητή από τους άλλους. Στην πραγματικότητα, είναι μια πράξη αγάπης.

Οι κληρικοί και οι λαϊκοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις καλύτερες  πρακτικές όπως σχολαστικό και λεπτομερές πλύσιμο των χεριών και συχνό καθαρισμό του λειτουργικού χώρου και των αντικειμένων (π.χ. σταυροί, εικόνες κ.λπ.).

Εκείνοι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (οι ηλικιωμένοι σε κίνδυνο, αυτοί με κατασταλμένο αυτοάνοσο σύστημα και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες) θα πρέπει να προστατεύουν τον εαυτό τους αποφεύγοντας την συμμετοχή τους σε Ιερές Ακολουθίες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Επίσης, όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό να αποφεύγουν να έρχονται Ιερές Ακολουθίες για περίοδο δεκατεσσάρων ημερών (χρονικό διάστημα επώασης του ιού). Χάρη στα επιτεύγματα της τεχνολογίας, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί πλήρως από τις ακόλουθες υπηρεσίες στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο και οι κληρικοί μπορούν να τους επισκεφθούν στο σπίτι για να τους προσφέρουν τα Μυστήρια. Επιπλέον, κανένας δεν πρέπει να επικριθεί γιατί επέλεξε να απέχει για λίγο από τη συμμετοχή τους στις παραδοσιακές λειτουργικές πρακτικές της Αγίας Εκκλησίας μας.

Αυτά τα μέτρα δεν αλλάζουν τις παραδόσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι μάλλον προσωρινή προφύλαξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης. Πρέπει να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλον.

Επίσης εξέδωσε τις εξής οδηγίες προς τους κληρικούς:

  1. Όλες οι ενορίες θα παρέχουν σταθμούς στον νάρθηκα και / ή στον κυρίως ναό για τους πιστούς ώστε να απολυμαίνουν τα χέρια τους καθώς εισέρχονται στον ναό.
  2.  Ανακοινώσεις θα αναρτηθούν στην είσοδο, οι οποίες θα συνιστούν σε άρρωστα άτομα να μην παρευρίσκονται στις Ακολουθίες, αλλά συμμετέχουν μέσω τηλεόρασης ή Διαδικτύου (η διεύθυνση URL πρέπει επίσης να αναρτηθεί).
  3. Οι κληρικοί δεν θα εκτείνουν τα χέρια τους για ασπασμό και θα αποφεύγουν να αγγίζουν τους πιστούς είτε με χειραψία είτε με εναγκαλισμό.
  4. Ανακοινώσεις θα αναρτηθούν συνιστώντας όπως η τιμή στις εικόνες και στον σταυρό να αποδίδεται μόνο με κλίση της κεφαλής.
  5. Κανένα βιβλίο – Λειτουργικό ή Αγίας Γραφής δεν θα φυλάσσεται στις θήκες των καθισμάτων. Οι ενορίτες θα λάβουν οδηγίες να φέρουν τα δικά τους βιβλία από το σπίτι τους.
  6. Οι πιστοί δεν θα λάβουν το Αντίδωρο από τους κληρικούς, αλλά από μόνοι τους όταν φεύγουν από τον ναό.
  7. Σε περίπτωση χρήσης ανθέων όπως την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, την Κυριακή των Βαΐων, την Μεγάλη Παρασκευή, οι πιστοί θα τα παίρνουν καθώς θα εξέρχονται από τον ναό. Την Μεγάλη Τετάρτη (Άγιο Ευχέλαιο), κάθε ιερέας θα χρίσει τον κάθε πιστό χρησιμοποιώντας ξεχωριστά περιτυλίγματα βαμβακιού.
  8. Η Ευχαριστία (Θεία Κοινωνία) θα μεταδίδεται κανονικά ως συνήθως.
  9. Σε συλλείτουργα ο «ασπασμός ειρήνης των κληρικών (“Kiss of Peace”) θα γίνεται με υπόκλιση τους ενός προς τον άλλο. Στις ενορίες όπου ο λαός ανταλλάσσει τον ασπασμό της ειρήνης (Kiss of Peace), θα αποφύγουν την επαφή και απλώς θα υποκλίνονται ο ένας στον άλλο.
  10. Μετά από κάθε Ακολουθία όλα τα λειτουργικά αντικείμενα και οι επιφάνειες να καθαρίζονται ολοσχερώς και με μεγάλη προσοχή».
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ